Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En lottning med idel nitlotter

Tisdag den 17 oktober 14:00 är det dags i Zürich. Då lottar Fifa playoff-spelet i Europa där Sverige ingår i gruppen av oseedade landslag efter att ha blivit grupptvåa bakom Frankrike. Väldigt enkelt upplägg, åtta lag gör i ett dubbelmöte upp om fyra platser i VM i Ryssland nästa sommar.

Playoff är inte obekant för det svenska landslaget som föll mot Portugal i kampen om en plats i VM i Brasilien 2014 men som slog ut Danmark i EM-playoff hösten 2015. För egen del ser jag gärna att Sverige börjar hemma, för att kunna rida på möjligheten att göra bortamål i sista matchen, då det även räknas i en eventuell förlängning.

ANNONS

Här är de inblandade lagen:

Seedade lag: Schweiz, Danmark, Italien och Kroatien.

Oseedade lag: Sverige, Irland, Nordirland och Grekland.

I lottningen så drar Fifa först två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan gör man en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Kan egentligen inte se någon bra lottning av de fyra lag som Sverige kan möta utan det är fyra nitlotter. Nu ska man spela om det och Sverige har visat att man kan överraska under Janne Andersson men det är tufft motstånd som väntar oavsett vad lotten ger

Danmark har verkligen vaknat till liv under 2017 och Åge Hariede har fått styr på laget där Christian Eriksen levt upp till sin status som Premier League-stjärna. Efter krysset mot Rumänien hemma i mars blev det fyra raka segrar, bland annat 4-0 mot Polen hemma och 1-0 borta mot rivalen Montenegro. Lär vara revanschsuget efter EM-playoff och nu finns stjärnan i Danmark.

ANNONS

Schweiz vann nio raka kvalmatcher men föll i Lissabon i sista omgången och tappade därmed direktplatsen till Portugal på målskillnad. Inget att skämmas över. Även om det var en lättare grupp är det ingen tvekan om att det är ett tufft motstånd i playoff. Laget har de senaste åren tagit rejäla kliv och är sjua på världsrankingen och man var med i de senaste mästerskapen men åkte ut i åttondelsfinal i VM 2014 och EM 2016. Rätt stjärnspäckat med många spelare i de större ligorna.

Italien räckte inte till mot Spanien i VM-kvalet men inga problem att fixa playoff och årgång 2017 under förre Torino-tränaren Ventura tillhör inte de bättre, men det finns kvalitet och erfarenhet nog för att gräva ut resultat i ett playoff. Inte missat ett EM sedan Sverige 1992 och inte ett VM sedan Sverige 1958. Senast Sverige stötte på Italien var i EM 2016, och då vann italienarna efter ett sent mål.

Kroatien tappade direktplatsen till VM i kvalets slutskede efter 1-1 mot Finland och sparkade förbundskaptenen Ante Cacic. Under Zlatko Dalic ledning vann man ödesmatchen borta mot Ukraina med 2-0 och gick till playoff. Har bara missat två mästerskap sedan man bröt sig loss från Jugoslavien, har onekligen en del stjärnor (Modric, Perisic, Rakitic) och kan vara svårt på bortaplan. Dock är det stökigheter kring den kroatiska och delvis korrupta fotbollen i landet och man har inte alltid fansen med sig. Sverige hade tufft i VM-kvalet till Tyskland 2006 men slog kroaterna i träningsmatch 2012.

ANNONS

Om jag måste välja ett motstånd så går jag på Schweiz. Tror att Sverige har störst möjligheter att stänga till matcherna mot det schweiziska landslaget. Danmark blir en rysare med allt kring förra playoffet, Italien och Kroatien är väl tuffa. Andrahandsvalet är Kroatien. Trea är Danmark och Italien ligger sist som en riktig mardröm.

Publicerad 2017-10-11 kl 10:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto