Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jobbar Marcus Birro gratis?

Lundhs blogg

Insåg häromdagen att Marcus Birro inte bara lämnat fotbollskanalen.se utan även Expressens sportredaktion och nu skriver om fotboll på spelsajten Rekatochklart som jag känner till men inte besöker.

Spelar inte själv och halkade bara in på en text som ägaren Tobias Holm skrivit om Fi, Palmemordet och en del annat och man kan konstatera att vi hade olika åsikter och det var inget som lockade att fördjupa mig i.

Fick dock tips om att Marcus Birro gick hårt åt TV4 och nämnde mig och kom in på det blogginlägget. Självklart får Birro tycka vad han vill och vara bitter och besviken och såga TV4 och från en spelfinansierad sajt skriva:

Jag har inga problem med att TV4 stirrar på tittarsiffror och räknar om allting till stålar. Tro mig, det ryms inte mycket äkta kärlek på TV4. Att kåta upp sig på tittarsiffror och stålar är helt naturligt.

Annons

Om det nu var så illa förstår jag inte varför Birro stannade så länge på denna hemska tv-kanal som är som hallonsaft och aldrig sticker ut? Ingen tvingade honom att vara kvar. Inte heller att skriva för TV4:s sajt fotbollskanalen.se. För inriktningen har varit sig rätt lik under de åtta år som jag jobbat på TV4.

Självklart har jag åsikter på saker som TV4 gör, tyckte det var förbannat trist att vi sålde VM-kvalen senast, men jag försöker samtidigt se helheten för att förstå. Ägaren Bonniers är i gungning, många av koncernens bolag är under press, TV4 tjänar pengar och behöver leverera uppåt för att hålla lånegivarna stången.

Om ni inte inser allvaret så kan ni ringa Stampen (Göteborgs-Postens ägare) som för fem år sedan bland annat köpte SvenskaFans för runt en kvarts miljard och i dag är Stampen nära konkurs och vill i princip ge bort SvenskaFans trots all passion och kärlek som finns kring fotbollen på den sajten. Sedan betyder inte det att TV4 gör allt rätt, absolut inte.

Annons

SvenskaFans ledning i form av vd Marhias Resare hälsar efter att ha läst inlägget att man nu gör ett positivt resultat, att trafiken ökar i framför allt mobilen och att man mycket väl kan säljas men då för att koncernen behöver få in pengar. Att man varit på marknaden men att Stampen tackade nej då budet inte matchade förväntningarna.

En del håller med Birro och saknar Club Calcio och anser att det är för jävligt att TV4 istället ramar in Zlatans matcher i Ligue 1. Tyvärr är verkligheten sådan att räkningar måste betalas och efter att ha satsat på Club Calcio som inramning till serie A i flera år så bär det sig inte. Man kan knappast påstå att TV4 gav upp snabbt och inte försökte.

Ingen ska inbilla mig att Marcus Birro jobbade gratis under de här åren. Det gör inte jag och det är det få som gör. Undantagen är skribenterna på SvenskaFans, men annars handlar det om jobb och att man precis som många andra behöver betalt för att ta hand om räkningar. Det är en ynnest att brinna för något och samtidigt få betalt.

Annons

Visst, man kan alltid klandra TV4. Verkligheten är att kanalen värnade Club Calcio i flera år och skickade Birro och hela gänget till Italien flera gånger men att det inte fungerade för tillräckligt många för att det skulle bära kostnaderna. Samtidigt drog Zlatans matcher många intresserade och där hade inte TV4 någon inramning.

Om det då är fel att ändra spår går att diskutera. Nej, jag är inte så hjärntvättad att jag inte ser att det sker ett skifte i TV4:s strategi kring rättigheter och att en tid när priserna för livesänd idrott fortsätter att gå upp så kan man komma att minska på antalet ligor och serier. Det är naturligtvis trist och något jag är emot, men det betyder inte att jag kan se nyanser i satsningar.

Inte bara VM-kval försvann. Ekwall vs Lundh försvann. SUPERLIVE Champions League försvann. Så är det i den här världen och det är bara att tugga i sig och inse att många av de chefer som tar beslut gör det för att få resurser till annat och det går inte att göra ALLT som man vill satsa på. Serie A lockar många men inte tillräckligt många.

Annons

Givetvis ska man diskutera vad vi i medierna gör och hur vi satsar och vad vi sänder. Samtidigt måste det ske från en punkt där man tar in verkligheten och inte bara baserar allt på känslor och passion. För mig är det rätt givet att rama in Zlatans matcher sett till intresset och därmed respektera det, och då får andra saker stryka på foten.

Under tiden på TV4 hörde man inte mycket från Birro om hur dålig kanalen var men den dagen då Club Calcio försvinner då gör han en quick-step som han måste lärt sig i Let’s Dance: “Att Zlatan lockar folk är inget konstigt. Att serva alla dem som inte bryr sig om annat än just honom är så klart EN del i en fotbollssatsning. Men det kan aldrig vara DET ENDA man ägnar sig åt.

Att påstå att TV4 enbart ägnar sig åt Zlatan är inte bara ett hån utan fruktansvärt okunnigt. Tycker att TV4 tar mycket annat på allvar: som Pia Sundhages landslag, Superettan, allsvenskan för damer samt att man visar matcher från serie A och Europa League och U21-landslaget och nyhetsbevakning via fotbollskanalen.se och sportnyheterna.

Annons

Att det inte räcker för Birro är sin sak och han har all rätt att uttrycka sin besvikelse och frustration men det måste nyanseras med verkligheten och dess siffror. Ingen kan tyvärr bara leva av kärlek, känslor och passion, inte ens Marcus Birro.

Publicerad 2014-09-08 09:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto