POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vem tar Uefa i örat för att ha tvingat Ryssland att spela vidare

Så tröttsamt med nya skandaler på Gradski-stadion Podgorica. Englands målvakt Joe Hart fick i VM-kvalet till Brasilien uppleva något liknade som Rysslands Igor Akinfejev som blev träffad av en brinnande bengal efter 20 sekunder av matchen mellan Montenegro och Ryssland och blev utburen. Tyvärr är det ingen överraskning att det sker, det har hänt tidigare i Montenegro.

Redan när England EM-kvalade mot Montenegro 2011 tog sig hemmafansen in på planen vid slutsignalen. I VM-kvalet 2012 kastade fansen in bengaler på planen i när man mötte San Marino och Tjeckien, och mot Polen fick polackernas målvakt ett säte kastat mot sig. Sedan var det matchen mot England som fick arenan att se ut som en krigszon.

Efter VM-kvalet gav Fifa Montenegro böter på 800 000 kronor men det har inte direkt hjälpt. Det var hett på läktarna när Sverige var där i november och tyvärr ännu värre när ryssarna var där under fredagen. Vad gör nu Uefa? Ja, EM-kvalets herrar tvingade Ryssland att spela matchen trots att målvakten blivit utbytt för brännskada – vilket är svårt att fatta.

I det här fallet är det som med domare, det går inte direkt att straffa Uefa som sitter på all makt, och det är otroligt att matchen fortsatte. Förstår verkligen Rysslands ilska över att tvingas  spela matchen, men det gick till slut inte att spela klart den efter spelarbråk och nya oroligheter i andra halvlek. Allt annat än att Montenegro döms som förlorare med 0-3 vore en skräll, och det slår givetvis mot Sveriges EM-drömmar.

Kan inte förstå att man inte slänger ut Montenegro som har så upprepade problem. Vet givetvis att det förekommer på fler ställen än på Gradski-stadion, men i sådana här korta kval får det för stor betydelse om något lag vinner en match på det sättet, men kan naturligtvis köpa att Uefa väljer den vägen. Möjligen kan man välja att straffa även Ryssland och ta poäng från Capello o Co, men tror inte på det.

När Serbien och Albanien möttes i EM-kval i höstas och en drönare flög över arenan med en albansk flagga och det var upploppsliknande scener så fick hemmalaget Serbien segern med 3-0 men blev samtidigt fråntagna tre poäng på grund av att hemmafansen stormade planen och attackerade de albanska spelarna. Bägge länderna har överklagat till CAS, idrottens egen domstol.

Läser man på Uefa:s korta beskrivning från Montenegro-Ryssland på hemsidan inser man att de vill tona ner det hela och inte föregå något med skrivningen “appeared to be struck by an object”:

The UEFA EURO 2016 qualifying match between Montenegro and Russia was abandoned in the 67th minute following crowd disturbances at the Gradski Stadion in Podgorica. In the first minute of the Group G fixture, Russia goalkeeper Igor Akinfeev appeared to be struck by an object thrown from the crowd. He was subsequently carried off the field on a stretcher and the referee took the players off for a first time

Play resumed after a 33-minute delay and there was no score at half-time. The start of the second half was delayed by 18 minutes due to further disturbances and the match was abandoned in the 67th minute, shortly after Russia’s Roman Shirokov had a penalty saved by Vukašin Poleksić. UEFA will wait to receive reports from the delegate and referee to open disciplinary proceedings. 

Nu återstår bara att vänta på Uefa:s process och Sverige gör bäst i att fokusera på att man tog tre poäng och tänka framåt mot Montenegro i juni och strunta i eventuella poängfördelningar. Svenska landslaget hade inga problem att ta 3-0 och seger efter publikskandalen på Parken i Köpenhamn och det är väl troligt att ryssarna får en poänginjektion.

Enda positiva är att Montenegro knappast kan bland sig in i kampen om tredjeplatsen – vilket ger minst playoff – och trots allt så ska man spela om både förstaplatsen och andraplatsen. Även om Österrike går starkt så ska de åka både till Moskva och Stockholm och halva EM-kvalet återstår. Kan vara värt att påminna om att bästa grupptrean går direkt till EM 2016.

När man tar fram bästa grupptrean så plockar tar man grupptreorna och sedan tar man bort sämsta laget i de grupper med sex lag, som i Sveriges grupp hade varit Moldavien, och därefter rankar man dem och det finns en tabell som i dagsläget ser ut så här:

1 D  Skottland 4 2 1 1 5 4 +1 7 Direkt till EM 2016
2 F Ungern 4 2 1 1 4 3 +1 7 Får spela playoff
3 E   Schweiz 4 2 0 2 7 3 +4 6
4 H  Norge 3 2 0 1 5 3 +2 6
5 C  Ukraina 4 2 0 2 3 2 +1 6
6 G  Ryssland 3 1 1 1 5 2 +3 4
7 I  Albanien 3 1 1 1 2 4 −2 4
8 A Holland 3 1 0 2 7 4 +3 3
9 B  Cypern 3 1 0 2 4 5 −1 3

 

Kan även vara värt att påminna om att Uefa har annat system än Fifa för att särskilja lagen åt och att inbördes möten går föra och där har Sverige kryssat mot både Österrike och Ryssland:

 1. Higher number of points obtained in the matches played between the teams in question;
 2. Superior goal difference resulting from the matches played between the teams in question;
 3. Higher number of goals scored in the matches played between the teams in question;
 4. Higher number of goals scored away from home in the matches played between the teams in question;
 5. If, after having applied criteria 1 to 4, teams still have an equal ranking, criteria 1 to 4 are reapplied exclusively to the matches between the teams in question to determine their final rankings. If this procedure does not lead to a decision, criteria 6 to 10 apply;
 6. Superior goal difference in all group matches;
 7. Higher number of goals scored in all group matches;
 8. Higher number of away goals scored in all group matches;
 9. Fair play conduct in all group matches (1 point for a single yellow card, 3 points for a red card as a consequence of two yellow cards, 3 points for a direct red card, 4 points for a yellow card followed by a direct red card);
 10. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

To determine the best third-placed team, the results against the teams in sixth place are discarded. The following criteria are applied:

 1. Higher number of points obtained;
 2. Superior goal difference;
 3. Higher number of goals scored;
 4. Higher number of away goals scored;
 5. Fair play conduct in all group matches;
 6. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 2015-03-28 kl 09:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå