POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

MFF-Real som en NHL-match och en trupp som säger mycket om Hamrén

En hedersam förlust. Finns det något tristare? Jo, det gör det naturligtvis, men Malmö FF:s insats mot Real Madrid faller in under den kategorin där det till slut blev 0-2 efter att Cristiano Ronaldo utnyttjat två av de många tillfällen han fick framför Johan Wiland i Malmö-målet.

Länge var det bara 0-1 och ett tag i andra halvlek så lyckades Malmö FF flytta upp spelet och när Markus Rosenberg fick huvudet på ett bra inlägg från Tinnerholm så gick det ett sus på stadion som hördes över hela Skåne. Tyvärr smet bollen utanför stolpen och efter Yotuns utvisning dog matchen helt.

MFF gjorde en habil insats, det är inte konstigt att man hamnar i brygga större delen av matchen, och sedan blev man straffad på en imponerande spelvändning efter att Tinnerholm försökt slå in ett inlägg efter att hans inkast kommit tillbaka till honom. Just i den sekvensen gick det att se skickligheten i Real.

Faktum var att Wiland höll nere siffrorna och återigen gjorde han en strålande match. Framför allt hans handbollsräddning på Ronaldos skott i fritt läge var stark, och det är helt klart att MFF rekryterat en målvakt som håller för de här matcherna. Gillade även Tinnerholm, Lewicki och en del av det vi såg av Rosenberg när han fick något att jobba med.

Åge Hareide pekade på att Real inte hade drabbats av en sådan utvisning som Malmö fick. Säkert en korrekt bedömning, för här är MFF långt ner i näringskedjan. Samtidigt är det inte sällan så i Allsvenskan att mindre klubbar och lag inte får så många fördelar mot MFF. Det är som det är i den här CL-världen.

Nu väntar de två viktigaste matcherna, Sjachtar Donetsk hemma och borta. Det är de matcherna som avgör om MFF ska kunna nå Europa League på andra sidan årsskiftet. För ett par säsonger hade chanserna varit minimala men den ukrainska klubben har det svårt med tanke på oroligheterna i landet och har bytt hemmaplan till Lviv i västra Ukraina och tränar i Kiev.

Bra för MFF att man börjar hemma då man är starkare där. Även om Sjachtar Donetsk är favorit och bygger laget på en kombination av inhemsk kvalitet ihop med brassar och någon argentinare samt det kroatiske kraftpaketet Dario Srna så är man inte fullt lika starkt som tidigare, men man nådde CL-åttondelen i våras.

Förhoppningen är att det blir mer match då. För inte gick Ronaldo o Co för fullt? Så stora är skillnaderna i dagens moderna fotboll och skapelsen av Champions League har tagit oss till att knappt ens gruppspelet är spännande längre. Det är relativt lätt att peka ut vilka klubbar som lär vinna. Undantagen blir färre och färre.

På många vis kändes matchen från Real-sidan som en NHL-match där spelarna är en dag på jobbet och emellanåt blixtrar till. Under åren som New York-korrespondent för Expressen såg jag en del hel NHL i Madison Square Garden och det var sällan upphetsande matcher.

Självklart kunde det brinna till i matcherna, men jag fattade givetvis varför det blev en-dag-på-jobbet-känsla sett till hur mycket NHL-spelarna både reste och matchade tätt och mycket. I Malmö var det som om Real bara vara här för att vinscha hem tre poäng och samtidigt sneglade man mot Madrid-derbyt i helgen och därför gjorde vad man behövde.

Det tar inget i från att Malmö FF-spelarna trots allt stod upp mot ett av världens bästa fotbollslag, och gjorde det okej. Om det är bra för fotbollen? Ja, det går att vända och vrida på. Trots allt är det oerhört många som älskar Champions League och det är svårt att vrida tillbaka verkligheten till hur det var förr.

***

Min känsla kring Djurgårdens projekt Enable är positiv och jag gillar att fler klubbar är mer och att man fått resurser att ta lärdom av forskning i utlandet. Det är naturligtvis inget som kommer att lösa de problem som fotbollen trots allt brottas med, men det är ett bra steg och här handlar det om att tålmodigt jobba för att förbättra.

***

Fredrik Risp är gäst i podden Lundh i veckan. Mittbacken som blivit agent är öppen om miljonblåsningen i Turkiet och hur han blivit både utköpt och tvingat en klubb att släppa honom när han inte fick lön. Givetvis pratar vi Blåvitt, både hans karriär i klubben och hur det är att i dag ha klienter i den guldjagande klubben.

Ni hittar annars som vanligt alla 69 tidigare avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Rättegången i Kristianstad om riggade matcher är en rätt skakande inblick i en verklighet som gör sig påmind. I en allt mer gränslös och globaliserad värld är det omöjligt att hålla sig isolerad. Väldigt bra att det kommer upp, väldigt bra att BRÅ och idrotten lyfter frågan men jag tror vi får vänja oss vid mer och mer av det här.

***

Måste säga att jag är väldigt förtjust i Fredric Pavlidis dagliga genomgång av de stora utländska medierna. Perfekt sätt att få en bra överblick.

***

Erik Hamrén valde att vänta ut spelet i Europa inför sin trupputtagning. Något han gjort någon gång tidigare, så istället för tisdag 14:00 som det brukar vara så får vi EM-kvaltruppen till matcherna mot Liechtenstein borta och Moldavien hemma på Friends Arena fredag 11:00.

Förbundskaptenen har då bland annat fått chansen att se Anton Tinnerholm och Oscar Lewicki mot vasst motstånd. Sedan är det rätt att i det här pressade läget vänta ut eventuella skador och skavanker även om helgen också innehåller matcher för landslagets spelare.

Blir en oerhört intressant trupputtagning. Inför förra uttagningen i slutet av augusti skrev jag om Hamréns dilemma med ett framgångsrikt U21-landslag och hans A-landslag som bara innehållit några små inslag, och redan i somras så kunde man se att triumfen i Tjeckien skapade frågor för förbundskaptenen.

I dagsläget är det annorlunda, för om Hamrén inför förra uttagningen kom stärkt av två segrar under våren och en plats i EM i Frankrike inom räckhåll så är det annat nu. Förbundskaptenen är minst sagt pressad efter dubbla förluster, dels borta mot Ryssland efter en svag första halvlek, dels kollapsen mot Österrike.

På förbundet upplever man ett drev mot förbundskaptenen, och om man på SvFF ser det så är det givetvis en uppfattning som Hamrén står bakom. Även om det varit mycket kritik mot spelet, landslaget och förbundskaptenen – vilket är en självklarhet efter de matcherna – så har det varit väldigt få som krävt hans avgång.

Om man tittar runt om i Europa så kan man nog konstatera att Erik Hamrén klarat sig väl. I andra länder skiftar man förbundskaptener för den typen av resultat, och betydligt bättre resultat ger mer kritik. Fast det spelar mindre roll då den svenske förbundskapten har en tunn hud och detta smärtar.

Frågan är nu hur han hanterar situationen? För det gäng han satsade på senast – ett val han försvarade på presskonferensen då han tog ut truppen – klarade inte av att fixa EM-platsen och vägen till Frankrike är betydligt länge, Ska han nu skifta in flera U21-spelare? I så fall är det som att erkänna att han hade fel.

Inför uttagningen i augusti var jag säker på att Hamrén skulle satsa på sina beprövade kort. I dagsläget vet jag inte hur han väljer. Klarar hans prestige att han gör ett skifte och satsar yngre? Eller håller han på sina gamla spelare och låter dem få chansen att ta Sverige till EM 2016 trots allt?

Om jag skulle tvingas lägga mina pengar på något hade det blivit att Hamrén körde på mestadels de han satsat på. Varför? Jo, därför att han vill lyckas på sitt sätt och tror att de kan fixa det. Om förbundskapten gör skiften, och då inte bara i truppen utan även till startelvorna i matcherna så överraskar han mig rejält.

Vad han behöver göra? Ja, det är givet att motståndet är relativt svagt och det handlar om att framför allt vässa ett lag som inte bara vinner de två sista EM-kvalmatcherna utan då även får styr på spelet så att man hanterar ett troligt playoff i november. Då handlar det om att ta in Lewicki, Hiljemark och en del andra och offra några av trotjänarna.

Publicerad 2015-10-01 kl 09:09

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto