Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En VM-plats kan ge SvFF lite andrum

Lundhs blogg

Måndagens poddgäst är minst sagt stor i Holland. Faktum är att det inom kort kommer ut en bok om Stefan Pettersson i Holland och det säger en del om vilket avtryck han gjorde under åren i Ajax då man tog ett par ligatitlar, Uefa-cupen samt den holländska cupen.

Poddavsnittet med Stefan Pettersson hittar du via denna länk.

Ajax-legendaren talar om krisen i den holländska landslagsfotbollen, om hur spänt det är efter VM-kvalet, om att han gillar den holländska mentaliteten, om sina framgångsrika år i Ajax och om att missa Champions League-triumfen 1995.

Dessutom hyllar han Janne Anderssons lagbygge, uttrycker sin tvekan om Andersson ska fråga Zlatan om en comeback, och tippar att Sverige går till Ryssland och dessutom har bra möjligheter att lyckas där.

Naturligtvis berättar Pettersson om sin spelarkarriär och om när han var på väg att bli ettårsfall, om varför Blåvitt var så framgångsrikt, om hur svårt det var att återvända till mesiga Sverige efter åren i Holland, om varför landslagskarriären aldrig lyfte och om känslan att missa USA-VM 1994 och sista gången förbundskapten Tommy Svensson ringde.

ANNONS

Pettersson ger även sin syn på agentvärlden där han i dag är verksam, förklarar varför man som ung spelare är hjälpt av agent, lägger stort ansvar på klubbarna gällande en del tveksamma affärer och berättar om hur han hjälpte Västerås SK i kampen mot Benfica.

***

Arjen Robben bombarderades med frågor på den holländska presskonferensen om matchen mot Sverige blir hans sista landskamp. Den snart 34-årige mittfältaren ville inte svara utan talade om att det var viktigt att representera Holland och försöka vinna med 7-0. Därefter försvann han och nobbade frågor från svensk press.

***

I kväll klarnar äntligen de flesta förutsättningarna för Sveriges möjligheter att bli seedat i playoff. Det finns en rad olika scenarier som kan ge seedning även om det eventuellt skulle betyda att Italien blev oseedat.

ANNONS

Det svenska seedningshoppet hänger mycket på att man slår Holland tisdag kväll och att minst två av följande tre inträffar under måndagen: 1) Albanien slår Italien 2) Irland slår Wales 3) Ukraina slår Kroatien. Då får Irland, Italien och Ukraina sämre rankingspoäng än Sverige.

Sedan tidigare är det klart att Danmark får högre poäng än Sverige och att Nordirland får sämre om inte det svenska landslaget förlorar. Även Slovakien, som riskerar att bli sämsta grupptvåan, har sämre poäng än Sverige precis som Grekland.

Kroatien riskerar vid kryss mot Ukraina att bli sämsta grupptvåa vilket även Wales gör vid ett kryss.

Kvällens matcher:

Grupp D

1 Serbien    9 5 3 1 19-10 18
2 Wales     9 4 5 0 13-5  17
3 Irland     9 4 4 1 11-6  16
4 Österrike   9 3 3 3 13-12 12
5 Georgien    9 0 5 4  8-13  5

  
ANNONS
6 Moldavien 9 0 2 7 4-22 2

Slutomgång: 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Grupp G

1 Spanien    9 8 1 0 35-3  25
2 Italien    9 6 2 1 20-8  20
3 Albanien    9 4 1 4 10-12 13
4 Israel     9 4 0 5 10-14 12
5 Makedonien   9 2 2 5 11-15  8
6 Liechtenstein 9 0 0 9  1-35  0

Slutomgång: 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Sista hoppet för Sverige spelas samtidigt som landslagets match, tisdag kväll:

Grupp I

1 Island     9 6 1 2 14-7  19
2 Kroatien    9 5 2 2 13-4  17
3 Ukraina    9 5 2 2 13-7  17
4 Turkiet    9 4 2 3 12-11 14
5 Finland    9 2 2 5  7-11  8
6 Kosovo     9 0 1 8  3-22  1

Slutomgång: 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

ANNONS

***

Det holländska förbundet har lagt ut orange hockeyklappor över hela Amsterdam arena. Om ni undrar vad det är som låter i tv:n. Bättre än vuvuzelor, men inte mycket.

***

I kväll har Geert den Ouden bokat bord. Han kan sina krogar i Amsterdam.

***

Janne Andersson släpper startelvan till spelarna i kväll och en spelare han kanske funderar kring är Viktor Claesson. Han hade svårt mot Luxemburg och i en match där Sverige kan förväntas bli tillbaka tillbakatryckt kanske inte han är rätt val.

Frågan är om man kan trycka ut Sebastian Larsson på högerkanten? Då hade man kanske öppnat för Albin Ekdal vars rygg ska vara bättre men han måste vara osäker trots allt. Även om förbundskaptenen ofta berömmer mittfältaren för att vara stark trots skadefrånvaro.

I hemmamatchen mot Holland i fjol fick Marcus Rohdén spela till höger för att stänga till defensivt. I dagsläget saknar Sverige någon renodlad ytter som kan stänga till. Martin Olsson skulle kunna spela vänster och så får Emil Forsberg skifta kant.

ANNONS

Annars har jag svårt att se att Andersson skulle ändra så mycket med startelvan om det inte är så att någon spelare har känning men som man inte berättat om. Så här var elvan senast:

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

Denna är möjlig:

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Larsson, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

***

Rätt obegripligt att Fifa inte rensar varningar mellan VM-kval och playoff, alternativt höjer gränsen till avstängning till tre stycken. Att spela tio matcher och bara dra på sig en varning ska inte innebära att man kan ryka i playoff.

Följande sex svenska spelare har varning: Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jakob Johansson och Emil Krafth. Får de en varning mot Holland missar de alltså den första playoff-matchen.

ANNONS

***

Deltagande i VM i Ryssland är värt tolv miljoner dollar för Sverige, enligt den prognos Fifa har gjort på intäkter och utgifter. Om man tar sig vidare till en åttondelsfinal så trillar det in ytterligare tolv miljoner dollar. Att nå kvartsfinal ger 18 miljoner dollar.

Ja, det är rätt otroliga pengar som VM omsätter. Inte konstigt att SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand är lite extra nervös. Han basar för förbundets ekonomi och en plats i VM är värd 100 miljoner kronor bara i prispengar och det hade gett visst lugn.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att beslutet kring prispengar ännu inte är taget. Fifa har de senaste mästerskapen behövt skruva upp betalningar för att försäkra spelarna samt betala klubbar för att man använder spelarna. Det är också osäkert hur skandalerna kring Fifa påverkat sponsorerna.

ANNONS

Man ska givetvis också vara ärlig med att det finns avbränningar på eventuell prispengar. Boende, resor och säkerhet samt spelarna VM-bonusar. Samtidigt så innebär ett VM-avancemang intäkter på ett helt annat sätt och både på kort och lång sikt och som kommer SvFF till godo.

På kort sikt har förbundet en del sponsoravtal där det trillar in bonusar. Dessutom kommer en svensk VM-plats naturligtvis betyda att man säljer tröjor och hela rad andra grejer och på så sätt dra in pengar till SvFF. Det klirrar till av en VM-plats.

På lång sikt blir det möjligt att trycka upp värdet på avtal gällande tv-rättigheter och sponsoravtal. Fler blir intresserade av att förknippas med Sverige. Framgångar betyder också att fler söker sig till sporten, både som aktiva och för att ta plats på läktaren.

Allt talar för att Sverige får spela playoff om en plats i VM. Även om ett fullt hus på Friends Arena i november ger förbundet obudgeterade intäkter på tre till fyra miljoner kronor så är det en klen tröst om man skulle missa VM-slutspelet och runt 100 miljoner kronor på ett bräde.

ANNONS

***

Fotbollsprofessorn Tom Prahl som spionerar på holländarna konstaterade att det är större chans att Sverige slår Holland än att Holland slår Sverige med 7-0.

***

Dick Advocaat är en mästare på att skicka in små stick. Som när han påpekade Sveriges tur vid första straffen och att Luxemburg hade för mycket självförtroende efter 0-0 mot Frankrike. Även om tyvärr inte allt gick fram på presskonferensen är det underhållande med den levande diskussionen som holländarna har.

***

Bra fråga på presskonferensen i dag från SVT-Sports Diljen Otlu till Andreas Granqvist gällande att norska och danska herrspelare delat med sig av sina intäkter från förbundet till damspelarna. Även om lagkapten Granqvist gled på frågan är det klart att vad som skett i grannländerna följt med in i Sverige.

 

Publicerad 2017-10-09 16:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto