Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tillbaka till en brutal verklighet för landslaget

VM-festen från Ryssland i somras var väldigt, väldigt långt borta när Sverige tog emot Turkiet i premiären för Nations LeagueFriends Arena. Bara drygt 21 000 åskådare var tillräckligt intresserade för att under måndagen att följa VM-hjältarna från i somras och inramningen hängde till stora delar på de turkiska fansen.

Visst, man kan gnälla på avsparkstiden men Uefa har betalat förbunden dyrt för den, då det handlar om ett ta in tv-intäkter. Dessutom har Sverige haft bra publiksiffror även med den avsparkstiden. Här får förbundet en rejäl hemläxa gällande priserna (igen) och man kan undra om ansvarsutkrävandet hos SvFF när det är andra prismissen på mindre än två år.

ANNONS

Betydligt jobbigare var att se laget slita mot ett turkiskt motstånd som håller på att bygga om sitt landslag efter landets VM-miss. Det var uppenbart att på dryga två månader som gått efter VM så har Sverige tappat en hel del. Om det sedan hänger på mättnad, avsaknad av en del startspelare och/eller påverkade försäsonger får väl visa sig framöver.

Skärpan var inte där. Passningsspelet brast. Kommunikationen var inte hundra. Försvarsspelet var långt ifrån synkat. Det glappade helt enkelt och uppträdandet var långt från LAGET från Rysslands-VM. Ändå hade man 2-0 efter att Isaac Kiese Thelin utnyttjat stolpreturen på sin egen nick och skickat in 1-0 före paus, följt av att Viktor Claesson tryckte in 2-0 från distans.

Sverige hade även möjligheter till fler mål, men istället gav en snabb turkisk reducering – där det var svårt att förstå hur skottet ens kom igenom – energi till motståndet. Trots möjligheter för det svenska landslaget att döda matchen, där man inte hade skärpa vare sig i tanke, passning eller avslut, så kom istället både 2-2 och 2-3 i matchens slutskede.

ANNONS

En rejäl ridå. Besvikelsen och ilskan hos spelarna var påtaglig. Victor Nilsson Lindelöf bara rusade av planen vid slutsignalen och in i omklädningsrummet. Få spelare var sugna på att diskutera vad som skett, åtminstone i tv då jag stod i intervjuzonen, och det var en rejäl smäll av verkligheten.

En kväll som skulle signalera ett avstamp för framtiden och med sikte på EM 2020 slutade med en rad frågetecken. Håller Marcus Berg på topp? Vad är alternativen? Hur står sig Pontus Jansson? Är alternativen på mittfältet så svaga att en sjukdomsurlakad Albin Ekdal måste starta?

Redan i Wien i torsdags (förlust med 2-0 mot Österrike) kom signaler om att de som vill slå sig in i Janne Anderssons förstaelva knappast stärkte sina positioner. Mot Turkiet gav det ingen riktig injektion av stadga när Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark och Emil Krafth äntrade planen och laget vid ledning.

ANNONS

Sedan tidigare saknade laget viktiga duon Andreas Granqvist och Emil Forsberg. Då visade det sig att Sverige, som inför Turkiet-matchen presenterades som världsåttan av speakern, hade en bra bit till sommarens nivå. På några dagar så blev Janne Andersson tillbakadragen till en verklighet där Sverige kanske mer speglar spelarnas status och kvalitet än som tidigare då summan av deras nivåer blivit högre i lagform.

Och de två resultaten kom efter en samling som präglades av en del stök, som allt från Bild-artikeln om Emil Forsberg och en ansträngd relation till förbundskapten till sjukdom och skador och sedan en medianobb av två av lagets största stjärnor i Robin Olsen och Nilsson Lindelöf.

Det senare går tvärtemot Janne Anderssons berömda ledstjärnor. Frågan är om ens de gäller längre? För det hörde man inifrån, att man var rädd att ha skapat ett prejudikat. Landslagsledningen var märkbart störd av det som uppstod och med en avgående presschef och en helt ny sportchef i Stefan Pettersson så verkade man inte veta hur man skulle hantera situationen.

ANNONS

Nations League handlar nu snarare om att hänga kvar i B-divisionen och på så sätt klara en bra seedning i EM-kvalets lottning. För hela EM-kvalets seedning hänger på Nations League och en sistaplats i gruppen ger en svårare väg till EM 2024. Härnäst väntar Ryssland i Kaliningrad i oktober.

Förbundskapten Andersson får nu en knapp månad på sig att analysera vad som gick snett under den här samlingen. Allt från varför spelarna var slitna, inte fick ihop spelet och matchplanen till hur man ska hantera ett medialt intresse. För det är klart att det är problematiskt för SvFF att stjärnor som Olsen och Nilsson Lindelöf inte vill låta sig intervjuas.

 

Publicerad 2018-09-11 kl 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto