Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur länge ska Blatter o Co få härja fritt?

Hur orkade ens Brasilien försöka överklaga Thiago Silvas avstängning? Det var ett riktigt korkat försök att störa målvakten.

***

Ett par kvarter från vårt hotell ligger det pampiga Copacabana Palace som är ett av de två lyxhotellen som Fifa använder sig av längs den kända stranden i Rio De Janiero. Där grep den brasilianska polisen under måndagen Ray Whelan som misstänkt för inblandning i en stor härva med svarta biljetter.

Vad har det med Fifa att göra? Jo, Whelan är chef för MATCH som är officiell partner till Fifa och som sköter biljetthantering, hotell och annat kring VM och därmed tjänar bra med pengar. Nu misstänks alltså vd:n för att vara del av en härva där biljetter hamnat på svarta marknaden, och en åklagare i Rio säger att det handlar om förbundsbiljetter.

En extra krydda är att Fifa-basen Sepp Blatters brorson Phillippe Blatter leder Infront, ett schweiziskt företag som delvis jobbar med Fifa, men även deläger MATCH som alltså är Fifa-partner kring den allt viktigare delen av biljetter till sponsorer. Och det är stora pengar det handlar om, polisen uppger att man under flera VM tjänat en halv miljard kronor.

Match har för övrigt jobbat med Fifa sedan 1986 och har ensamrätt på sin verksamhet gällande sponsorpaket, hotell och annat fram till 2023 och skröt före VM om rekordförsäljning i Brasilien på nästan två miljarder kronor. Sepp Blatter fick under gårdagen frågor om skandalen men viftade bort det och sa: “Fråga om fotboll istället.”

Och detta bara några dagar efter att Argentinas starke man Julio Grondona, som är ordförande i landets fotbollsförbund och som sitter i Fifa:s exekutivkommitté och nummer två efter Sepp Blatter, fick se sin son Humberto Grondona, för övrigt rådgivare till Fifa, bli indragen i samma biljettskandal och hade sålt biljetter vidare.

Här kan man läsa mer om upplägget kring Fifa:s biljetter. Annars är Andrew Jennings den som skrivit mest om det här och granskat Fifa och har en hemsida med många historier och han har även gjort en del dokumentärer för BBC:

[youtubeplay id=”qm-q75Z1NUs” size=”medium”]

Andrew Jennings har även granskat IOK och är den journalist i världen som kan mest i ärendet, och har nyligen skrivit en ny bok “OmertaSepp Blatter’s Fifa Organised Crime Family” och där den VM-kritiske Romario skrivit förordet. Jennings har släppt ett gäng korta stories om boken på Youtube.

[youtubeplay id=”vDPjZKytz4E” size=”small”]

[youtubeplay id=”8Q7rBA5ko40″ size=”small”]

[youtubeplay id=”hu-WKqBl07I” size=”small”]

[youtubeplay id=”cvJQMsrX1PA” size=”small”]

[youtubeplay id=”PgjV1wXR94Q” size=”small”]

[youtubeplay id=”aWoWzdEB7qk” size=”small”]

Att biljetthanteringen är tveksam är känt sedan länge. Norska Dagbladet har i flera vändor granskat hur höjdare inom Fifa sålt biljetter som man fått eller fått köpa via sina positioner och sedan sålt på svarta börsen och det är stora pengar. Det är så att alla nationsförbund får biljetter, och i en del länder går biljetterna direkt ut på svarta marknaden.

Trots avslöjandena i den norska tidningen så överlevde exempelvis Jack Warner länge inom Fifa och hoppade faktiskt av själv när han var inblandad i ett röstköp inför senaste presidentvalet inom Fifa. Då förstod till och med Warner att han knappast kunde sitta kvar, men då var han långt nere i syltburken.

Det är ingen större hemlighet att en av de större aktörerna på den svenska marknaden för fotbollsresor, som varit delaktig i flera bolag, skaffade sig ett kapital genom att muta till sig biljetter från olika afrikanska nationsförbund inför VM 1998 och sedan sålde han dem på svarta marknaden. Det är en relativt riskfri marknad som är svår att få grepp om.

Särskilt när folk inom Fifa eller med raka ingångar till Fifa:s biljetter på olika vis verkar inblandade och det är klart att pengarna lockar. I dagsläget ligger svartabörspriset på en finalbiljett till på söndag på runt 10 000 dollar, vilket är en rätt bra vinst med tanke på att den dyraste biljetten kostade 990 dollar.

Det är en evig fråga, men hur länge ska sponsorer och demokratiska förbund som SvFF och andra låta Sepp Blatter o C0 härja fritt? Varför säger de inget? Michel Platini är också tyst? Förstår Är det så enkelt att ingen vågar för att man är rädd för att bli utan plats? Man kan tappa insyn och kanske åker man ut som sponsor.

Ta bara Mastercard som blev överkört och lurat av Fifa som bytte till Visa och även om Fifa fick betala skadestånd åkte Mastervard ut trots gällande avtal. I slutändan var det givetvis Visa som fick pröjsa när man förlängde avtalet och Jérôme Valcke, mannen som låg bakom hela haveriet, fick ta en paus på ett halvår innan han gjorde comeback som generalsekreterare för Fifa.

***

Videodagboken från VM i Rio de Janeiro rullar på:

Stranden!

[youtubeplay id=”0XeF_WZ67t4″ size=”small”]

Vattenfestival, trummor och öl.

[youtubeplay id=”hcxc_gGlWXs” size=”small”]

På Fifa-hotellet Sofitel på jakt efter poddgäster.

[youtubeplay id=”_MiVCqWW1KI” size=”small”]

På Rios Coop.

[youtubeplay id=”a3sCKPX_l4Y” size=”small”]

***

Sprang på legendaren Bora Milutinović som ihop med brassen Carlos Alberto Parriera är historisk för att han lett fem olika landslag i VM-slutspel, med skillnaden att Bora bara tagit hand om andra landslag: Mexiko ’86, Costa Rica ’90, USA ’94, Nigeria ’98 och Kina ’02.

Mirakelmannen Bora Milutinović som sänkte Sverige 1990.

Mirakelmannen Bora Milutinović som sänkte Sverige 1990.

Nu jobbar han för Qatars fotbollsförbund men var inte så imponerad av fotbollen i VM och när han förstod att jag var svensk sköt han in sig på förlusterna mot Portugal och pekade på att det inte var Ronaldo som var bra utan Sverige som var illa organiserat.

Publicerad 2014-07-08 kl 07:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons