POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
24v

Rätt spelare på vinterturné men helt fel resmål

Avsnitt 212 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Caroline Seger. Landslagets lagkapten talar om vad som krävs av Sverige i VM, om att det tidigare spelet inte räckt långt, om att Peter Gerhardsson jobbar med detaljer som aldrig tidigare i landslaget, om betydelsen av att man fått in en riktig mental tränare och om tankarna på att spela vidare i Blågult.

Caroline Seger berättar även om efterspelet till Nilla Fischers tal, om chocken när hon fick reda på att herrarna gått ner i ersättning, om den dåliga relationen med herrlandslaget, om varför damlandslaget spelade ett år utan avtal, om varför man inte strejkade i EM 2017 som en del ville och om ilskan och telefonsamtalet till Håkan Sjöstrand när han gick ut i en intervju och påstod att damlandslaget fått mer än man begärt.

Dessutom ger Seger sin syn på den tunga tiden i Lyon som fick henne att vända hem, om Rosengårds misslyckade säsong, om hur svenska klubbar halkar efter, om bristen på samarbete i svensk fotboll och om framtiden efter att spelarkarriären är över.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Om en månad åker ett svenskt B-landslag med betoning på framtidsspelare till Qatar för att under tio dagar träna och spela två matcher. Förbundskapten Janne Andersson poängterade att fem spelare tagit klivet till det riktiga landslaget från hans två vinterturnéer.

Även om förbundskaptenen väl var generös mot sig själv under presskonferensen (Ken Sema, Sebastian Andersson och Sotirios Papagiannopoulos har gjort rätt korta gästspel) så är det klart att både Viktor Claesson och nu senast Kristoffer Olsson imponerat under januariturnéer.

Det råder ingen tvekan om att Andersson vill hålla fast vid den svenska traditionen att ta ett gäng framtidsspelare och åka till värmen för att gnugga allt från löpningar och spelsystem till teori och ledstjärnor. Dels får förbundskaptenen känna spelarna, dels är tröskeln lägre om de är aktuella för det riktiga landslaget.

Klart att en del av Malmö FF-spelarna är saknade, men det är förståeligt att klubben väljer att ge spelarna ledigt oavsett om man går vidare i Europa League eller ej. För om man ska åka med Sverige på vinterturné så gäller det att träna under december och vara i bra slag när man landar i Doha i början på januari.

Även om jag kan sakna en Jiloan Hamad (de anser sig ha bra koll på honom) och en David Moberg Karlsson (försvinner till Tjeckien?) så var det onekligen en rätt spännande trupp. Smart av Janne Andersson att ta ut en större trupp för att ta höjd för återbud som inte är helt ovanliga.

Framför allt är det kul att både Alexander Isak och Viktor Gyökeres är med. När de är rätt långt från A-lagsspel är det givet att tio dagar med landslaget inte är fel. Att döma av vad Isaks agent sa i en intervju i förra veckan blir det inget lån i januari och då är landslaget bättre.

Dessutom är det roligt att Robin Janssons sanslösa säsong fortsätter, att Hosam Aiesh får chansen, att Simon Tibbling förhoppningsvis hänger med i år och att Daleho Irandust, Jonathan Levi och Muamer Tankovic får välförtjänta möjligheter att visa vad de kan.

Sveriges trupp till Qatar

Målvakter: Isak Pettersson, Oscar Linnér, Jacob Rinne.

Försvarare: Filip Dagerstål, Alexander Milosevic, Johan Larsson, Adam Andersson, Joel Andersson, Jonathan Augustinsson, Robin Jansson, Sotirios Papagiannopoulos.

Mittfältare/anfallare: Hosam Aiesh, Simon Tibbling, Karl Holmberg, Simon Thern, Alexander Fransson, Viktor Gyökeres, Melker Hallberg, Daleho Irandust, Alexander Isak, Alexander Jeremejeff, Jonathan Levi, Kerim Mrabti, Kristoffer Olsson, Muamer Tankovic, Tesfaldet Tekie.

Det finns egentligen rätt lite att klaga på. Det var givet att Andreas Granqvist och Sebastian Larsson får ledigt. Sedan kan man givetvis efterlysa William Eskelinen och Linus Hallenius och säkert lyfta något ytterligare namn, men det är en intressant trupp. När Paulinho fick nobben gällande svenskt medborgarskap är det en icke-fråga.

Det är en trupp med sikte på framtiden. Om någon ändå kan vara med i EM-kvalet som väntar med start i mars? Det ska nog mycket till men Mattias Svanberg har visat att det kan gå undan om det blir skador och luckor i truppen. Sedan har det visat sig vara betydligt svårare att etablera sig i Anderssons trupp än att bara få gästspela.

Samtidigt är det viktigt för svensk fotboll att fler sätter tryck på Janne Andersson. Visar att de vill vara med genom insatser både i träning och i match och nu får de en vass möjlighet i emiratet. För utan mer konkurrens om platserna blir det svårt att se hur landslaget ska bibehålla en hög nivå och kanske till och med höja sig.

***

Fotbollsförbundet räknar med att ha klart med en ny presschef de närmaste dagarna och hoppas att hen kan följa med på vinterturnén till Qatar. Det är ett relativt lugnt läger pressmässigt och personen kan då både lära känna ledare och rutiner i landslaget.

***

Gillar att svensk fotboll har en Hall of Fame, men kan man inte se till att presentera de nya som blir invalda med rörliga bilder och på något mer levande vis än att man läser innantill. Känns inte som man gjorde Knut Nordahl, Kennet Andersson och Stig Svensson rättvisa.

Vet att det fina initiativet till Hall of Fame kom från Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker som drog i gång det här 2002 men nu borde SvFF se till att skjuta till lite resurser så att det kan lyftas några nivåer. Varför inte ett museum på Friends Arena för att värna fotbollshistorien?

Om SvFF kunde skjuta till pengar till en staty på Zlatan Ibrahimovic – som nu ska stå i Malmö även om det fortfarande är oklart var – så borde man kunna se till att svensk fotbolls historia fick en värdigare inramning. Bland annat genom att ge nya invalda lite liv och rörelse när de presenteras.

***

Sverige möter Finland 8 januari och sedan väntar en ytterligare match 11 januari. Blir det Erik Hamréns Island som varit i Qatar tidigare och även mötte Qatar i en träningsmatch i november?

***

Valet att åka till Qatar är förvånande. Givetvis är det fina träningsförhållanden i emiratet men det är inte svårt att orientera sig regimens bristande respekt för mänskliga rättigheter, syn på homosexuella och rovdrift på gästarbetare. Att då åka dit för att lyfta frågan låter väl ihåligt och ger känslan av en kuliss, och nedan hör ni generalsekreterare Håkan Sjöstrand om valet att åka till Qatar.

 

Svenska fotbollsförbundet säger sig alltså ha gett upp tanken på att försöka flytta VM 2022. Istället ser man det här som en bra kombination av att få till ett fint läger, att förbereda sig sportsligt inför ett eventuellt VM 2022 och parallellt lyfta kritik mot regimen och föra fram det till Qatars fotbollsförbund.

Självklart är det bättre att göra något än att hissa skygglapparna helt som Svenska Fotbollförbundet brukade göra för tre, fyra år sedan. Ändå är det svårt att se varför man inte kunde sy ihop en liknande träningsturnering på Kanarieöarna, även om det garanterat varit dyrare, och markerat på det sättet.

 

 

Publicerad 2018-12-03 kl 17:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå