Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Skillnad på störningsmoment och störningsmoment för SvFF

Lundhs blogg

Dagen efter Miraklet i Milano satte sig Janne Andersson vid ett podium i presidentsviten högst upp i ett lyxhotell. Det mediala pådraget var rejält och innan förbundskaptenen anlände fanns det rikligt med frukt, kakor, kaffe, juice och vatten som var lyxigt uppdukat i rummet intill.

När väl Andersson drog i gång så betade tålmodigt och klokt av fråga efter fråga och var tydlig och klar. Nej, han svarade inte på allt, men då förklarade han varför han inte kunde eller ville svara. Mycket handlar om att Andersson är i nuet och glädjen över VM-platsen och inte kunde lämna det.

Men oavsett om frågorna handlade om Italiens förbundskapten Ventura, Zlatans eventuella comeback, spelare som krigar om VM-platser, Lustigs svordomar eller hur mycket landslaget blev stört av att damernas bojkottplaner läckte ut så var Andersson öppen och rak och slingrade sig inte det minsta.

Det finns något uppfriskande med en fotbollstränare som är ärlig om att hans lag tog slut efter en halvtimme och att det var en kamp därefter. Att det finns saker han inte är nöjd med över de två playoffmatcherna men att det trots allt är godkänt att ha nollat Italien över två gånger 90 minuter.

Annons

Det var rörande när förbundskaptenen talade om Jakob Johanssons skada som han inledde presskonferensens med och det gick att se hur han led med mittfältaren. Andersson började sedan själv i princip gråta när han talade om sin glädje över att spelare som Andreas Granqvist, Marcus Berg och Ola Toivonen får spela VM.

Fanns även något gulligt i att höra honom tala om sin assistent Peter Wettergren och hur nära de är varandra och hur bra de kompletterar varandra. Sedan kunde inte Andersson hålla sig från att skämta om Wettergrens oerhörda nervositet inför avgörandet som fick honom att vara i gymmet i två timmar…och det vore bra om han fortsatte att vara nervös.

Förbundskapten Andersson försökte efter våra frågor sätta ord på sitt ledarskap, och det bland annat med tanke på bilden som psykologen Daniel Ekvall publicerade efter VM-avancemanget. På Janne Andersson som städade omklädningsrummet. Sverige ska precis som hans moderklubb Alet lämna snyggt efter sig, även vid vinst.

Annons

Han öppnade för att man kan göra sig löjlig över det men att det är en viktig ledstjärna i hans ledarskap. Naturligtvis är det framgångar som bygger honom, men jag tror inte han förstått hur stor han, Andreas Granqvist och de andra hjältarna blivit i Sverige efter den här framgången.

Ta bara att Kanal 5 som visat hela VM-kvalet, förra EM-kvalet, playofftriumfen mot Danmark och många landskamper tidigare, och då med större stjärnor i Sverige, men aldrig haft en högre tittarsiffra än Italien-Sverige. Eller att detta landslag satte publikrekordet på Friends Arena mot Luxemburg och hade största svenska bortaföljet utanför mästerskap mot Holland.

Janne Anderssons landslag har på ett år gått från att bara dra 21 000 åskådare till VM-kvalet mot Bulgarien och tittarsiffror som var en bra bit från det tidigare landslaget plötsligt blivit oerhört populärt och folkkärt. Folk gillar Janne Anderssons stil och de signaler han och hans landslag sänder.

Annons

Visst, Janne Andersson gick i gång lite när han fick utveckla sin irritation mot den italienska pressen som direkt efter matchen frågade om han skulle ringa Zlatan. För Andersson brinner för att spelarna som tagit Sverige till VM ska hyllas, inte någon som slutat för 15 månader sedan.

Får väl flika in att Andersson var noga med att hylla Zlatan som Sveriges störste spelare genom tiderna. Men dörren till Zlatan är stängd och den kan bara öppnas av Zlatan själv. Om det är vad landslaget önskar? Nej, jag tror inte det, stämningen och andan i laget är 180 grader från Hamrén-tiden då Zlatan var med.

Under de 20 år som jag bevakat landslaget har jag aldrig känt en liknande atmosfär och stämning som det är under Janne Anderssons ledarskap. Självklart har det underlättats av att det har gått bra för landslaget och motgångarna varit få, men det är också så att spelare och ledare har enats om en plan – och alla följer den.

Annons

Andersson bad även Lasse Richt att berätta om VM-planerna som lyxhotellet nära Sotji där man funnit både flygplats, träningsanläggning och närhet till det mesta. Däremot ville inte Andersson gå så långt som att tänka på träningslandskamper, VM-lottning eller annat som ligger framöver.

Under tisdagen kunde även Janne Andersson svara på frågorna om damlandslagets hot om bojkott av Fotbollsgalan och hur det hade stört landslaget. Andersson konstaterade att man ville vara kvar i sin bubbla och då kan även små saker störa, men att man inte heller hade vunnit med 3-0 om nyheten inte kommit ut.

Andersson hoppade runt de mer principiella diskussionerna om vad herrar och damer som spelar för Sverige ska tjäna med att säga att han inte var insatt, att han hoppades att allt skulle lösa sig på bästa sätt och att jämlikhet inte med automatik är att alla har lika mycket betalt.

Annons

Ändå är det slående hur olika SvFF ser på det här och vem som gör vad. När Zlatan Ibrahimovic som lagkapten försvarade Anders Svenssons bilgåva med ett skämt om att Therese Sjögran skulle få en cykel med hans autograf för, då viftas det undan. Precis som när SvFF på Fotbollsgalan gör självmål med bilgåvan.

Inte heller reagerade någon på att Zlatan Ibrahimovic inför den avgörande EM-matchen mot Belgien förra sommaren gick ut med ett färdigskrivet uttalande på engelska om att det är det sista han gör i landslaget om det blir förlust. Störmoment? Lagkaptenen flaggar för att förlust innebär slutet.

Det är Johanna Frändén som via twitter påminner om Zlatans tal och med jämförelsen med Gianluigi Buffon som stod inför samma läge i söndags men då inte ville tala om sin framtid, utan det viktigaste för honom var att Italien skulle göra allt för att ta sig till VM i Ryssland.

Annons

Inför förra sommarens EM lanserade den svenske lagkaptenen ett klädmärke dagen innan landslaget skulle åka till EM och hade en färdiginspelad reklamfilm om avskedet. Faktum var att han till och med gick i princip likadant i reklamfilmen som han sedan gjorde i verkligheten efter förlusten mot Belgien.

Inte någon gång har jag hört eller sett att Lasse Richt, Håkan Sjöstrand eller Karl-Erik Nilsson oroat sig för störmoment eller att något tar sig in i spelarnas bubbla där de skulle göra allt för att prestera. Men nu är det respektlöst av Caroline Seger att svara på frågor om en möjlig bojkott.

I grunden är det inte Zlatans fel eller kritik mot honom utan mer en beskrivning av hur något är ett störmoment och samtidigt är något annat ingenting. Och det när man talar om att minsta grej kan påverka. SvFF har onekligen en del att jobba med för att återvinna förtroende från alla som ser strukturerna som SvFF-herrarna är oförmögna att se.

Annons

Det är också för jävligt att berättelsen kring hotet om bojkott blivit som om Seger o Co skickat något slags pressmeddelande. Till och med kollegor talar och skriver om ett utspel, när det handlade om en nyhet som drogs fram via ett tips och där Seger valde att bekräfta och förklara.

Vilket givetvis ger SvFF än mer bränsle kring sin historia om att detta är ett störningsmoment, men andra saker absolut inte är det.

 

Publicerad 2017-11-14 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto