POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En jobbig väntan fram till söndag för Hamrén o Co

Nej, det blev inte mer än 2-0 mot Moldavien i en match som hade liv i början men efter att Zlatan gjort 1-0 på Mikael Lustigs vackra framspelning, och det trillade in två mål i Ryssland, så dog den, då chanserna att nå EM samtidigt försvann.

Det borde funnits mer att ge från en del spelare som skulle visa viljan att vara med i elvan framöver. Samtidigt är det kanske förståeligt och mänskligt att spelet dog ut. Sverige är klart för play off och behövde inte ta ut sig mot ett svagt motstånd som agerade kompakt.

Nej, det var ingen match som vann tillbaka de tveksamma fansens förtroende utan det var en dag på jobbet. Det viktiga var trots allt att vinna, göra några mål och inte släppa till något bakåt. Det bidrar till att öka chanserna till seedning och att Sverige får en bra plats i en eventuell EM-lottning.

Sedan är det givetvis förståeligt att både Erik Hamrén och även alla som följer laget önskar mer, och mycket mer. Det handlar om att skapa hopp om en framtid som är ljusare än EM-kvalet varit, där avancemanget sprang i från Sverige när man stötte på topplagen.

Om vi ska vara ärliga har det varit två mörka år för svensk landslagsfotboll efter VM-missen i november 2013 och där segrarna sedan kommit mot Liechtenstein gånger två, Moldavien gånger två, Montenegro hemma och Estland hemma i en träningsmatch.

För en förbundskapten som tillåtit sig att drömma om en mästerskapsmedalj så är det naturligtvis inte gott nog. Ribban har han placerat betydligt högre på egen hand. Nu är man fortfarande en bra bit från EM 2016 och det blir en jobbig väntan fram till söndagens lottning i Uefa:s högkvarter i Nyon vid 11:15. En riktig förmiddagsrysare.

Först tisdag kväll vet Hamrén och de andra om Sverige blir seedat och vilka moståndare det kan bli i novembers play off. Sedan väntar lottningen och därefter matcherna som inte bara avgör om Sverige når EM 2016 utan även förbundskaptenens eftermäle. Ett missat mästerskap till blir inte bara dyrt för SvFF utan även för Hamréns CV.

Om vi tittar på det positiva från segern så var det att John Guidetti äntligen fick starta och han var mer än godkänd, men mattades när Sverige slog av på takten. Celta Vigo-anfallaren fick nöja sig med en osjälvisk assist till Erkan Zengins 2-0 (snygg lobb) men kommer nog gräma sig att det inte blev något mål på allt han var inblandad i.

Oscar Lewicki var också en injektion och visade att han kan vara en utmanare centralt och för en del spelare så ökade konkurrensen vilket är bra för landslaget. Det återstår att se om Erik Hamrén använder sig av det eller inte när det gäller de avgörande matcherna i november.

Sedan måste vi vara så ärliga att konstatera att varken Liechtenstein eller Moldavien satte Sverige på några riktiga tester. Att bara slå dem med 2-0 är knappast något som skrämmer framtida motståndare men samtidigt finns det mer att hämta i det svenska landslaget, om bara Hamrén kan få fram det.

Precis som Sverige kan vara skrämt av en del motstånd som man kan få i novembers avgörande matcher så lär eventuella motståndare känna att man helst vill slippa Zlatan o Co. För alla kan nog se att det finns mer potential än vad man fått ut under EM-kvalet och det kan lossna i november.

****

HÄR FINNS ALLA FAKTA OM VILKA SVERIGE KAN FÅ MÖTA I EM-PLAY OFF.

****

Monster Jam dagarna före ett möjligt svensk play off på Friends Arena. Inte riktigt smart, eller tror ni dessa bilar kan få mattan i toppskick? Naturligtvis inte, det måste läggas om och då kan knappast landslaget träna inne 9 november, två dagar efter biltävlingen.

****

Buropen som ekade kring Friends Arena i andra halvlek speglar en del av inställningen till landslaget, och det ändå från folk som köpt biljetter till matchen. Visst, man kan från Blågults sida vilja ha stöd men man får också ha förståelse att det finns ett missnöje när det händer så lite framåt.

Landslagsledningen har visat noll förståelse från det missnöje som finns, och det handlar inte bara om “ett fåtal medier” som man hävdar från SvFF, utan det är många som känner så. Resultaten är givetvis avgörande och sedan handlar om det om inställningen och att vilja ge allt.

Buandet dominerade definitivt inte, det fanns stunder med både stöd och lite tryck men det sticker ut att Sverige återigen blir utbuat på sin egen hemmaplan. Efter 1-4 mot Österrike var det mer förståeligt, det är annat när man leder och vinner men publiken visar sin besvikelse över det dåliga spelet.

****

Bra att Sverige klarade av att vinna och att Zlatan o Co som riskerade avstängning vid varning gick av i tid utan gula kort.

****

Publiksiffran blev 25 351. Konstigt med tanke på att landslagschefen Lasse Richt var noga med att rätta mig på söndagens presskonferens och poängtera att 25 500 var sålda då. I efterhand förstår jag inte att SvFF inte drog dit hela St Erikscupen.

****

Ryssland fick verkligen full effekt av att sparka Fabio Capello. Efter det blev det fyra raka segrar och en plats i EM 2016.

****

Fascineras att SL drar ner på antalet tåg en dag när den vanliga pendlingen kolliderar med ett EM-kval på Friends Arena.

Publicerad 2015-10-12 kl 19:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto