Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett kaptensämne tar en för laget utan att gnälla

MFF-tränaren Åge Hareide hade ett jobbigt beslut att ta inför 2015. Vem skulle bli lagkapten? Guillermo Molins som var kapten 2014 men vars korsbandsskada satte stopp för spel från slutet av juni eller Markus Rosenberg som tog över bindeln resten av säsongen? Svaret blev att Hareide gick på Rosenberg för 2015 och det var kanske inte så oväntat.

Ett beslut som fick Molins att bli rejält besviken. Inte nog med att han uttryckte sitt missnöje, han nobbade även att bli vice lagkapten och vill inte ha bindeln om Rosenberg blir skadad. Ja, bara genom det senare så visade han att den norske tränaren tog rätt beslut. Visst kan man bli besviken över det och även uttrycka det men att sätta sig över laget visar att man knappast är det bästa kaptensämnet.

ANNONS

Inget snack om att både Molins och Rosenberg hade hanterat kaptensjobbet, och inget val hade varit fel, men som spelare måste man tänka längre än på sin egen situation om man ska vara ett bra kaptensämne. Att då sura på det viset är direkt oproffsigt. Om det hänger ihop med att snacket om att förlänga med Malmö FF så är det bättre Molins säger det, för nu framstår han bara som en unge i sandlådan.

Antingen får man lägga hela kortleken på bordet eller så bör man ligga lågt helt och hållet. Som det blir nu så hänger det ett moln över truppen och klubben efter att Molins kommit med sina rätt kryptiska svar som inte ger hela bilden. Till skillnad från Kvp:s Mattias Larsson så tycker jag inte att det är rätt signaler att gnälla över att man blir ratad som kapten. Snarare tvärtom.

Ett stök som givetvis påverkar laget när två tongivande spelare hamnar på varsin sida om bindeln. Det går exempelvis inte att jämföra med att man är besviken om man är petad från startelvan eller något annat. Självklart finns det en symbolik i att bli utsedd till lagkapten men det viktiga är att alla känner ett ansvar för laget, och det är extra tydligt när det handlar om kaptensbindeln.

ANNONS

Markus Rosenberg axlade uppdraget i somras när Molins oturligt blev skadad och faktum är att Malmö FF knappast tappade den andra halvan av säsongen när man nådde Champions League och försvarade SM-guldet. Därför var det rätt väntat att Rosenberg skulle få köra vidare, och kanske kunde MFF-ledningen själva desarmerat det hela genom att vara snabbare och tydligare.

En del invänder om att Rosenberg gnällde om att MFF inte ville förlänga kontraktet och/eller höja lönen. Jo, så var det och det fick han också kritik för. Samtidigt är det inget som påverkar laget eller spelarna på det sättet, som en situation där det handlar om kaptensrollen. Det givna hade varit för Molins att säga att jag helst hade velat vara lagkapten, men köper beslutet och är beredd att rycka in i framtiden.

***

2022 känns oerhört avlägset men att VM i Qatar nu spelas i november och december…ja, vad säger man? Fifa:s trovärdighet kunde knappast bli lägre eftersom den är i botten.

ANNONS

***

Vem sköter böckerna i Halmstads BK? Vem skickar in miljonerna? Oroande att klubben bara kör på och drar på sig miljonförluster på miljonförluster.

***

Astrit Ajdarevic vänder hem för att för att få fart på karriären igen, och det var Helsingborgs IF som nappade på budet från Standard Liège om att stå för större delen av lönen under några månader och på så sätt vill den belgiska klubben försöka minska förlusten på svensken som kostade 14 miljoner 2012. Blir spännande att se hur Henrik Larsson hanterar Ajdarevic.

***

Luis Figo vill utöka VM till antingen 40 eller 48 deltagarländer om han blir Fifa-president. Hur många länder kan arrangera ett sådant mästerskap? Tror inte alls på att utöka det så mycket, det är redan på gränsen till för stort.

***

Det är naturligtvis inte bara förbundskapten Pia Sundhages fel, men det är slående att det hänt väldigt lite i landslaget när det handlar om vilka spelare som är viktiga och tongivande om man kollar in truppen till Algarve Cup. Trots allt oroande att det inte kommer fram fler spelare som verkligen utmanar om en plats i startelvan.

ANNONS

***

Paris SG:s starka andra halvlek mot Chelsea borde betalat sig i form av en seger. Var faktiskt tydligt att PSG:s stegrande form kommit i rätt läge och det var inte så att man saknade tillfällen att avgöra men målvakten Thibaut Courtois visade varför José Mourinho gjorde rätt som hämtade hem honom från Atlético Madrid. Med bara 1-1 så ser det mörkt ut för Zlatan o Co när man åker till Stamford Bridge.

***

Europa League med SUPERLIVE är tillbaka 18:30 i kväll och det ser ni på fotbollskanalen.se hela kvällen. Jesper Hussfelt leder Henrik Rydström, Emelie Ölander och mig i studion och som vanligt får ni målen, chanserna från alla matcher när de händer. Här är annars schemat för kvällen och det är olika kanaler:

Fotbollskanalen.se
18:30-23.00: SUPERLIVE
TV12
20.00-21.00: XL-galan
21.00-23.00: Celtic-Inter
ANNONS
TV4 Sport
18.30-19.00: Studio Europa League
19.00-21.00: Roma-Feyenoord
21.00-21.30: Superlive (parallellt med fotbollskanalen.se)
21.30-22.00: V64
22.00-23.00: Liverpool-Besiktas (2:a halvlek)
23.00-23.30 Studio Europa League
 
Fotbollskanalen – Play Premium
19.00-21.00: Young Boys-Everton
19.00-21.00: Roma-Feyenoord
19.00-21.00: Torino-Athletic Bilbao
21.00-23.00: Liverpool-Besiktas (andra halvlek parallellt med TV4 Sport)
21.00-23.00: Celtic-Inter
21.00-23.00: Tottenham-Fiorentina

 

Publicerad 2015-02-19 kl 13:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto