Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bra bollsinne av Janne Andersson kring Saman Ghoddos

VM-kvaltruppen till ödesmatcherna mot Luxemburg och Holland är presenterad av Janne Andersson och förbundskaptenen överraskade inte bara en gång utan två när han rullade fram de 23 namnen på de uttagna spelarna.

Första överraskningen var när han tog ut Ken Sema när Jimmy Durmaz fick lämna återbud på grund av en ljumskskada. Sedan visade det sig att man tagit ny kontakt med Saman Ghoddos och har gett honom till på fredag att lämna besked om han vill vara med i VM-kvaltruppen.

Valde inte Ghoddos att spela för Iran? Jo, det gjorde han men när han var på VM-kval med det iranska landslaget så funkade inte pappersarbetet och det blev aldrig något spel för Iran. Därmed är han fortfarande möjlig att ta ut för Sverige och det högg Janne Andersson på.

När förbundet tog kontakt med Saman Ghoddos så ville han fundera och han har till sig på fredag att bestämma sig. Rätt coolt och mänskligt att dels inte var prestigebunden och ta ny kontakt, dels ge honom lite tid att fundera över ett svårt beslut. Mycket bra jobbat.

Även om Andersson kanske inte ville redogöra för turerna drog han sig inte för att berätta när Expressens Noa Bachner ställde den första frågan om Ghoddos. Förbundskaptenen fyllde sedan på med svar när jag frågade vidare om hur det gått till och att det är en plats öppen i truppen.

Klart att Ghoddos kan fylla en plats i truppen precis som Ken Sema och bägge är tänkbara jokrar som inhoppare och kanske även från start mot Luxemburg. Särskilt när Sam Larsson fått så lite speltid efter flytten till Feyenoord och Sverige behöver fler alternativ på kanten.

I ÖFK har duon Ghoddos och Sema visat att de kan stå för effektiv och framgångsrik fotboll. Visst, man kan tycka att det dröjt innan de fått frågan men landslaget har gått bra och då har det varit svårt att skifta. Nu öppnar man dörren och det är bara att hoppas att Ghoddos tackar ja.

Annars är det svårt att ha så många synpunkter på trupputtagningen. Kanske skulle Mikael Ishak varit med? Fast samtidigt är det svåra matcher och John Guidetti en spelare som trivs i sådana här lägen och har en erfarenhet som blir viktig även om en skada gjort att han spelat väldigt lite denna säsong.

Här är truppen:

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea

Backar: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic, Filip Helander, Bologna

Mittfältare: Victor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Hamburg, Emil Forsberg, RB Leipzig, Gustav Svensson, Seattle, Sebastian Larsson, Hull, Jakob Johansson, AEK Aten, Marcus Rohdén, Crotone, Ken Sema, Östersund.

Anfallare: Marcus Berg, Al Ain, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren Ola Toivonen, Toulouse, John Guidetti, Celta Vigo.

De som inte var uttagningsbara till truppen på grund av skador är följande: Jimmy Durmaz och “Totte” Nyman. I fallet med Nyman hade han även varit avstängd mot Luxemburg och därför knappast varit högaktuell att vara med i truppen. Kul med Kiese Thelin som gjort mål på slutet och är i slag.

Fortfarande oroar det centrala mittfältet med en ryggskadad Albin Ekdal som lär vara impopulär i klubben när han spelar med landslaget men inte alltid med HSV. Jakob Johansson är också tveksam startande sett till hans senaste landskamper. Seb Larsson och Gustav Svensson är nära att ta plats bredvid Ekdal från start.

Dessutom är det oroande att Victor Nilsson Lindelöf är så pass påverkad av den tunga starten i Manchester United. Det var påtagligt i VM-kvalen mot Bulgarien och Vitryssland och är något som oroar landslagsledningen. Hur ska man se till att VNL får tillbaka mer självförtroende?

Det blir en dramatisk upplösning av VM-kvalet där Sverige måste se till att skaffa sig minst fem måls försprång inför resan till Amsterdam. Då kan man förlora med två mål och ändå nå playoff till VM i Ryssland. Därför måste det bli offensiv mot Luxemburg på lördag om en vecka.

Min startelva mot Luxemburg: Olsen – Lustig, VNL, Granqvist, Augustinsson – Ghoddos/Sema, Ekdal, Larsson, Forsberg – Berg, Kiese Thelin

Till matchen mot Holland är detta min elva: Olsen – Lustig, VNL, Granqvist, Augustinsson – Forsberg, Ekdal, Svensson, M Olsson – Berg, Toivonen

***

Förbundet körde med två nya grejer på presskonferensen. Kanelbullarna var utbytta mot fruktsallad och man körde med flaskor från sponsorer och partners på podiet. Dock var de sistnämnda sockerfria…

***

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand erkände på onsdagens presskonferens att förbundet tagit till sig av kritiken mot höga biljettpriser förra hösten. Man har efter det ändrat prissättning och hur man säljer biljetter.

Han var därför både glad och stolt över att kunna redovisa att det lutar åt slutsålt mot Luxemburg 7 oktober. Finns bara 2800 biljetter kvar till denna hemmamatch. Man kan slå publikrekordet från Sverige-England som var invigningsmatchen av nationalarenan 2012…och det utan Zlatan.

Dessutom har man sålt 3500 biljetter till VM-kvalet på Amsterdam Arena, vilket var den svenska tilldelningen inför den avgörande bortamatchen mot Holland, och blir det största svenska bortaföljet utanför mästerskap. Man tror på betydligt fler som köpt biljetter på annat sätt. Kan bli bra svenskt drag på läktaren.

***

Efter Luxemburgs skrällpoäng mot Frankrike så finns chansen kvar för Sverige att vinna VM-kvalgrupp A och gå direkt till VM i Ryssland. Samtidigt hade det nog krävt att Janne Andersson o Co vann bägge de avslutande matcherna och Frankrike kryssade mot antingen Bulgarien eller Vitryssland.

Grupp A

1 Frankrike      8  5  2  1  15-5   17

2 Sverige        8  5  1  2  18-7   16

3 Holland      8  4  1  3  16-11  13

4 Bulgarien      8  4  0  4  13-17  12

5 Luxemburg      8  1  2  5   7-17   5

6 Vitryssland    8  1  2  5   4-16   5

Slutomgångar, 7 oktober, Sverige-Luxemburg, Bulgarien-Frankrike, Vitryssland-Nederländerna, 10 oktober, Nederländerna-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien

Större under har skett, men det är inte särskilt troligt att Sverige vinner gruppen. We Global Football som räknar på sannolikhet och odds har Frankrike som VM-deltagare till 89,64% vilket givetvis även kan inkludera ett playoff. Sverige ligger på 50.56% att nå VM.

Om vi börjar med vad som gäller för att vinna Sveriges kvalgrupp så gäller Fifa:s regler och inte Uefa:s. Det är alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng i kvalgruppen utan det är målskillnaden som styr. Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

För svensk del räcker fyra poäng på de sista två matcherna för att garanterat bli grupptvåa. Då når man 20 poäng och Holland kan max nå 19 poäng. Om däremot Sverige bara skulle ta tre poäng mot Luxemburg och förlora mot Holland, som även slår Vitryssland, då blir det målskillnad som styr och eventuellt flest gjorda mål och i slutändan inbördes möten som Holland vinner.

Rysaren är att för varje mål Holland vinner med så tappar även Sverige ett. En holländsk seger med 3-0 äter upp ett svenskt försprång på sex mål. Så här i efterhand framstår tappet av en poäng i Sofia som oerhört dyrbart och om man kryssat där hade seger mot Luxemburg räckt.

När man efter VM-kvalets slut i oktober ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna därför att det från början var färre lag i de två sista grupperna då Fifa bara hade 52 medlemmar från Europa.

Sedan kom både Gibraltar och Kosovo med i Fifa efter kongressbeslut maj 2016 och alla nio VMkvalgrupper fick plötsligt sex lag. Uefa/Fifa bestämde att de gamla reglerna ändå skulle gälla kring att räkna borta resultaten mot det sämsta laget då VM-kvalet hade lottats i juli 2015 men man ville utöka kvalet med Fifa:s nya medlemmar.

Att Luxemburg via poängen mot Frankrike gick förbi Vitryssland som sämsta lag i Sveriges grupp var dåligt för svensk del. Landslaget har 8-0 på två matcher mot Vitryssland och bara 1-0 på en match mot Luxemburg som ger ett starkt intryck inför matchen på Friends Arena i oktober.

I dagsläget är Sverige tvåa i sin kvalgrupp och har rätt stora möjligheter att bli en av åtta grupptvåor som får spela playoff. Även om det bara återstår två omgångar i alla grupper så kan det skifta rätt mycket kring vilket lag som blir grupptvåa, men just nu ser det ut som nedan:

Plats Grupp
Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 B Portugal 6 5 0 1 21 3 +18 15
2 C Nordirland 6 4 1 1 9 2 +7 13
3 G Italien 6 4 1 1 10 7 +3 13
4 I Island 7 4 1 2 9 6 +3 13
5 F Slovakien 7 4 0 3 11 5 +6 12
6 A Sverige 6 3 1 2 10 7 +3 10
7 E Montenegro 6 3 1 2 10 7 +3 10
8 H Bosnien 6 2 2 2 10 8 +2 8
9 D Wales 6 1 5 0 6 5 +1 8

 

Enligt We Global Football så har man följande åtta som sannolika grupptvåor i playoff: Portugal, Nordirland, Wales, Sverige, Danmark, Island, Italien och Slovakien. Vilket i dagsläget skulle innebära att Sverige skulle vara seedat i ett playoff när det lottades, men det är långt till dess.

På den senaste Fifa-rankingen föll Sverige med tanke på förlusten mot Bulgarien. Man får då se sig sig passeras av Island, Slovakien och Nordirland och även Ukraina skuggar på plats 24 vilket gör det svårare att bli seedat i ett eventuellt playoff.

Dessutom ska Sverige spela mot både Luxemburg hemma och Holland borta i oktober, och alla andra länder i Europa ska spela vars två matcher, innan en ny Fifa-ranking kommer som ligger till grund för seedningen. Den rankingen publicerar Fifa den 16 oktober.

Målskillnad är en av delarna som man använder för att skilja grupptvåor från varandra. Följande kriterier gäller för att ta fram åtta av nio grupptvåor: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål 4) Flest gjorda bortamål 5) Fair Play.

Sverige får klart sämre målskillnad, gjorda mål och gjorda bortamål med Vitryssland som sistalag i grupp A. Samtidigt är det viktigt för både eventuell seedning och att kunna bli en av åtta grupptvåor att ta så många poäng som möjligt i de två sista matcherna. Dessutom behöver man hålla Holland bakom sig.

Lottningen av VM-playoff äger rum tisdag 17 oktober 14:00. Man kommer att basera seedningen på den världsranking som publiceras den 16 oktober och som innehåller kvalspelets sista omgångar. När Sverige nådde playoff senast, inför VM 2014, så innebar förlusten i sista VM-kvalmatchen mot Tyskland att man föll på världsrankingen och inte blev seedat.

Fifa kommer att lotta ihop två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan göra en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Det är klassiska regler kring hemma- och bortamöten som gäller. Vid fortsatt oavgjort efter två matcher väntar förlängning i match två, om inte något lag gjort fler bortamål då det går vidare till VM. Även under en eventuell förlängning gäller att flest bortamål går vidare till VM.

Vilka har då chans att bli grupptvåor? Och vilka utmanar Sverige om det skulle handla om grupptvåor. I vissa grupper är det redan klart och här nedan är en genomgång grupp för grupp inför de avslutande omgångarna i oktober.

Grupp A

1 Frankrike      8  5  2  1  15-5   17

2 Sverige        8  5  1  2  18-7   16

3 Holland      8  4  1  3  16-11  13

4 Bulgarien      8  4  0  4  13-17  12

5 Luxemburg      8  1  2  5   7-17   5

6 Vitryssland    8  1  2  5   4-16   5

Slutomgångar, 7 oktober, Sverige-Luxemburg, Bulgarien-Frankrike, Vitryssland-Nederländerna, 10 oktober, Nederländerna-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien

Kommentar: Frankrike trodde nog att avancemanget var klart efter 4-0 mot Holland och svensk förlust i Sofia, men det blir antagligen inte fler snedsteg. Sex poäng är troligt utfall, även om en bulgarisk seger skulle öppna upp hela gruppen. Sverige kämpar för att hålla Holland bakom sig och dessutom bättra på målskillnaden mot Luxemburg som inte ser ut att bli sistalag och det blir viktigt. Holländarna har vitryssarna som verkar slagna. Riskerar att bli en svensk rysare i Amsterdam. Sverige har som grupptvåa i dagsläget tio poäng och poängen från de två sista matcherna ser ut att följa med till avgörandet mot andra grupptvåor och man kan max nå 16 poäng men vid kryss i Holland blir det 14 poäng.

Grupp B

1 Schweiz        8  8  0  0  18-3   24

2 Portugal       8  7  0  1  28-4   21

3 Ungern         8  3  1  4  11-9   10

4 Färöarna       8  2  2  4   4-15   8

5 Andorra        8  1  1  6   2-17   4

6 Lettland       8  1  0  7   3-18   3

Slutomgångar: 7 oktober, Färöarna-Lettland, Schweiz-Ungern, Andorra-Portugal, 10 oktober, Portugal-Schweiz, Ungern-Färöarna, Lettland-Andorra

Kommentar: Schweiz och Portugal gör upp om platserna och schweizarna lär behöva ett kryss borta i sista omgången för annars tar sig Ronaldo o Co direkt till VM via målskillnad. Oavsett om det blir Schweiz eller Portugal som blir grupptvåa så är det landslag som tar Sverige både i kampen bland bästa grupptvåor och i seedning.

Grupp C

1 Tyskland       8  8  0  0  35-2   24

2 Nordirland     8  6  1  1  16-2   19

3 Azerbajd     8  3  1  4   8-12  10

4 Tjeckien       8  2  3  3  10-9    9

5 Norge          8  2  1  5   8-16   7

6 San Mar     8  0  0  8   2-38   0

Slutomgångar, 5 oktober, Azerbadzjan-Tjeckien, Nordirland-Tyskland, San Marino-Norge, 8 oktober, Tjeckien-San Marino, Norge-Nordirland, Tyskland-Azerbadzjan

Kommentar: Nordirland är i princip klart för playoff – som en läsare påpekar så kan alla andra grupptvåor vinna alla sina matcher och Nordirland förlora sina bägge, och då blir man sämsta grupptvåa. Men man har i dagsläget 13 poäng och 9-2 i målskillnad med sig. Bägge två matcherna som återstår kommer att följa med när man avgör vilket lag som är bland de åtta bästa grupptvåorna. Två nya segrar i september gör att man troligen kliver förbi Sverige på ranking och utmanar om seedning.

Grupp D

1 Serbien        8  5  3  0  17-7   18

2 Wales          8  3  5  0  12-5   14

3 Irland         8  3  4  1   9-6   13

4 Österrik     8  2  3  3  10-10   9

5 Georgi       8  0  5  3   8-12   5

6 Moldav      8  0  2  6   4-20   2

Slutomgångar: 6 oktober, Georgien-Wales, Irland-Moldavien, Österrike-Serbien, 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Kommentar: Serbien ser ut att vinna gruppen och sedan är det jämnt om andraplatsen. Det lär avgöras i sista omgången då grupptvåan Wales tar emot grupptrean Irland och kryss räcker för hemmalaget om vi räknar med segrar för bägge i nästsista omgången. I dagsläget har Wales med sig åtta poäng och ett plusmål som grupptvåa och man kan spela in sex poäng till. Om Irland vinner mot Wales så når man 13 poäng att ta med sig som grupptvåa då matchen mot sistaplacerade Moldavien inte lär räknas. Wales lär seedas före Sverige till skillnad mot Irland.

Grupp E

1 Polen          8  6  1  1  18-11  19

2 Montene     8  5  1  2  18-7   16

3 Danmark      8  5  1  2  18-7   16

4 Rumänien     8  2  3  3   8-8    9

5 Armenien       8  2  0  6   8-19   6

6 Kazakstan      8  0  2  6   4-22   2

Slutomgångar: 5 oktober, Armenien-Polen, Rumänien-Kazakstan, Montenegro-Danmark, 8 oktober, Danmark-Rumänien, Polen-Montenegro, Kazakstan-Armenien

Kommentar: Öppen kamp om andraplatsen bakom Polen som troligen vinner gruppen då man har Montenegro hemma i sista. Avgörande för andraplatsen blir väl Montenegro-Danmark. Inget av lagen möter Kazakstan så alla poäng man spelar in här läggs på som eventuell grupptvåa och bägge lagen har tio poäng om man drar bort sex poäng var för segrar mot sistalaget i gruppen. Både Danmark och Montenegro är långt efter Sverige på världsranking men tar kliv uppåt i nästa omgång och kan ta ytterligare kliv i oktober.

Grupp F

1 England        8  6  2  0  16-3   20

2 Slovakien      8  5  0  3  14-6   15

3 Slovenien      8  4  2  2  10-4   14

4 Skottland      8  4  2  2  14-10  14

5 Litauen        8  1  2  5   6-18   5

6 Malta          8  0  0  8   2-21   0

Slutomgångar: 5 oktober, Skottland-Slovakien, England-Slovenien, Malta-Litauen, 8 oktober, Litauen-England, Slovenien-Skottland, Slovakien-Malta

Kommentar: England ser ut att gå mot VM i Ryssland men behöver någon poäng ytterligare för att vara helt säkert. Skottland, Slovakien och Slovenien spelar avgörande matcher och skottarna möter bägge de andra nationerna. Slovakien har Malta kvar som blir sistalag så slovakerna kan max nå 15 poäng som grupptvåa. Både Slovenien och Skottland kan nå 14 poäng som grupptvåor. Endast Slovakien är ett hot mot Sveriges seedning och då krävs bra resultat i oktober.

Grupp G

1 Spanien      8  7  1  0  32-3   22

2 Italien        8  6  1  1  19-7   19

3 Albanien     8  4  1  3  10-9   13

4 Israel         8  3  0  5   9-14   9

5 Makedon   8  2  1  5  10-14   7

6 Liechten   8  0  0  8   1-34   0

Slutomgångar: 6 oktober, Spanien-Albanien, Italien-Makedonien, Liechtenstein-Israel, 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Kommentar: Spanien ser ut att vinna gruppen och Italien ser ut att ta playoffplatsen som grupptvåa. Italien är just nu på 13 poäng som grupptvåa och har alla möjligheter att ta sig upp på 17-19 poäng men har bara tre plusmål. Om man blir grupptvåa lär man bli seedat även om förlusten mot Spanien kostar på rankingen.

Grupp H

1 Belgien        8  7  1  0  35-3   22

2 Bosnien      8  4  2  2  19-8   14

3 Grekland     8  3  4  1  11-5   13

4 Cypern         8  3  1  4   8-12  10

5 Estland        8  2  2  4   6-17   8

6 Gibraltar      8  0  0  8   3-37   0

Slutomgångar: 7 oktober, Bosnien-Belgien, Gibraltar-Estland, Cypern-Grekland, 10 oktober, Belgien-Cypern, Grekland-Gibraltar, Estland-Bosnien

Kommentar: Belgien är VM-klart. Kampen om att bli grupptvåa är öppen och där tredjeplacerade Grekland har Gibraltar kvar och max kan nå 13 poäng som eventuell grupptvåa. Bosnien har åtta poäng och två plusmål som grupptvåa och behöver öka på poängskörden för både hålla Grekland bakom sig och för att inte riskera att missa playoff som grupptvåa. Varken Grekland eller Bosnien ser ut att utmana Sverige om eventuell seedning.

Grupp I

1 Kroatien       8  5  1  2  12-3   16

2 Island         8  5  1  2  11-7   16

3 Turkiet        8  4  2  2  12-8   14

4 Ukraina        8  4  2  2  11-7   14

5 Finland        8  2  1  5   6-10   7

6 Kosovo         8  0  1  7   3-20   1

Slutomgångar: 6 oktober, Turkiet-Island, Kroatien-Finland, Kosovo-Ukraina, 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

Kommentar: Blir en dramatisk avslutning på gruppen och där Kroatien leder på målskillnad. Kroatioen och Island kan utmana Sverige om att bli seedat som eventuella grupptvåor vilket troligen inte Turkiet och Ukraina kan då man är en bit efter och förlorade varsin match. Alla utom Island har spelat två matcher mot Kosovo och vunnit så man får dra av sex poäng för dem samt en hel del mål. Island som är grupptvåa i dagsläget har 13 poäng och tre plusmål och kan gå upp till 16 om man slår Turkiet borta.

 

 

Publicerad 2017-09-27 kl 14:44

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons