Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ta referenser på kandidaterna, SvFF

En gång i tiden hade Tom Prahl varit aktuell som förbundskapten. Utan tvekan en av Sveriges mest framgångsrikaste tränare under sin aktiva tid på elitnivå 1991-2011 där han vann tre SM-guld, totalt åtta medaljer och gjorde resultat med både Trelleborg och Halmstad i Europa.

För fem år sedan slutade han tvärt som tränaren men hänger givetvis med i fotbollens värld och är gäst i podden och ger sin syn på allt från bristen på försvarsspel i svensk fotboll till Barcelona-effekten till varför han blev glad av Hamréns startelva mot Danmark och att även Zlatan måste jobba hemåt.

Givetvis berättar Prahl även om tiden i Malmö FF, eller Real Malmö som det kallades då, och hur han och sportchefen Hasse Borg tampades, och hur Trelleborgs FF kunde skrälla mot miljardärs-klubben Blackburn Rovers som vann Premier League ett halvår senare och varför Halmstad var så framgångsrikt i både Sverige och Europa trots att man hela tiden sålde storspelare.

Lyssna på Tom Prahl här.

Sedan tidigare finns det nästan 90 avsnitt av podden #Lundh och de går alla att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

Deadline Day och det är ingen brist på transfers trots att många i branschen redan för flera år sedan sa att festen var över. Värsta är att pengarna i Premier League tyder på att det inte finns något slut. Haka på med fotbollskanalen.se om allt som händer, från 16:00 och hela vägen in i mål.

***

Erik Hamrén kliver av direkt efter EM 2016. Väntat besked förvisso men det blir trots allt rätt stor när det är fakta och att SvFF ska börja leta efter en efterträdare. Extra speciellt att den nya förbundskaptenen knappt hinner se över manskapet innan hen ska in i elden i form av VM-kval.

I modern tid har det aldrig hänt tidigare. Olle Nordin, Tommy Svensson, Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck samt Hamrén fick alltid tid på sig att inventera manskapet och spela matcher. Det hör alltså till ovanligheterna att en förbundskapten kliver av efter att man tagit ett lag till mästerskap.

Ändå är det givetvis ett riktigt beslut.Det har gått att se på förbundskaptenen att han inte trivts på posten, inte minst när det blåst snålt men även annars, och det räcker att tala med en del spelare för att inse att det är inte “tipp-topp” bakom kulisserna heller. Attityd och vilja är nog så viktigt men räcker inte hela vägen.

Även om SvFF gärna vill få ut bilden av att det är Erik Hamrén som kliver av – smart inte minst PR-mässigt för att han ska jobba kvar över EM – så är det naturligtvis så att hans möjligheter att fortsätta på posten var rätt små och därför var det bästa vägen för alla parter. Han får sluta och SvFF slipper agera.

När man nu letar efter en efterträdare hoppas jag att man tar fler och bättre referenser än senast. För det är uppenbart att vi alla kan bländas av resultat i en viss miljö vilket inte innebär att man med automatik får resultat i en helt annan miljö. I korthet: om man gjort jobbet grundligt kring Hamrén är det osäkert om han varit lika aktuell.

De som jobbat nära honom hade kunnat ge bilden av en tränare som har svårt att ta kritik och hantera den. Ta bara att han knappt hälsar på Anders Svensson längre. Eller som kanske inte alltid har järnkoll på spelare som kan vara aktuella. Det gäller att få en så fullödig bild som möjligt, vilket ändå inte är någon garanti.

Med de kunskaperna så hade SvFF kunnat sätta större tryck på Hamrén att ta in personer i sin stab som kunnat avlasta honom kring det som inte funkar lika bra. Som det var nu så blev förbundskaptenen mäktigt från start eftersom SvFF agerade väl snabbt och har sedan knappt gått att förändra, oavsett om det handlat om media eller försvarsspel.

Publicerad 2016-02-01 kl 12:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons