Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hoppas vi inte snackar missade målchanser när VM-kvalet sammanfattas

BORISOV. Räkna med en rysare i Amsterdam 10 oktober.

HollandSverige.

Där målskillnaden kan avgöra VM-kvalet och i det perspektivet hade Sverige behövt fler mål i Borisov.

Med tanke på smällen i Sofia i torsdags är det klart att 4-0 borta mot Vitryssland är starkt. Men när man ser att Holland samtidigt gjorde 3-1 mot Bulgarien och gav sig själv hopp om att sno andraplatsen så svider det att Sverige inte skickade in fler mål på ett svagt motstånd. För man saknade verkligen inte möjligheter till det.

Ändå var det knappast någon frenesi från det svenska landslaget i andra halvlek. Antagligen ville man inte inte riskera att släppa in mål och det är inte ett lika säkert försvarsspel som tidigare, men den försiktigheten kan kosta i Amsterdam i den sista omgången av VM-kvalet. För det är en oerhört svår bortamatch och 3-0 till Holland kan räcka.

Även om 4-0 lös från ljustavlan var det nästan 20 minuter av ångest att se Sverige. För fram till att Emil Forsberg rullade in 0-1 efter en fin löpning och en tursam touch så var det plågsamt att följa landslaget. Under närmare 20 minuter så var det skakigt. Osäkert. Svajigt. Vitryssarna skapade en del lägen, hörnor och tryck.

Självförtroendet som präglat Sveriges VM-kval fram till förlustmatchen i Sofia var som bortblåst. Det gick att se på spelarna att de var osäkra. Gesterna var tydliga. Missnöjet likaså. Man fick inte till något ordnat spel och istället var det hemmalaget som var dominant. Bollar skickades i väg utan adress, man tappade dueller och fick inte till ordnat anfallsspel.

Men det räckte att matchens lirare fick en löpboll och kunde ge Sverige ledningen. Det är en klyscha att mål förändrar matcher men likväl sant. Men här var det som om målet även förändrade det svenska landslaget och fyllde det med självförtroende. Något som också gick att se från läktaren efter ledningsmålet, även om det växte gradvis.

Att “Totte” Nyman sju minuter senare stressade en back i straffområdet, snodde bollen av honom och iskallt dunkade in 0-2 förstärkte det svenska laget ytterligare. En säker tvåmålsledning gav ett betydligt större lugn, vilket präglade spelarna och det gav effekt på spelet och landslaget började skapa fler och fler chanser.

När Victor Nilsson Lindelöf hittade en löpande Forsberg med en briljant djupledsboll och RB Leipzig-spelaren tog med sig bollen med bröstet och sedan hittade en fri och framrusande Marcus Berg så stod det 0-3 på ljustavlan kort därefter och det hade bara gått 37 minuter. På knappa 20 minuter så skiftade matchen skepnad helt.

Även om Vitryssland kom upp och prövade Sverige ett antal gånger så var det givetvis svensk dominans. 15-8 i avslut för svensk del och man borde ha gjort fler mål vilket även Janne Andersson var inne på efter matchen. Samtidigt kunde han inte klaga efter 4-0 på bortaplan.

I dagsläget är Sverige tvåa i VM-kvalgruppen och ligger tre poäng före Holland som slog Bulgarien med 3-1. Dessutom har det svenska landslaget bättre målskillnad, 18-7 mot 16-11 för holländarna, men 3-0 till Holland i Amsterdam innebär 18-10 och 19-11 och då är Holland vidare på fler gjorda mål.

Nu ska vi lägga till att Sverige möter Luxemburg och Holland möter Vitryssland innan man möts i Amsterdam 10 oktober. Så i de matcherna kan målskillnaden förändras åt olika håll, men man kan konstatera att några till mål i Vitryssland hade varit bra för det svenska playoff-hoppet.

Att åka till Amsterdam Arena där ett sårat Holland börjar få VM-vittring är inte lätt. Naturligtvis kan man inte jämföra med kvaliteten som Holland hade hösten 2010 – man var VM-finalist då – och då man körde över Hamréns landslag, men det blir inte lätt.

Hoppas för Janne Anderssons skull att vi inte sitter och diskuterar uteblivna mål i Vitryssland när VM-kvalet ska sammanfattas. Men som han konstaterade efter dagens match, det bästa är att vinna, då blir det inget snack om det.

***

Den vitryske förbundskaptenen fick stenhård kritik av den samlade pressen som undrade om han inte skulle avgå efter 0-4. Han svarade med att såga sina spelare.

***

“Totte” Nyman gjorde ett kort inhopp i VM-kvalpremiären mot Holland och drog på sig ett gult kort. Därmed är han avstängd mot Luxemburg efter varningen mot Vitryssland.

***

Borisov Arena var onekligen häftig men inramningen var synnerligen blek på läktaren. Tur att 7-800 svenska fans tagit sig hela vägen dit och kunde addera lite liv och glädje. Ska sägas att cirka 60-70 vitryska fans gjorde vad de kunde med sång, dans och bara överkroppar men de var för få.

***

Tuff signal av Janne Andersson till Samuel Armenteros när han skickade in blixtinkallade Isaac Kiese Thelin (som inte varit het i klubblaget) på planen. Var Amenteros för svag i inhoppet mot Bulgarien? Har han inte varit vass på träningarna?

Kiese Thelin fick ett gyllene läge att utöka Sveriges ledning ytterligare när Viktor Claesson stod för förspelet (vilket inhopp Krasnodar-spelaren gjorde) men anfallaren fick inte upp bollen utan den gick på en back som låg ner.

Publicerad 2017-09-03 kl 20:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons