POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Zlatan må vara stökig men fransoserna är galna

Franske idrottsministern Patrick Kanner var först ut att kräva en ursäkt av Zlatan Ibrahimovic för hans galna utbrott efter förlusten i Bordeuax. Ja, ingen har väl missat hans utspel om att han inte stött på sämre domare under sina 15 år och något om att Frankrike inte förtjänar Paris SG och orden “shit country” finns med.

[youtubeplay id=”eCpePZjgkuY” size=”small”]

Därefter har domarna i Frankrike gått till attack via domarbasen Eric Borghini, Marianne Le Pen anser att Zlatan kan lämna landet och slutligen premiärministern Manuel Valls som är chockad. Ja, om Valls är chockad så säger det nog mer om både honom och vad han förväntar sig att vinna på att uttala sig om Zlatan. De enda jag kan förstå är domarna som känner sig under tryck.

Zlatan gick redan i söndags kväll ut och bad om ursäkt för utspelet om Frankrike men utan att ångra sin sågning av domaren, och under måndagen så släppte Paris SG en kort snutt med lagets superstjärna där han poängterade att det handlade om fotboll och inget annat, och att det franska folket är smart nog att förstå det.

Frågan är vad hela den cirkus tar oss? Politikerna kan Zlatan nog ta det lugnt med, det är en del av det inhemska spelet. Den enda svenska motsvarighet jag kan minnas är när Roland Andersson 2006 tyckte att kvinnorna i Saudiarabien kunde se landskampen mot Sverige på tv, och att man fick ta seden dit man kommer vilket fick många svenska politiker att sparka in en öppen dörr.

Uppenbarligen är det något franska väljare efterfrågar, för annars hade Kanner o Co inte agerat så, men det lägger sig. Att Zlatan ännu inte lärt sig någon direkt franska och inte heller gett intrycket av att alltid älska både landet och staden är något som fransoser har svårt att köpa. De har en något speciell självbild som kanske inte går hand i hand med Zlatans.

Det finns även en viss dramaturgi där någon hyllas och byggs upp för det han eller hon gör och man kan i den inledande fasen ignorera en del drag för att sedan se hur det svänger och fler och fler börjar ifrågasätta. Därefter vänder det neråt och då lyfter man fram mer av de negativa dragen och det kan gå rätt snabbt åt fel håll.

Zlatan Ibrahimovic är inne på sitt tredje år i Paris SG och det är lika länge som han stannade i Inter och Ajax men längre har han inte varit i någon klubb efter Malmö FF. Om man följt Zlatan genom åren behöver man inte vara indian för att se tecknen i röken och agenten Mino Raiola ligger säkert på luren till andra klubbar men att vilja flytta är en sak, att kunna är en annan.

I oktober fyller Zlatan 34 år och det är få klubbar som både kan och är villiga att ta över den gigantiska lön han sitter på. MLS är givetvis en möjlighet för att få ett längre kontrakt och med stora pengar men är det dags redan? Annars är det kanske någon storklubb i Italien (Juventus?) som kan ta emot honom om han går ner i lön. I övrigt? Tror inte på de största i Premier League även om det vore kul.

Kanske finns det någon udda storklubb som kan locka honom och som är beredd att chansa för att få ett stort namn? Atletico Madrid eller Borussia Dortmund kanske kunde locka honom att spela en roll i deras byggen även om fotbollen kanske inte är hundra för honom? Fast även om Zlatan är missnöjd och vill i väg så kan det lika gärna sluta med att Paris SG ger honom något år till med högre lön.

Klart att det är förståeligt att Zlatan är frustrerad över domarna men det är inte smart att göra som han gör och han kan ju räkna med att någon dokumenterar det han skriker. Visst, han skiter säkert i det men i slutändan är det knappast han som vinner på det. Särskilt om han vill räkna in så många titlar som möjligt.

För Zlatan kan det bli flera matchers avstängning när man tar upp fallet på torsdag. Vilket knappast är något klubben tjänar på när man jagar fyra titlar och har tätt matchande. Även om domaren gjorde fel så finns det gränser för vad Frankrikes fotboll klarar av och nyrika PSG är inte alltid uppskattat av alla inom fotbollen.

PSG:s tidigare sportchef Leonardo knuffade en domare för ett par år sedan och det slutade med hot om poängavdrag för klubben och nio månaders avstängning för brassen. Zlatans utspel är inte i närheten men det har funnits en kritik under lång tid i Frankrike som handlat om att Zlatan behandlar domarna på ett negativt sätt och här visar han inte direkt någon större diplomati.

I det här läget gäller det nog för klubben att ligga lågt för att inte stöta sig med den franska ligans disciplinnämnd och med domarna, som naturligtvis kan peka på ett allt tuffare klimat. Samma dag ska även Zlatans ärende från Champions League upp till Uefa och hela den här turbulensen ska inte spela någon roll men det är människor som läser och ser vad som händer.

Det är fel att Uefa inte kan ta bort en matchs automatisk avstängning för en felaktig utvisning och det är ett hårt straff och i fallet i Frankrike vore det rätt av ligan att bötfälla Zlatan för hans ilskna utspel för att markera men inte stänga av honom. Det sportsliga straffet borde inte vara hårdare än vad det redan var efter ligamatchen. Trots allt så gjorde ju även domaren Lionel Jaffredo fel i matchen.

Det är en svår avvägning kring domare. Å ena sidan vill vi freda dem, å andra sidan har de emellanåt en air kring sig över att de aldrig gör fel och att det sällan blir några följder av att de gör fel. kanske hade respekten vuxit om domare oftare kunde gå ut och berätta att här blev det fel, och helt enkelt sträcka upp handen och erkänna det.

Björn Kuipers som dömde Chelsea-PSG anses vara en av Europas bästa domare och dömde finalen i Europa League 2013 och finalen i Champions League 2104 och ändå gjorde han en svag insats i åttondelsfinalen. Precis som spelare så kan domare göra dåliga matcher och det måste spelarna acceptera och inte göra som skadade PSG-spelaren Serge Aurier som fick fyra matchers avstängning av Uefa för att han snackade illa om Kuipers.

Publicerad 2015-03-17 kl 08:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå