POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Visa att mindre tid till media ger resultat

Om ni inte är intresserade av relationen mellan medierna och landslaget så kan ni sluta läsa här. Samtidigt kan ni också inse att medierna är ett sätt för fans att komma fram till spelarna och ledarna och faktiskt ställa frågor om saker kring landslaget. För att det engagerar går att märka på twitter, instagram och i min mejlbox.

I morse drog kollegorna Ekwall, Tarland och jag till Danmark för att fortsätta bevakning inför ett avgörande EM-playoff på tisdag kväll. Då väntar 90 minuter och eventuellt mer på Parken och ett lag av Sverige och Danmark ska bli klart för EM 2016. Lär bli en rysare och det är klart att man vill veta reaktionerna och tankarna från spelarna.

Efter en timme på DBU:s bas Hotell Marienlyst i Helsingör så är det bara att konstatera att det är andra tag i det danska landslaget än i det svenska landslaget. Trodde knappt det var sant när en vänlig presschef tog emot med frågan om vem jag ville prata med och jag undrade vilka som fanns tillgängliga.

Svaret: alla. ALLA.

Under de dryga 25 minuter som jag var där så snackade jag med Agger, Bendtner, Schmeichel och Eriksen som alla svarade på frågor utan problem. Om det mesta. Några av dem ville ha konversationen på engelska och det är i det närmaste enklare för mig och det var som att åka tidsmaskin till Tommy Svenssons tid i Blågult.

Detta dagen efter en förlust i Sverige och en hemresa. Då Hamrén o Co samtidigt sett till att stänga alla vägar in och enbart erbjöd en SvFF-genomförd intervju med Andreas Granqvist på 1 minut och 21 sekunder via olika sociala medier. Mmmmm, det är verkligen en buffé att gå loss på.

Ja, det är verkligen annat än i Sverige där de flesta spelarna under en samling på nio-tio dagar gör ett besök i den mixade zonen utöver att de som spelar matcher ska gå igenom den mixade zonen. Det danska landslaget kör i princip med alla spelare under 20 minuter varje dag och lägg till besök i den mixade zonen efter matcherna.

Vad gör då Sverige efter att man stängt till helt under söndagen? Jo, då bjuder man på följande gäng på plats i Köpenhamn:

  • 16.35 – Mixed zone, Parken, Available players: Erik Johansson, Andreas Granqvist, Jimmy Durmaz, Martin Olsson
  • 17.00 – Training session
  • 18.00 – Press conference with coach Erik Hamrén and player Sebastian Larsson

En vanlig invändning är att det sportsliga ska styra och det kan jag köpa. Nu kan vi konstatera att varken Sverige eller Danmark nått EM 2016 trots olika mediastrategier och att det knappast är det som har styrt insatserna. Fortfarande kan Sverige nå EM på Danmarks bekostnad men jag tror inte en sekund på att det är intervjuer som fäller danskarna i så fall.

Fakta är att Sverige aldrig gjort mindre media än under det pågående EM-kvalet. SvFF har bara krympt tillgången mer och mer och det görs hela tiden nya inskränkningar samtidigt som man kommunicerar att man är ett öppet landslag…det är kommunikation som hämtas från länder man inte vill jämföras med i något fall.

Vilken effekt har det haft på det sportsliga resultatet? Ja, det är fakta att Sverige aldrig varit sämre rankat än när man gjort mindre media än någonsin. Sämsta placeringen på Fifa-rankningen någonsin. Sämsta seedningen inför en VM-lottning någonsin. Och inte ens i ett EM-kval där både ettan och tvåan går direkt till EM så klarade man att fixa det.

Tommy Svenssons landslag tog VM-brons 1994 och då gjorde man media en timme om dagen. Och det handlade om varenda spelare i truppen som ställde upp på intervjuer. Naturligtvis är jag inte så naiv att jag inte fattar att läget är annorlunda i dag, men ett färskare exempel är U21-landslaget som i somras vann EM-guld i total öppenhet för media.

Publicerad 2015-11-15 kl 20:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto