Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inga medier vill ha kravaller och bråk

Efter publikfesten på Friends Arena när AIK mötte Hammarby så är det en lättnad att konstatera att det gick relativt lugnt till runt om matchen. Tyvärr inte helt eftersom tre personer fick föras till sjukhus, men trots det måste man klassa det som en steg i en bra riktning när över 41 000 samlas för det första derbyt mellan klubbarna sedan 2009.

Att det blir bengaler och rökutveckling som del av fansens häftiga tifon är något vi får acceptera och det är bara så att ju förr man hittar en fungerande lösning kring brännandet av bengaler desto bättre. Den problematiken kommer inte fotbollen runt och då måste man hitta fram till en lösning med parterna, för bengalerna är där.

I stort sett bra jobbat av klubbarna, myndigheterna och fansen som fick det att fungera och de jag talat med som satt på läktarna gav en positiv bild. Det är knappast konstigt att det fanns en viss oro med tanke på att det var ett tag sedan klubbarna möttes och Hammarby har seglat in med ett enormt stöd och många andra klubbars fans blir lätt irriterade kring Bajen-haussen som lätt far i väg.

Många fans verkar tro att vi som jobbar på tidningar och tv vill ha oroligheter och kravaller och skriver på sociala medier att vi jagar klick. Att det helt enkelt skulle att gå att tjäna pengar på att det blev stök kring matcherna. Och så kröner man gärna vad man skriver med en ironisk uppmaning att använda Bladets gamla rubrik “Här dör fotbollen”.

Min bild är precis tvärtom, den stora massan vill inte läsa om det. Det är precis lika felaktigt som när Zlatan o Co tror att de som jobbar för media njuter när Sverige får stryk i fotboll och att vi säljer på det. Det är ingen affär i att det blir oroligheter, snarare tvärtom då det är dåligt för sporten om det blir bråk och negativa rubriker.

Fakta är att negativa nyheter säljer sämre, klickas mindre än positiva nyheter. Folk läser hellre om något som handlar om publikfesten snarare än om slagfältet. Fler Bajen-fans vill i dag köpa tidningen än AIK:are för att det är ingen som vill hälla salt i såret i Solna. Likadant är det med klickande och även med folk som tittar på matcher på tv eller via nätet.

Varför bevakar vi då eventuella oroligheter? Ja, det är något som är avvikande och därmed en nyhet.Om x tusen sitter på läktarna och bara sköter sig är det ingen nyhet, men om x personer går till angrepp mot andra på läktarna eller några stormar planen eller något annat så blir det händelser där man tar reda på mer om dem och sedan skildrar dem.

Det är fundamentet i nyhetsverksamheten att det ska vara något som händer, annars är rätt få intresserade. Likadant är det med en massa saker som man bevakar i politik, nöje, näringsliv och så vidare. Det som avviker från det förväntade och sticker ut och som gör en nyfiken att veta vad som sker är något man som media gärna vill skildra och ta reda på mer om.

Matchen, då? Hammarby hade allt flyt med både Johan Perssons vådaskott och att domaren Michael Lerjéus missar en solklar straff på samme Persson men tog en straff på Nabil Bahoui. Förståeligt med AIK-frustration men att påstå att det bara är i Sverige det förekommer dåliga domare är fel, det är ett problem för domarna att de knappast hänger med när tekniken snabbt sprider felen.

Klart är att Bajens 2015 hänger mycket på Kennedy Bakircioglu och att Nanne Bergstrand är lika lyckosam i coachningen. AIK är en annan sak. Andreas Alm har ett manskap som ska kunna utmana i den allsvenska toppen men då hänger det på att han får till laget och att spelarna utnyttjar de möjligheter man skapar. För om resultaten uteblir växer trycket snabbt.

Publicerad 2015-03-08 kl 10:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons