Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart VM ska spelas på naturgräs

Lundhs blogg

I dag är det exakt tio år sedan Zlatan gjorde följande trick.

***

VM går i Kanada nästa sommar och nu har en rad toppspelare gått ihop (inte minst flera svenskar) för att kräva att man spelar mästerskapet på naturgräs. Det gillar jag, och om ni vill haka på så skriver ni på HÄR. För Fifa och de kanadensiska arrangörerna har bestämt att man ska spela VM på konstgräs och vägrar diskutera något annat.

Läser i New York Times att det varken är särskilt svårt och inte heller jättedyrt med Fifa:s mått att lägga gräs på konstgräsmattor. Man kan lugnt konstatera att Ronaldo, Messi, Neuer o Co aldrig spelat ett VM eller ett EM på konstgräs. För mig är det svårt att greppa att man nu kör ett helt VM på konstgräs, bara för att det är kvinnor som spelar.

Annons

Nej, Blatter o Co, gör om och gör rätt. Lyssna på spelarna och se till att det blir naturgräs. Möjligen är det som kollega Robert Perlskog skriver, att det är en fördel för Sverige att spela på konstgräs då många allsvenska lag spelar på konstgräs, men för min del är naturgräs att föredra för VM:s skull och framför allt bör man lyssna på spelarna.

Sedan blir det en deppig symbolik i att Fifa bara kör över kvinnorna i denna fråga, vilket man aldrig gjort om det handlat om män. Ska Fifa lämna 1900-talet och närma sig verkligheten är det dags att idka jämlikhet i gräsfrågan. Om det blir en extra kostnad så har Fifa råd att bära den, inte minst av symboliska skäl för att visa att man vill sträva efter jämlikhet.

***

Tillbaka på jobbet och det är smygstart i dag. Som de rekommenderar i tidningen. Sedan exploderar det i nästa vecka och det blir poddande, bloggande, krönikerande och tv-jobbande. Ser fram emot det och en höst fylld av fotboll.

Annons

***

Jimmy Durmaz till Olympiakos låter betydligt bättre än Robin Söder till Esbjerg. Samtidigt ska man få speltid och det är lättare i en dansk klubb, men Durmaz har alla möjligheter att ta nästa kliv.

***

Apropå om det gnälls mycket i Pia Sundhages landslag? Gnäller inte alla spelare? Inte minst på oss i media. Det är en del av verksamheten. Och det gnälls på de flesta jobb. Om det påverkar prestationen? Svårt att veta, det är väl från person till person. Kan inte uppleva att damernas landslag i fotboll skiljer sig från många andra lag. Däremot finns det alltid individer som aldrig gnäller.

***

Zlatan Ibrahimovic lär vara med i truppen på tisdag och sedan blir det en kamp mot klockan för att ha honom spelklar mot Österrike. Och det oavsett vad en meriterad fransk läkare säger till en tidning i Paris.

Annons

***

Kosovare Asllani satte eld på debatten när hon skyllde sin petning på att Pia Sundhage inte gillar henne som person. Bra att parterna rett ut det hela, och sedan har Asllani en historia där hon ibland far i väg med orden. Sundhage har å andra sidan visat med Hope Solo att hon kunde ta tillbaka en spelare som var obekväm för USA:s landslag.

Det viktiga är att Asllani och Sundhage lär sig vad som gäller för att sköta kommunikationen bättre. Visst, det kan vara skönare att sköta det internt men ibland är det bra och nyttigt om topplocket går och det är bättre att det sker efter en 4-0 seger när man är nära VM än under ett mästerskap.

Det går att komma igen, ta bara Tomas Brolin vs Tommy Svensson hösten 1993, då “Brollan” nobbade landslaget. Eller när Zlatan och Mellberg var oense med Lars Lagerbäck, men hittade tillbaka till varandra.

Annons
Publicerad 2014-08-22 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto