Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
49v

Spelarna och positionerna som Janne Andersson funderar över

Veckans gäst i Lundh är Janne Andersson. Ni ser intervjun med förbundskaptenen på Sportkanalen 21.15 måndag kväll, allt om sportkanalen här, eller lyssnar ni på podden, via denna länk.

Naturligtvis fokus på Italien-matcherna som väntar. Förbundskaptenen berättar om sin syn på det italienska landslaget, om att Sverige är förberett för det mesta inklusive en eventuell straffläggning, om nervositeten när han under helgen följer spelarnas ligamatcher och det nyvakna publikdraget kring Blågult.

Dessutom talar Andersson om varför han inte har några regler i landslaget, om att det är viktigt att vara med och bära väskor, om kritiken mot att spelare väljer andra landslag än Sverige. om varför frågorna om Zlatan är tröttsamma, om de hårda orden om Nilsson Lindelöf och att det inte är konstigt att det är få allsvenska spelare i landslaget.

Janne Andersson berättar även om sina memoarplaner med Henrik Johnsson, om varför förbundskaptenen inte gillade uttrycket ”Party-Janne”, om synen på jämlikhet mellan herr- och damlandslaget och att han gärna inte går ut på stan längre då han lätt blir igenkänd och påpassad.

***

Alla spelare är framme i den mixade zonen inför fredagens match. Uppskattat.

November 6

 • 14.30 – Press conference with coach Janne Andersson, Scandic Park
 • 17.00 – Media entrance Friends Arena (gate 2) opens
 • 17.30 – Training session, Friends Arena
 • 18.30 – Mixed zone, Friends Arena. Available players: Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Johan Larsson, Emil Forsberg
 • 20.30 – Media centre Friends Arena closes

November 7

 • 11.30 – Media entrance Friends Arena (gate 2) opens
 • 12.00 – Training session, Friends Arena
 • 13.30 – Mixed zone, Friends Arena. Available players: Karl-Johan Johnsson, Jakob Johansson, Sebastian Larsson, Ken Sema, John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Filip Helander, Mikael Lustig, Viktor Claesson.
 • 15.30 – Media centre Friends Arena closes

November 8

 • 11.30 – Media entrance Friends Arena (gate 2) opens
 • 12.00 – Training session, Friends Arena
 • 13.30 – Mixed zone, Friends Arena. Peter Wettergren, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen, Ludwig Augustinsson, Emil Krafth, Marcus Rohdén, Gustav Svensson, Marcus Berg, Ola Toivonen.
 • 16.30 – Media centre Friends Arena closes

***

Nya tag med nya kollegan Frida Nordstrand som kliver in i landslagsrejset. Välkommen.

***

Italien anländer till Sverige dagen före match efter att ha tränat i hemlandet. Man nöjer sig med att promenera runt på Friends Arena på torsdag kväll innan man kör en presskonferens med förbundskapten Ventura och en spelare.

***

Sverige har allt att vinna när man nu går in i ett VM-playoff med Italien. Om det svenska landslaget tar sig till Ryssland nästa sommar är det en rejäl skräll. Inte minst för att det italienska landslaget inte missat ett VM sedan 1958 och är förväntat att gå dit. Sverige har inte spelat ett VM sedan 2006.

Trycket ligger på det italienska landslaget där retoriken bara handlar om att man givetvis ska gå till VM. Inget annat finns för det landslaget, men om Sverige missar VM kommer det ändå att vara ett okej VM-kval där man tagit sig till playoff och sedan fallit mot ett bättre motståndare.

En risk är att det svenska landslaget är nöjt med att ha överträffat förväntningarna och blivit tvåa i en tuff VM-kvalgrupp. Något Janne Andersson värjer sig emot och talar om att han inget hellre vill än ta sig till Ryssland 2018. För att det ska bli verklighet krävs inte en toppinsats, utan två.

Hade Sverige ställt mot Italien i en match hade skrällmöjligheterna varit något större, men över två matcher är det något helt annat. Att hålla ihop över två matcher är svårt, särskilt med en svagare och kvalitetsmässigt tunnare trupp, och det krävs att Sveriges spelare överpresterar.

Fortfarande är det skakigt kring det svenska, centrala mittfältet. Albin Ekdal är tillbaka och spelade i princip hela matchen i lördags. Ändå är frågan om han håller, eller hans rygg håller, över två matcher fredag och måndag? Vems plats tar han då? Och vem flyttar ut till höger?

Följande platser är sådana Janne Andersson funderar över:

Högerback. Mikael Lustig är avstängd och Emil Krafth är steget före, men Victor Nilsson Lindelöf är tänkbar.

Mittback. Victor Nilsson Lindelöf har haft en skakig tid men lär spela. Förbundskaptenen funderar säkert och talade varmt om Filip Helander i samband med en resa nyligen till Bologna.

Högermittfält. Viktor Claesson övertygade inte de två senaste landskamperna och har inte sin styrka i det defensiva arbetet. Jimmy Durmaz är tillbaka i truppen men är knappast en startspelare. Ken Sema? Marcus Rohdén? Utflyttad Sebastian Larsson som öppnar för Ekdal centralt? Emil Forsberg om Martin Olsson spelar på vänsterkanten.

Centralt mittfält. Jakob Johansson, Sebastian Larsson och Albin Ekdal slåss om tre platser. En lösning kan vara att Larsson spelar till höger.

Anfall. Marcus Berg är given och allt talar för Ola Toivonen bredvid honom, men det är klart att han formstark Isaac Kiese Tehlin gör att Andersson tänker till. John Guidetti? Nja, haft en sönderryckt höst och inte spelat så mycket.

Om jag ska tvingas tippa den startelva som jag tror Janne Andersson mönstrar på fredag 20:45 så är det följande manskap:

Olsen – Krafth, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Larsson, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg

Två riktiga träningspass väntar, tisdag och onsdag, och där kan en del av spelarna ge Andersson än mer huvudbry. Om det räcker? Nja, kan inte dra mig till minnes att någon slagit sig in i elvan efter några vassa träningar. Åtminstone inget som förbundskapten Andersson berättat.

***

Pontus Jansson har haft Giampiero Ventura under sin tid i Torino och förbundskapten Janne Andersson kommer att ta hjälp av mittbacken för att lära sig mer om Italiens förbundskapten inför playoff-mötet. All information är av värde när det gäller att läsa en motståndare.

Dessutom har Andersson fått rejält med information om Italien av både Tom Prahl och Lasse Jacobsson som gemensamt scoutat motståndet som väntar på fredag och nästa måndag. Han har koll på Bonuccis uppspel, säger han, men Sveriges förbundskapten är noga med att säga att det inte innebär att man vet hur motståndet spelar.

 

Publicerad 2017-11-06 kl 15:04

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons