POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Visst tar Brasilien även det här hindret

Äntligen har jag fått bada i Atlanten. Efter 25 dagar på ett hotell vid Copacabana fick jag till slut tid att slå mig ner i en solstol, läsa VM-böcker, bränna mig och dessutom kliva ner i havet. Finns skildrat i videodagboken.

[youtubeplay id=”0XeF_WZ67t4″ size=”medium”]

Missa inte heller Bom Dia Brasil där Hasse Backe lovar att sluta le och sågar brasiliansk tv och vi tar oss igenom fredagens kvartsfinaler.

***

Orkar snart inte läsa om Leeds United längre. Vet inte heller vad som är sant och inte om medhavda luncher, tvätta matchkläder, Ross McCormacks transferbegäran och att Paddy Kenny får flytta för att han är född på fel datum. Tränaren Dave Hockaday får en inte direkt att gå ner i spagat.

***

Säkerhetspådraget i Rio de Janeiro inför Tyskland-FrankrikeMaracana och framförallt hemmanationens kvartsfinal mot Colombia är ganska skrämmande. Uppenbart att man är beredd på det värsta om Neymar o Co åker ut.

***

Krönika om att VM i Brasilien är en ren propagandafest trots bett, filmningar och en del protester. Ett fotbolls-VM som kommer att forma generationer och som alla vill bli James Rodriguez eller någon annan stjärna.

Fredagskrönikan om att Colombia via fotbollen kan bidra med att ge en annan bild av landet än den gängse.

***

Tyskland-Frankrike. För min del är det alltid 1982 och där Toni Schumacher sänkte Battiston. Observers Tim Pears har skrivit briljant om matchen och överfallet. Även om texten är några år gammal, så LÄS DEN.

***

Mina VM-tips har haft blandad utdelning och i det första totaltipset trodde jag på att följande lag skulle mötas i kvartsfinalerna som spelas fredag och lördag:

Datum

Resultat

04-jul Brasilien England  2

 0
04-jul Frankrike Tyskland  1

 2
05-jul Chile Italien  3

 1
05-jul Argentina Portugal  2

 0

Får ju ge mig knappt godkänt med en rak kvart och fyra av åtta lag och det skulle ge semifinalerna Brasilien-Tyskland som ju fortfarande är möjlig och Argentina-Chile där ju chilenarna försvann mot brassarna redan i åttondelen.

Inför åttondelsfinalerna gjorde jag ett tips och hade faktiskt sju av åtta möjliga rätt och bommade bara Grekland. Förvisso ett tråkigt tips på förhand men man kan lugnt säga att det knappast var några ojämna och givna matcher.

Om vi tittar framåt gäller nu följande:

Tyskland-Frankrike

Kommentar: En på förhand helt jämn match där Jogi Löws satsning på Klose och Lahm som högerback kan väga över och där men dumpar Mertesacker. Samtidigt har Deschamps satsat på Griezmann framför Giroud och det gör fransmännen starkare. Dagsform, individuell prestation eller ett misstag lär avgöra den jämna matchen och där är ett mer erfaret Tyskland snäppet före och tar sig vidare, om än knappt.

Brasilien-Colombia

Kommentar: Nej, det är inget Brasilien som charmat och de får frågor om tårar, dåligt psyke och så vidare. Ändå är man i kvartsfinal och överlevde en straffdramatik och ett tufft läge mot Chile. Det här laget krånglar sig vidare, om än utan att imponera. Colombia har charmat alla och smugit med, nu är man favoriter sett till spelet men har publiken emot sig och måste känna trycket hemifrån där landet är ledigt i dag. Det blir hårt, tufft och jämnt men Scolari o Co står där som en vinnare efteråt.

Argentina-Belgien

Kommentar: Klarar Alex Sabellas lag av de belgiska omställningarna? Herregud, de gick undan mot USA och Marc Wilmots har många alternativ i sin låda och de blåvitrandiga har darrat en del bakåt. Argentina har publiken, en Lionel Messi i stöt och en förmåga att vinna matcher trots att spelet inte klickar. Tror det räcker mot Belgien även om det väl kan bli förlängning och bägge lagen fick sig en genomkörare i åttondelen.

Holland-Costa Rica

Kommentar: Det har varit en av VM:s vackraste sagor när Celso Borges och hans medspelare först vunnit en “omöjlig” grupp och därefter överlevde ett Grekland som pressade på och tog det hela vägen till straffar. Finns det mer kvar? Ja, det är möjligt, men Holland har en annan spets och en annan rutin och vändningen mot Mexiko gav van Gaal o Co en rejäl skjuts. Tror att det är färdiglekt för Costa Rica och att Holland ångar på mot semifinalen efter att ha gjort vad som krävs.

I så fall väntar följande semifinaler, på tisdag Brasilien-Tyskland och på onsdag Argentina-Holland. Sydamerika mot Europa i två rejäla bataljer och jag har ju sedan tidigare tippat Argentina-Brasilien i final med Messi o Co som vinnare.

Publicerad 2014-07-04 kl 17:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå