Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sanslöst imponerande av Malmö FF

Vilken kväll för Malmö stad, Malmö FF och Markus Rosenberg. Inramningen. Målen. Trycket. Stämningen. Gunget. Och nya nio miljoner kronor i den redan välfyllda kassan. Så otroligt häftigt att ta del av segermatchen.

MFF är i dagsläget på samma poäng som Juventus och Olympiakos i Champions Leagues gruppspel efter 2-0 mot mot det grekiska mästarlaget och hoppet lever inför dubbelmötet med Atlético Madrid. Ljusblått är färgen som gäller för svensk klubbfotboll.

I fotboll är aldrig något avgjort förrän man spelat men jag tror få verkligen såg detta scenario framför sig. Tänk att åka till Madrid med allt att spela för när det gäller en plats i åttondelsfinalen efter nyår. Ja, herregud vad detta Malmö FF fortsätter att ta kliv och höja sig och göra resultat.

Superlativen är i det närmaste slut för en svensk klubb som inte bara tryckt sig in i Champions League utan även uppträder som om man hör hemma där. Ta bara hur utspelat Malmö FF blev när man 2011 var med i Europa Leagues gruppspel. Då ville Rickard Norling att man skulle spela sitt eget spel och man blev hårt straffat.

MFF årgång 2014 har lagt till något rakare och mer cyniskt till sitt spel och det har inneburit att man inte bara nått gruppspel utan även visar att man kan mäta sig med mästarlag från större ligor. Mot Juventus stod man upp väl i Turin under en timme och föll sedan när Carlos Tevez slog till två gånger och nu vinst mot Olympiakos.

Det gick i det närmaste att gå på stämningen på Malmö New Stadium där klackens oerhörda engagemang, driv och passion spred sig över alla läktarna. Så häftigt att känna och spelarna lyfte som om de blev smittade. Underbart att se hur spelarna tackade klacken med en banderoll efter slutsignalen.

Återigen visade Markus Rosenberg vilken kunglig hemvändare och värvning han är. Två nya mål för MFF och regissören bakom segern mot Olympiakos. Hela hans uppträdande ger laget ett lugn och en tro på att det här kan gå vägen. Lagom kaxigt.

Trodde stenhårt på att Rosenberg skulle vara vass och helt rätt värvning för klubben, men var skeptisk till om Åge Hareiede var mannen att lyfta MFF. Norrmannen har nu inte bara tagit den första svenska klubben till Champions League på 14 år, han är den första tränare som ser till att en allsvensk mästare upprepar SM-guldet på elva år.

Ja, för det kan knappast gå att tappa den ledningen man har i allsvenskan och sett till hur starkt laget är så framstår det som nästan omöjligt. Skador på Simon Thern, Ricardinho och Guillermo Molins. Försäljningar av Pontus Jansson och Miiko Albornoz. MFF har parerat vad som än har dykt upp och ändå fortsatt vinna.

Mot Olympiakos så hade man lite problem i starten av matchen men sedan spelade man smart och begåvat och LAGET såg till att hela tiden slita, springa och ligga rätt för att försvara sig. Måste erkänna att i perioder så kan man behöva nypa sig i armen för att tro att det verkligen händer och ett svenskt klubblag som uppträder så skickligt.

Hur långt kan det räcka? Det vore dumt att räkna ut MFF efter vad man presterat och man är inte bara med i kampen om att spela åttondel utan har även god chans att bli trea och därmed trilla vidare i Europa League. Många trodde att det skulle vara över nu, men det lever och gruppen är öppen.

Det var över 5000 dagar sedan Champions League var i Sverige senast och ingen kan säga att sista gruppspelsmatchen Helsingborg-Paris SG hösten 2000 var något vidare att hetsa upp sig över. Då var HIF nästan ute och hade ett litet hopp om att nå Uefa-cupen som tredjeplacerat lag men det blev 1-1 och Nicklas “Liatorparen” Persson räddade en poäng men det var över.

Sedan har det varit en rad av haverier i porten till Champions League och många har väntat länge på något gott i Sverige och det fick man till slut mot Olympiakos. Självklart har MFF haft en del flyt på vägen, som mot Salzburg borta eller när Olympiakos borde fått straff efter att Anton Tinnerholm sprungit över Maniatis, men resultatet ljuger inte.

En seger med 2-0 var en tydlig signal om att man är med och faktum är att det fanns möjligheter till flera lägen att utöka ledningen för Malmö FF som fortsätter att imponera i Europa och ser till att skapa chanser både genom att pressa motståndare till misstag och att spela sig fram till lägen.

Markus Rosenberg missade först ett gyllene nickläge efter att Magnus Eriksson hittat lagkaptenen med ett vasst inlägg och istället dröjde det till en inspark av Robin Olsen som Isak Kiese Thelin skarvade ner till Rosenberg. Det blev rörigt mellan backen Alberto Botia och målvakten Roberto och då fick Rosenberg fram ett ben och snappade sedan upp returen från målvakten och kunde skicka in 1-0 inför exploderande läktare.

Det osannolika var plötsligt både möjligt och sannolikt. Olympiakos hade möjligheter både före pausen och efter men en kombination av oskärpa, flyt och skickligt försvarspel såg till att Robin Olsen kunde hålla nollan och återigen visa att hemmavinsterna mot Sparta Prag och Salzburg inte var någon slump.

Inget lag kan se fram emot att komma till Malmö och möta ett lag uppbackat av en sydländskt eldig publik och för alla som köpte biljetterna så finns det mycket kul att se fram emot. Tänk att få ta emot både Atlético Madrid och Juventus och känna att ett svenskt hemmalag kan skaka dem. Onekligen en rätt häftig känsla.

Publicerad 2014-10-01 kl 22:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons