Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kollektiv kollaps i Sofia kan kosta VM

Janne Anderssons landslag gick inte att känna igen när VM-kvalet mot Bulgarien drog i gång. Det var som om de svenska spelarna trodde att det skulle bli lättare än vad det var. Bulgarerna gick precis som väntat och förutspått fram med full kraft direkt.

Ändå gav det svenska landslaget ett groggy intryck. Osäkerheten fortplantade sig genom hela laget och även om man givetvis kan peka på individuella misstag – det kryllade av dem – var det mest en kollektiv kollaps. Med tanke på hur VM-kvalet sett ut hittills var det rätt otroligt.

Robin Olsen kom ut och parerade det första friläget i dålig vinkel men det var bara början på en bulgarisk offensiv. Man kan undra varför Sverige uppträdde så här? Försvarsspelet fungerade inte överhuvudtaget och det brast i hela det svenska laget. Samhandlingen uteblev.

Om man vill vara elak kan man säga att försvarsspelet som vi då och då såg under Erik Hamrén var tillbaka. Det kollektiva slitet, där en enhet av elva spelare gjort jobbet, som vi sett under Janne Anderssons första år som förbundskapten var som bortblåst.

Efter matchen pratade en besviken Janne Andersson om att alldeles för många spelare i Sverige inte nådde maxnivå, vilket krävs. Varför? Han kunde inte peka på något specifik. Marcus Berg var irriterad över att Sverige släppte in tre mål mot ett svagt Bulgarien som man ska slå i nio av tio matcher.

Det som sved mest var att Sverige förlorade mot ett lag som inte är särskilt bra. Det är en sak när det blir stryk mot motståndare som är bättre, men här var det inte så. VM-kvalet i Sofia var som en berg-och-dal-bana och det var allt annat är kontrollerat.

Som Berg konstaterade på frågan om hur det är möjligt att prestera så annorlunda jämfört med tidigare i VM-kvalet: “Det frågar vi oss med. Det här är en final för oss och gör en sådan första halvlek. Det var inte alls bra och det måste vi gå igenom och kolla.”

Nickmålet till Bulgariens 1-0 bar prägeln av ett osäkert svenskt försvarsspel och Manolev kom farande på bortre stolpen och Sverige var direkt i brygga. Kort därefter fick Sverige en chans att komma in i matchen efter att Andreas Granqvist blivit fälld i straffområdet.

Den bulgariske målvakten Iliev gick tidigt och räddade Emil Forsbergs straff och returen kunde inte Marcus Berg trycka in. Ledningsmålet och straffräddningen tände både publiken och det bulgariska laget, och det var tydligt att det skulle bli en jobbig svenskkväll.

Ändå gav Mikael Lustig hopp när han nickade in 1-1 på Ludwig Augustinssons hörna, men det dröjde inte länge innan hemmalaget tog ledningen igen. En frispark skar in bakom den svenska backlinjen och Kostadinov skarvade in 2-1 när Granqvist inte hann med.

Tätt före pausen gav Marcus Berg nytt hopp till Sverige när han snyggt nickade in 2-2 på Mikael Lustigs inlägg. Att Janne Andersson o Co hade oavgjort efter den första halvleken som kryllade av tekniska misstag och en osäkerhet var nästan som en skänk från ovan.

Man kan säga att Bulgarien är ett starkt hemmalag, men i den här matchen var det ett svagt Sverige som gjorde motståndet bra. Om landslaget uppträtt som tidigare i VM-kvalet så hade det inte rasslat in så många mål bakom Olsen, och inte skapats sådana chanser.

Ändå gjorde Sverige en bättre andra halvlek och skapade möjligheter för 3-2, men tyvärr var det inte nog för att göra det. Emil Forsberg kommer mardrömma om Iliev som parerade en stenhård frispark följt av ett kanonläge där svensken fick till ett bra skott och sedan en frispark till.

I backspegeln hade 2-2 varit ett bra svenskt resultat då Holland blev krossat av Frankrike i Paris och man hade inte gett Bulgarien något hopp. Trots ett skifte på mittfältet så stabiliserade sig inte det svenska icke-kollektiva försvarsspelet och bulgarerna kom i farliga attacker gång på gång.

Naturligtvis hade även Sverige skarpa möjligheter men det var som två boxare som stod och slog på varandra utan att hålla guarden uppe. Allt på jakt efter en triumf. Vem skulle få in den där sista knockouten? Man vevade på rätt friskt från bägge håll.

Med drygt tio minuter kvar så var Janne Andersson på väg att sätta in Viktor Claesson för att få till en offensiv spets. Innan det bytet hann ske kom en bulgarisk kontring efter ett bolltapp och Chochev kom i skottläge. Pang! Bollen till 3-2 satt vid ena stolpen.

Sverige försökte lyfte spelet och skapa möjligheter och Claesson hade ett jätteläge men missade bollen. Man slängde in Armenteros men det var som om inget hjälpte den här kvällen. Inte sedan slutet på 1960-talet hade Bulgarien slagit Sverige i en tävlingsmatch…men nu var det dags.

Alltid lätt att snegla i backspegeln men ett tidigare byte hade kunnat väcka Sverige ur den hemska lunken i första halvlek. Det var många som inte höll klassen och hade kunnat skiftas ut. Framför allt centralt så brast Sverige, men de fick köra på oavsett.

Även i fall Janne Andersson ville tona ner snacket om en stor motgång, och ville sätta Bulgarien i ett perspektiv av att det inte var ett blåbärslag så är det givet att en sådan här förlust inte bara kan kosta en VM-plats. Det är plötsligt osäkert kring playoff.

Tre poäng mot Vitryssland är i det närmaste ett måste på söndag. Då behöver Andersson göra någon eller några rockader för att få till ett optimalt resultat. Martin Olsson? Ny anfallare för avstängd Toivonen. En ny central mittfältare?

***

Ännu inte sett någon publiksiffra, men det var uppenbart att den bulgariska publiken tände till med framgången. Kanske blir fler framöver?

***

Charterjet med landslaget till Minsk under fredagen. De flesta svenska journalister ska med flyget. Dessförinnan blir det pressträff med landslaget 11:45 svensk tid.

***

Japan blev VM-klart som fjärde nation under torsdagen. Sedan tidigare är Ryssland (arrangörsland), Brasilien och Iran VM-klara. Däremot förlorade Qatar en match mot Syrien och missar VM 2018 och får vänta på eget VM 2022.

Det innebär att för första gången sedan 1930-talet VM-debuterar en arrangör i form av Qatar 2022. Uruguay (1930) och Italien (1934) gjorde likadant och vann då även sina VM, men det lär knappast Qatar klara av. Eller?

***

Emil Krafth fick lämna återbud under torsdagen inför VM-kvalet mot Bulgarien. Feber. Men landslaget uppger att det inte har något med Janne Anderssons magsjuka att göra.

Lägg till att Alexander Fransson är skadad och hemma i Basel och Ola Toivonen är avstängd. Man lär kalla in någon spelare, och då kanske en forward? En ytterback till? Hur är läget med Albin Ekdals rygg?

***

Frankrike gjorde till slut ett rejält avtryck mot Holland med 4-0. Nu är plötsligt Bulgarien med i kampen om VM-playoff igen. Det blir direkt avgörande match för bulgarerna borta mot ett stukat Holland på söndag.

Fransmännen lär inte snubbla efter det här. De har dessutom rätt lätt motstånd på söndag. Sverige bör sno åt sig tre poäng för att känna något så när lugn. Egentligen bra om Bulgarien vinner mot Holland för Frankrike ska till Sofia i oktober.

1 Frankrike   7 5 1 1 15-5  16
2 Sverige    7 4 1 2 14-7  13
3 Bulgarien   7 4 0 3 12-14 12
4 Nederländerna 7 3 1 3 13-10 10
5 Vitryssland  7 1 2 4  4-12  5
6 Luxemburg   7 1 1 5  7-17  4

3 september: Vitryssland-Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige-Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland-Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Publicerad 2017-09-01 kl 00:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons