Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bonita Mersiades är en viktig röst att lyssna på

Veckans poddgäst är Bonita Mersiades. Kanske inget namn som folk känner igen, men för journalister som bevakat Fifa:s sönderfall efter att Qatar och Ryssland fick VM 2022 och 2018 är det ett välkänt namn. Hon har fått betala ett högt pris för att hon vågade berätta hur det gick till.

ANNONS

Därför är det viktigt att hon får en möjlighet att berätta om hur det går för en visselblåsare i fotbollens värld. Inte nog med att Fifa hängde ut henne i en rapport där hon var lovad anonymitet, hon blev svartlistad i Australien och har haft svårt att få jobb efter att hon fick sparken från sitt jobb på förbundet.

Podcasten finns redan ute och den lyssnar du på här. Dessutom kan du se intervjun som är inspelad i Dubai, då vi möttes halvvägs, på Sportkanalen i kväll, 21:15. Från och med onsdag kväll ligger intervjun ute på Fotbollskanalen. Grunden till intervjun är hennes bok Whatever it takes som kom i januari.

Mersiades jobbade från början med Australiens landslag när man nådde VM 2006 men blev handplockad till VM-kampanjen när landets fotbollsförbund sökte VM 2018 och 2022. Uppbackade av runt 350 statliga miljoner kronor så försökte man bärga VM till landet.

ANNONS

Redan tidigt i processen blev Mersiades och en del medarbetare i kampanjen upplysta av Fifa:s dåvarande generalsekreterare, Jérôme Valcke, att man var chanslöst. Tidsskillnaderna till Australien gjorde att tv-pengarna skulle bli för små och det var för långt att åka.

Men Australien gav sig inte utan istället köpte man in dyra konsulter som lovade röster. Tänk att Franz Beckenbauer lovade att rösta på Australien i utbyte mot att en av hans affärspartners fick x antal miljoner. Hur det gick? Australien var chanslöst, fick endast en röst och det var inte Beckenbauers.

Om det svenska fotbollsförbundet verkligen ville stå för ett annorlunda ledarskap inom Uefa och Fifa så borde man bjuda hit Mersiades och en del andra visselblåsare. Dels för att lära av dem om hur det går till, dels för att ge dem stöd. För de är väldigt ensamma i en värld som präglas av en stenhård tystnadskultur.

ANNONS

För när man lyssnar på Bonita Mersiades som träffat de flesta av herrarna i fotbollens yppersta maktcentrum så är det väldigt lite som förändrats inom Fifa. Och hon påpekar vilken tur sommarens VM-arrangör Ryssland haft som sluppit ifrågasättande och rubriker då Qatar har tagit den största uppmärksamheten med sin kandidatur.

 

Publicerad 2018-05-21 kl 09:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto