POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Låt domarna förklara varför det blir så få kort

Har ni fest, eller? Ja, den frågan var inte svårbesvarad längs med Copacabana i går kväll och natt. HELIGAGUDSMODER, vad brassarna krökade. Trodde inte de kunde kröka på det viset. Var som en svensk folkparksfylla och smockan hängde i luften. Allt ackompanjerat med trummor, visselpipor och annat som lät.

[youtubeplay id=”hcxc_gGlWXs” size=”medium”]

Kände lite på det i Videodagboken, men deltog inte. Gick en sväng längs stranden och sedan blev det en sömntablett inför dagens matcher. Bor man på femte våningen med fönster ut mot gatan är kemi enda sättet att sova.

NI HITTAR ALLA 25 AVSNITT I VIDEODAGBOKEN HÄR.

***

I Bom Dia Brasil pratar vi om kvällens kvartsfinaler och Backe tror på Belgien och jag på Argentina. Dessutom, varför klipper Fifa bort känsliga repriser?

***

Neymar fick en fraktur på en del av ryggraden när han blev överkörd av Colombias Camilo Zuñiga och missar resten av VM. Delar av den brasilianska nationen är i chock, den andra delen är inte nykter. Täckningen i medierna är därefter, och stjärnan följdes av kameror hela vägen in till läkaren i Fortoleza. Inte särskilt konstigt sett till pådraget kring honom.

Naturligtvis trist att Brasilien får gå in i semifinalen utan storstjärnan och kanske det enda riktigt kreativa vapnet. Dessutom tråkigt att spanjoren Carlos Velasco Carballo inte agerade hårdare mot colombianen. Samtidigt måste man poängtera att det var Brasilien som började spela fult och gick riktigt hårt åt James Rodriguez och att Fernadinho inte fick gult var fel.

Ovanpå det askulle givetvis Neymar haft ett gult när han tjurrusade på en frispark och struntade i domarens raklödder. Där kan man undra vad den spanske domaren tänkte? Finns det en rädsla att gå åt hemmanationen? Ja, Thiago Silva tyckte ju inte han skulle ha gult, så det finns olika versioner i det fallet.

Har varit en hel del diskussioner om Fifa:s direktiv om att domarna inte ska vara så snabbt framme med gula kort och det avspeglar sig givetvis i utdelningen av kort, där det pågående VM-slutspelet sticker ut rejält statistikt.

2014: 2,84 gult/match och 0,17 rött/match

2010: 3,77 gult/match och 0,27 rött/match VM

2006: 5,4 gult/match och 0,44 rött/match VM

2002: 4,4 gult/match och 0,28 rött/match VM

1998: 3,91 gult/match och 0,31 rött/match VM

1994: 4,25 gult/match och 0,33 rött/match

Inför gårdagens match var Carlos Velasco Carballo en av domarna som låg under snittet, han hade på två matcher bara delat ut fyra gula kort och efter gårdagens fyra gula kort – som var i underkant – så är han uppe på fyra gula på tre matcher. Snällast är Björn Kuipers som bara gett fem gula på tre matcher, följt av Pedro Proenca sex kort/tre matcher och Nestor Pitana åtta kort/fyra matcher.

Under gårdagen blåste Carlos Velasco Carballo 41 gånger innan han tog fram ett kort. Kanske skulle han kunnat stävja det hårda spelet, men det är lätt för oss på läktarna att tycka det. Spelarna har givetvis också ett ansvar och de spelade hårt, framför allt från brasilianskt håll. Jonas Eriksson, då? Ja, han är över snittet med tio gula på tre matcher.

Gillar egentligen att man drar ner på varningar och försöker få spelet att flyta. Men jag fattar inte varför inte Fifa gör som i Sverige och låter domarna uttala sig om matcherna. Förklara varför man gjorde på ett visst sätt. Det hade ökat förståelsen och inte blivit som nu när man sitter och spekulerar kring direktiv om att inte varna i onödan och få spelet att flyta. Som det blev nu slutade det illa på flera sätt.

Ser även att Fifa:s disciplinkommitté nu ska undersöka Camilo Zuñigas knä i ryggen på Neymar. Kanske naturligt men det är underligt att man i så fall släpper Blaise Matuidis överfall på Onazi. Det finns ingen röd trå i deras hanterande av olika fall som domarna bedöms ha hanterat på planen.

Publicerad 2014-07-05 kl 15:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå