POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En gång i tiden talade man om bröd och skådespel

Jonas Eriksson och hans domarteam gjorde en stark insats. Ett tag såg det ut som om Fred var offside vid 3-1 då tv-produktionen drog offsidelinjen fel vid reprisen, men det visade sig att det var ett korrekt domslut av det svenska teamet att godkänna målet.

Några mindre grejer var allt som gick fel i en match som hade betydligt mer intensitet, frenesi och tempo än förväntat och där Kamerun under ett tag visade ett spel man inte varit nära tidigare i VM. Sedan tog dock Brasilien över och tog hem segern och det är svårt att inte bli imponerad av Neymar som stod för 1-0 och 2-1.

***

Fascinerad över hur de dagligen riktar om trafiken på olika gator i Rio de Janeiro. Hur hinner man lära sig i vilken riktning det är?

***

Brasilien-Chile och Holland-Mexiko är två klara åttondelar. Bara två rätt av fyra möjliga i VM-tipset, trodde på Spanien och Kroatien. Har dessutom fel på Costa Rica.

***

Brassarna vet precis hur man serverar öl. På fat. Iskall. Ljus. I små glas. Kallas “chopp”.

***

Man kan naturligtvis ha åsikter om journalistik och Erik Hamrén i SVT-studion men det är knappast Roy Hodgsons vara eller icke vara som avgör om man står för bra journalistik eller ej.

***

Utanför vårt hotell på Copacabana fortsätter just nu festen efter Brasiliens 4-1 på Kamerun. Förstaplatsen i grupp A är säkrad och åttondelsfinal väntar mot Chile, som inte slagit brassarna på 14 år och under den tiden har Brasilien just skickat ut chilenarna i VM-åttondelar 1998 och 2010.

Det är förvisso ett annat Chile men även om man försökte under måndagen så var Holland säkert defensivt och Robben o Co kunde sedan utnyttja de få lägen man grävde fram på hörna och kontring till säkra 2-0. Så slapp holländarna att möta Brasilien.

Ändå slår det mig ännu en gång hur bisarrt detta VM är. Att ett land som förvisso är en växande ekonomi, men med stora sociala problem, lägger någonstans mellan 80 och 90 miljarder kronor på en fotbollsturnering och dessutom ger den brasilianska staten alla ledigt en halvdag då Brasilien spelar match.

Ja, snacka om populistiskt. Den romerske diktaren Juvenalis var först ut att identifiera hur den romerska överklassen med gladiatorspel och något att äta fick de fattiga att glömma de riktiga problem och kallade det bröd och skådespel, eller latinska “panem et circenses”.

Visst kan man skratta åt uträkningen att en röd dag kostar Sverige fyra miljarder kronor, och den går säkert att ifrågasätta, men självklart finns en stor kostnad i att ett land på 193 miljoner invånare tar ledigt för att landslaget ska spela match. Charmigt och stort på ett sätt, men också lite deppigt.

Otroligt nog har en organisation för handel, service och turism räknat ut att man tappar upp emot 80 miljarder kronor för att man förlorar affärer och måste betala dubbla löner för att få folk att jobba när de statligt anställda är lediga. Något regeringen slår tillbaka mot och menar att besöken till landet väger upp det.

Svårt att hitta ett facit men det trista med det hela är att notan ofta stannar hos dem som behöver hjälp. De fattiga får inte alls det lyft som man hade behövt och det vittnar missnöjet om. Samtidigt är det givet att folk gladeligen tar halvdag, drar på sig en brassetröja, dricker och äter och skriker sig hes över Neymar.

Så länge landslaget tar hem VM så lär det funka, allt annat än en VM-final för hemmanationen kommer att slå inte bara mot Fifa utan även mot den sittande presidenten Dilma Roussef och i höst är det val. Så det gäller att satsningen på bröd och skådespel går hem för hennes del.

Under måndagen var det också en del protester och en anti-Fifa-demonstration tågade mot hotellet där Sepp Blatter o Co bor under VM, och de möttes av stora styrkor av poliser och militärpoliser. Just nu är det utryckning av mängder av polisbilar längs med Avenida Atlantica.

Ändå är det uppenbart att man lyckats kväsa demonstrationerna. Även om de förekommer så får de inte de utrymmet i media och det är givet att 4-1 mot Kamerun lättar på trycket. För segrar gör att de flesta verkar beredda att glömma att det kommer en räkning längre fram i tiden, och istället är det bara fest.

Publicerad 2014-06-24 kl 07:04

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå