Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF och Uefa dansar inte ihop direkt

Lundhs blogg

“Helt sjukt”. Så sammanfattar Pontus Farnerud att lillebrorsan Alexander Farnerud inte är med i Erik Hamréns A-landslag i podden. Den tidigare mittfältaren i Landskrona, Monaco, Strasbourg, Sporting, Stabaek, IFK Göteborg och landslaget är naturligtvis part i målet men serie A-frälsta som Jesper Hussfelt och Martin Åslund håller med om det.

I podden pratar Farnerud om tiden i Blåvitt som inte blev som tänkt, skadan som fick honom att vilja lägga av mitt i säsongen, relationen med moderklubben Landskrona, varför det inte blev mer i landslaget och några av felvalen som han gjorde under karriären. Som att exempelvis nobba Juventus och Milan när han spelat till sig en plats i AS Monaco och att gå till Strasbourg bara för att spela med brorsan.

Podden ”Lundh” som nu är uppe i 35 avsnitt hittar ni via Fotbollskanalen.se eller via iTunes eller via Acast. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns på podcaster och andra typer av plattformar.

Annons

***

Göran Hugo Olsson fick en Guldbagge för bästa dokumentär för sin film “Om våld” och det gjorde mig oerhört glad. Inte bara för att det är en stark film av en vass regissör utan jag svet hur han slitit och jobbat och det var han väl värd.

***

Malmö FF:s nyförvärv Magnus Wolff Eikrem kommer från Storbritannien och då är det ofta förmånligt att skriva på i utbyte mot en stor “signing bonus” om han nu inte var skriven i Norge efter att ha brutit med Cardiff. Oavsett det så är det ett ny klassförvärv från Malmö FF som ser starkt ut trots omsättningen i truppen, men Åge Hareide ska få ihop det också.

***

Handboll är en fantastisk tv-sport, men det var plågsamt att se Sverige halta sig fram mot Polen.

***

I september i fjol så kom chockbeskedet för SvFF, tremiljardersbygget Friends Arena räckte inte till för att få några matcher i EM 2020. Ett tufft slag för det svenska förbundet som var rätt övertygat om att man låg bra till med ny arena och att man hade fått beröm för EM 2013. Verkligheten var en helt annan, och SvFF och Uefa dansar uppenbarligen inte ihop.

Annons

Under måndagen hade Uefa möte och gav Finland U19-EM, som ett stukat SvFF sökte i kölvattnet av missen med EM 2020. Nu står väl hoppet till att få Europa League-finalen 2017, en final man tidigare sökt men inte fått. Vad det beror på? Ja, det är naturligtvis så att SvFF inte finns med i exekutivkommittén och kan påverka.

Sedan går det inte att komma i från att Uefa-basen Michel Platini inte uppskattar att Lars-Christer Olsson har en position i fotbolls-Sverige i form av Sef-bas. Olsson tog ju som sittande Uefa-vd strid för presidenten Lennart Johansson inför valet 2007 och när Johansson fick stryk av Platini så fick Olsson sluta. Om han fick sparken? Ja, det går att diskutera, Olsson säger att det inte var så.

Lars-Christer Olsson ville bli SvFF-bas men tillräckligt många i Sverige fick höra om att det inte var uppskattat av Platini. Kan i och för sig tycka att det är för djävligt att en fransman ska bestämma vem som ska styra det svenska förbundet, men Olsson fick inte ens en möjlighet att utmana Karl-Erik Nilsson för krafterna var emot honom.

Annons

När jag poddade med tidigare Uefa-basen Lennart Johansson före jul så höll han det inte för otroligt att just Olssons inblandning i svensk fotboll kostade matcher i EM 2020. Något jag hört av ett par initierade källor och tog upp med Johansson som sa följande:

– Lars-Christer får svara på det själv, men jag vet ju exakt vilka relationer han och Platini hade till varandra när båda var verksamma inom Uefa. Jag har jobbat med Lars-Christer i mer än tio år och har hög respekt för hans integritet.

Men tror du att det kan ha spelat en roll?

– Jag vet inte, men jag utesluter inte det.

Ingen ska tro annat än inom Uefa så gäller det att klia rätt ryggar och alliera sig med rätt folk för att man ska få evenemang. Så jobbade Lennart Johansson i slutet av 1980-talet när han skaffade sig en maktbas via nätverkande med ledamöter från Östeuropa och såg till att bjuda dem på middagar när de hade det tufft ekonomiskt. Vilket fick honom vald och sedermera ett EM i Sverige 1992.

Annons
Publicerad 2015-01-27 08:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto