Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Anade en ljusning, men det är lååååångt till mästerskapsmedalj

Lundhs blogg

Förlust med 1-0 i Marseille och det efter en match där det franska landslaget i långa perioder belägrade det svenska försvaret likt i en handbollsmatch, men i fotboll är det ingen nackdel om motståndarna får ta avslut långt utifrån. Så även avsluten var många så var det sällan skarpt.

Vill man ta på sig de riktigt kritiska glasögonen så ser man ett svenskt landslag som knappt har en enda målchans på dryga 90 minuters spel, som släpper in ett mål på hörna där en ohotad Varane får gå upp och nicka och dessutom bränner motståndarna en straff via Karim Benzema.

Fortfarande kan man sakna linjer i spelet och även om det var spännande med Alexander Kacaniklic på det centrala mittfältet så kan han inte fått tillräcklig information om hur man spelar på den positionen. När han till slut fick ta ett kliv upp blev FCK-spelaren mer lik sig själv. Vems ansvar är det?

Vill man se nyktert på det, och det vill jag, så får man se vad det var: ett till stora delar oprövat svenskt landslag som faktiskt gör en stark defensiv insats mot ett motstånd som var bättre. Klart godkänt att bara förlora med 0-1 mot ett av Europas starkaste landslag och det med spelare som Emil Krafth, Pontus Jansson, Nabil Bahoui, Isaac Kiese Thelin, John Guidetti och Branimir Hrgota i spel.

ANNONS

Jag såg ett svagt ljus i horisonten i Marseille, men det är lång väg kvar till ett vasst landslag och framför allt som kan ens få in drömmen om medalj i nattsömnen. Sverige är långt efter och det beror delvis på att spelarmaterialet är på väg att växlas och delvis på att Erik Hamrén inte hittat rätt modell.

Andreas Isaksson visade att han håller hög klass. Backlinjen var mer än okej och kombinationen Andreas Granqvist och Jansson ser intressant ut, och där “Granen” vuxit ut till en ledare. Mikael Lustig såg stark ut i 45 minuter i lördags och Martin Olsson är också en förstärkning.

Albin Ekdal och Kim Källström var inte dumma och kompletterar varandra även om de inte spelade ihop. Problemet för Källström är att han är likt Liverpools Steven Gerrard, en spelare med många bra egenskaper men där tiden börjar springa i från honom och han måste ha rätt spelare runt om kring

ANNONS

Ovanpå det var det flera av de unga som visade intressanta egenskaper och då inte minst Emil Krafth och Isaac Kiese Thelin. Att det blev för stort för en del av dem var rätt väntat och det handlar om att lära sig av de här matcherna. Om man kollar över plan så består Frankrikes lag av idel spelare som är med i CL och EL regelbundet.

I Sveriges elva är det inte riktigt så, och även om John Guidetti och Branimir Hrgota fick otacksamma möjligheter att skapa något efter inhoppen så är det två spelare som är intressanta för framtiden. Frågan är bara om 4-5-1 är modellen om Sverige ska jaga medalj? I varje fall mot riktigt bra motstånd?

Kiese Thelin slet men blev ett lätt byte för de franska mittbackarna när han saknade understöd. Det finns mer att jobba på och Erik Hamrén har rätt i att Sveriges försvar har tätats. Däremot saknar man förmåga att vinna matcher och det måste man göra i mars mot Moldavien och i juni mot Montenegro.

ANNONS

***

Fransmännens matservering inför tv-produktioner hade tävlat om en stjärna i Guide Michelin om det varit en svensk krog. Man får ge dem att de kan mat.

***

Paul Pogba. Vilken atlet. Överhuvudtaget var det franska landslaget en brutal kombination av moderna spelare: snabba, tekniska och starka.

***

Nej, jag frågade inte Erik Hamrén så mycket när han kom till tv-studion. Varför inte? Skälet är att det är lite meningslöst om en person upplever sig ansatt och vid varje fråga tror att han är under attack. Då är det bättre att någon det inte blir lika laddat med sköter frågorna.

Sedan undrar jag om förbundskaptenen hade kramat Hasse Backe? Det jag syftar på är att Hamrén ville ha beröm för att försvarsspelet blivit bättre, och då upplyste jag honom att min kollega Hanna Marklund just berömt försvarspelet när förbundskaptenen stod bredvid i studion.

ANNONS

Då blev Marklund kramad av Hamrén och hyllad för att hon åtminstone kunde fotboll…och det var ingen tvekan om vem som inte kunde fotboll. Undrar om Hasse Backe eller någon annan manlig expert blivit kramad i det läget? Något säger mig att Hamrén inte hade kramat en manlig expert men jag kan ha fel.

Visst, försvarsspelet har blivit bättre men resultaten är ändå för dåliga. Det är bara Karl-Erik Nilsson, som leder SvFF, som tycker att det är två viktiga segrar när man vunnit hemma mot Estland i en träningsmatch och mot Liechtenstein i en tävlingsmatch. Varför är det så svårt att säga som det är?

En klart godkänd match mot Frankrike ändrar inte på resultaten 2014 som slutar med två segrar: Estland och Liechtenstein hemma. Har man då drömt om en medalj i ett mästerskap så har man själv bidragit till att fallhöjden blir rätt så hög, och får nog räkna med att få frågor om det.

ANNONS

Under Hamrén så har det saknats en röd tråd för landslagets jobb och det är inte sällan när någon petar i saker som man vet är jobbiga som reaktionen blir därefter. Om alla i och kring landslaget hade tyckt att allt var på topp hade de nog struntat i eventuella frågor eller kritik.

Istället är det taggarna utåt. Lär av er kollega Pia Sundhage som utan tvekan kan ta en diskussion och vända och vrida på bra och dåligt och både svara utan att bli arg, irriterad eller känna sig kränkt. Inte heller behöver hon ha med sig någon till tv-studion för att eventuellt lyssna på snacket.

***

Utbuandet av Paris SG:s Lucas Digne fick utbuandet av landslagets Gary SundgrenUllevi våren 2001 att framstå som hyllningar.

Publicerad 2014-11-19 06:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto