Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Politik är det som rörde till VM-kvalet

Simon Bank är gäst 161 i podden och att döma av vad som skrivs både på twitter och instagram så är han en uppskattad gäst. Aftonbladets krönikör är i en särställning som krönikör i Sverige om ni frågar mig och var en spännande gäst.

LYSSNA på avsnittet via länken.

I podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären, om när han analyserade big ice hockey och varför han ratar sociala medier.

Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber.

Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

***

En spännande bokhöst och ser fram emot att läsa Patrick Ekwalls nya bok om sitt liv som sportjournalist vilket även blir ett tidsdokument över branschens förändring, skildringen av Tord Grips liv även om jag undrar kring titeln samt när Mats “Masse” Magnusson berättar för Marcus Birro om sin resa.

***

Man inser att VM-kvalet är komplicerat när inte ens landslagschefen Lasse Richt hade full koll på att man i Europas kvalspel ska ta bort det sistaplacerade laget i gruppen inför processen att ta fram åtta av nio grupptvåor till playoff. Trots att VM-kvalet består av sex lag i nio grupper och man inte borde behöva göra det.

Det vill säga att i Sveriges grupp så ska man om Sverige blir tvåa ta bort det sistaplacerade laget i gruppen. I dagsläget tar man då bort resultaten mot Vitryssland som är 4-0 och 4-0 för svensk del. Skälet till det är Luxemburgs skrällpoäng i Toulouse vilket är  dåligt för det svenska landslaget då man bara har 1-0 mot Luxemburg.

Skälet till att man tar bort resultaten av alla sistalag i Europas kvalspel var att Fifa hade lottat VM-kvalet redan i juli 2015. Då var det bara 52 länder som var med i kvalet. Det vill säga att två grupper hade endast fem lag i sina respektive grupper och då var det givet att räkna borta resultaten mot sistalagen i de andra sju grupperna.

I maj 2016 höll sedan Fifa kongress i Mexico City och på dagordning fanns medlemskap för två nya länder: Kosovo och Gibraltar. Kosovo hade bara veckan före blivit medlem i Uefa efter en tajt omröstning, då Serbien länge har kämpat emot medlemskapet. Sedan tidigare fanns Gibraltar som varit Uefa-medlem sedan 2013 men som Spanien ville stoppa från att komma med i Fifa.

Men när det väl blev omröstning i Fifa så var det stort stöd för bägge länderna, Gibraltar fick 93 procent av rösterna och Kosovo 86 procent. Därmed fick Fifa medlemsländer 210 och 211 men då återstod problemet med VM-kvalet som skulle dra i gång några månader senare och där både Kosovo och Gibraltar ville vara med.

Fifa beslöt då att Kosovo skulle spela i grupp I då Bosnien fanns i grupp H och man hade bestämt att man inte skulle mot Bosnien och Serbien av politiska skäl. Gibraltar fick då kliva ner i grupp H för där fanns inte Spanien med som man inte ska spela mot. Efter det bekräftade Uefa på sin hemsida att man skulle räkna bort matcherna mot sista laget.

I kväll, tisdag spelas de sista matcherna av VM-kvalets omgång åtta, och efter det ska jag återkomma med detaljstudie kring Sveriges VM-chanser. För er som inte kan hålla er, här finns en rejäl omgång av vad som gäller men där några tabeller är inaktuella.

Publicerad 2017-09-05 kl 09:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons