Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad stör mest - italienska påtryckningar på Fifa eller en fråga om bonusar?

 

Fotbollskanalen on Tour från San Siros innandöme.

***

Väntad startelva för svensk del efter skadan på Albin Ekdal och att Mikael Lustig är tillbaka efter avstängning.

***

Förbundets avgående fotbollschef Lasse Richt var minst sagt irriterad i Milano under söndagen efter en fråga av Sportbladet om nyheten att landslaget för damer tänker bojkotta Fotbollsgalan på grund av uteblivet avtal. Något som fått stor uppmärksamhet dagen före en avgörande match för herrarna.

För övrigt ska vi notera att efter att frågan var ställd till Janne Andersson och Andreas Granqvist så bröt presschefen Niklas Bodell in och stoppade dem från att svara. Istället hänvisade han till SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand som också fanns på San Siro.

ANNONS

Vem tror på allvar att en sådan fråga om ersättning skulle rubba cirklarna helt för Andersson och Granqvist? Vad hade kunnat hända om de fick svara på den frågan? Kan knappast vara något som stör dagen innan Sveriges avgörande VM-playoff mot Italien.

Förstår att man kan hävda att den inte är relevant, men de representerar landslaget precis som Caroline Seger o Co. Dessutom kanske förbundet borde fundera på vilka signaler man sänt på sistone kring penisbilder och strukturer i förbundet och kunna ta en fråga om bonusar.

Något som möjligtvis borde störa dem inför matchen är väl att Italiens förbundsordförande Carlo Tavecchio ringt till Fifa-basen Gianni Infantino för att klaga på domarinsatsen i första matchen, och begärt skärpning inför avgörandet på San Siro måndag kväll.

Om jag hade varit del av det svenska landslaget hade jag definitivt ogillat att Italien på det sättet vill öka trycket på spanske domaren Antonio Mateu Lahoz. Att det svenska landslaget för damer vill bojkotta Fotbollsgalan är knappast något som påverkat herrlandslaget inför den här matchen.

ANNONS

Ta bara Victor Nilsson Lindelöf som under hösten fått känna av hur det är att ha lite motvind i en av världens största klubbar. Skulle hans uppladdning inför den här match ta skada av vad Caroline Seger säger i en intervju? På allvar?

Det är dessutom inte så att Caroline Seger eller spelarföreningen skickat ut ett målande pressmeddelande eller gjort ett aktivt utspel. Det är normalt journalistiskt arbete där jag fick ett tips om att det kört ihop sig mellan SvFF och spelarna och att deltagandet på galan var hotat som ett första steg.

Efter det fick jag tag på Seger innan hennes match med Rosengård och hon valde att bekräfta. Rätt eller fel? Ja, jag tycker det är rätt och även om hon hade sagt “inga kommentarer” var det en nyhet att skriva då mitt tips var initierat. Richt borde efter alla år i den här branschen veta om att en del saker kan läcka ut.

Är också så trött på den tystnadskultur som råder i svensk fotboll. Oavsett om det är Åsebro IF som bråkar för att få rätt betalt av IFK Göteborg eller om det är förhandlingar om ersättningar så ska ingen säga något utåt. Bryter man det då straffas man, och det räcker att höra inspelningen av Lasse Richts ilska för att inse att Seger o Co inte får det roligt i familjen fotboll.

ANNONS

För övrigt frågade jag Janne Andersson om just konflikten kring bonusar och ersättning och skillnader mellan herrar och damer när jag träffade honom häromveckan. Vad förbundskaptenen svarade? Bara att kolla med start 27 minuter in så får ni se när frågan inte stoppades av SvFF.

 

Expressens Daniel Kristoffersson lägger fram förslaget att man ska skippa bonusar helt för spel i landslaget, oavsett om det gäller herrar eller damer. Kan förstå tanken med det, men på damsidan är det pengar som är viktiga och man har inte samma möjlighet att leva på sin sport.

Invändningen blir givetvis att andra idrottare har svårt att leva på sin sport och här bär inte marknaden större ersättning. Inga herrsimmare kräver heller att Sarah Sjöström ska dela med sig av pengarna hon på olika sätt drar in på att vara bäst i världen.

För en folkrörelse som inte ska vara vinstdrivande och som säger sig stå för demokrati och jämställdhet och där man vill premiera spelare och ge dem del av intäkter är bonusar en viktig del. Det är dessutom bra att kunna visa Uefa och Fifa att man kan fördela intäkter på ett jämnare sätt.

ANNONS

För damspelarna blir de här pengarna viktiga och de har inte tjänat något under tiden sporten växt, och därför bör de finnas kvar. SvFF hade kunnat sända en bra signal om det var jämnt. Eller åtminstone som i Norge där man får samma procentsats av vinstpengarna från Fifa och Uefa.

Tycker handbollsförbundet är coolt som delar jämnt och där en medalj betalar lika mycket oavsett om det är på herr- eller på damsidan. Om nu herrarna inte behöver bonusarna är det fritt fram att skänka tillbaka bonusarna till förbundets talangutveckling eller annat projekt.

Efter att Sveriges herrar kvalificerade sig till EM i Frankrike 2016 så betalade förbundet ut 20 miljoner kronor till spelare och ledare i form av bonusar. En fjärdedel av vad platsen var värd, och dessutom fick spelarna som sedan deltog i EM ytterligare bonusar.

Damavtalet är inte i närheten av herravtalet och det man tvistar om nu är inte så att damerna ska komma upp på herrarnas nivå. Återstår att se vad som sker och för fotbollsförbundets skull är det bara att hoppas att man snabbt kan göra rätt och få till ett avtal som landslaget kan skriva på.

ANNONS
Publicerad 2017-11-13 kl 00:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto