Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
1v

Ett genombrott som lovar gott för landslaget

DOHA. Viktor Gyökeres sköt in sig i målprotokollet. Även om Simon Thern var bäst så stack 20-åringen från Aspudden ut. Ett klassiskt genombrott.

Nej, Janne Andersson fick inte triumfera över Erik Hamrén. Den svenske förbundskaptenen var nog rätt övertygad om seger över Island efter en stark andra halvlek där man vände 0-1 till 2-1 och hade möjligheter att till både 3-1 och 4-1.

Istället brast koncentrationen på tilläggstid och Island kunde kvittera. Därför kunde inte Janne Andersson heller säga att han var nöjd med turnén och dess två matcher. Han hade behövt ha ett kryss mot Finland och seger mot Island för att känna sig tillfreds på hemresan.

Fullt förståeligt men samtidigt fick han ta del av ett genombrott av Viktor Gyökeres som mot Island visade att hans starka inhopp mot Finland inte var någon engångsgrej. Inte nog med att han nöp till på Simon Therns fina inspel till 1-1, han skapade en hel del oro för motståndarna.

Med tanke på att Gyökeres representerat BP i både division 1 och superettan innan han köptes av Brighton och där spelat U23-fotboll så visade han mycket som är lovande. Kraftfullhet kombinerat med att gå rakt på mål och att hela tiden söka avslut. Härliga egenskaper.

Om det varit så att Sveriges anfallsbesättning varit av högsta klass med en rad spelare som är både givna och producerande i sina klubblag hade det varit en sak, men nu är det ont om konkurrenter till Marcus Berg. I det perspektivet blir Gyökeres oerhört intressant med tanke på det riktiga landslaget, även om han nog behöver speltid i klubblaget.

Matchen mot Island påminde väldigt mycket om insatsen mot Finland med en svag första halvlek och en betydlig starkare andra halvlek. Simon Thern var en av få som klarade av att prestera rakt igenom hela matchen och hela tiden försökte med löpningar, genomskärare och öppnande passningar.

Återigen fick vi uppleva debutanter som hellre vände hemåt och spelade säkert än försökte utmana. Givetvis kan jag förstå en viss säkerhet, men är det inte en bättre känsla att åtminstone försöka göra det man är uttagen för snarare än att falla på försiktighet och tveksamhet.

Lägg till att det tar tid för spelarna att hitta rätt i spelidén. Framför allt var det uppenbart när det handlade om ytterbackarna som inte gav de alternativ som behövdes. Ibland var det som om spelarna var en aning yra och inte visste vad de skulle göra. Något som blev bättre ju längre som gick av matchen.

Om Thern var den bäste över 90 minuter och som också visade det med både ett mål och en assist så är det osäkert om det räcker för att närma sig det riktiga landslaget. Den 26-årige mittfältaren hittade rätt i IFK Norrköping och borde vara en man för Andersson, men konkurrensen är hårdare på mittfältet.

Janne Andersson har annars fått en genomgång av Nordens bästa spelare förutom Malmö FF och det är klart att spelare som Alexander Milosevic och Alexander Fransson också stärkte sina kandidaturer, men de konkurrerar också på platser där det är betydligt trängre.

Givetvis är det en hel rad spelare som knappast stärkt sina chanser, men för dem är trösten att det kommer en ny turné nästa år men nya möjligheter att visa upp sig. Nu gäller det snarare att återvända till klubblagen och göra det som tog dem till Qatar denna vinter.

***

Erik Hamrén blev riktigt glad när Jon Dagur Thorsteinsson skickade in 2-2 på tilläggstid. Vilket var förståeligt efter en första halvlek där Island dominerade och både kunde och borde gjort mer än 1-0 som Ottar Magnus Karlsson skickade in. I det perspektivet hade en förlust varit tung.

Nu har Hamrén lett Island i sju matcher utan seger men med tre kryss. Viktigt att poängtera att landslaget inte vunnit någon match sedan en träningsmatch mot Indonesien för ett år sedan, så svackan kom inte med svensken. Ny chans till segercigarr mot Estland på tisdag…

***

Med tanke på Viktor Gyökeres framfart var det synd om Alexander Isak som inte kom loss till landslaget.

***

Kim Källström som var på första matchen mot Finland såg även delar av Sveriges andra match i Qatar. Sedan väntade ett flyg till Australien och besök hos Ola Toivonen samt kolla tennis. Det pensionerade fotbollslivet har sina plus.

***

Länge hette det att Brommapojkarna inte fick fram klasspelare trots en enorm talangfabrik ute på Grimsta IP. Det har onekligen förändrats och Viktor Gyökeres är bara den senaste som når landslaget. I Qatar har både Simon Tibbling och Jonathan Augustinsson varit med och de har ett BP-förflutet. I det riktiga landslaget finns Albin Ekdal, Ludvig Augustinsson, John Guidetti och Kristoffer Nordfeldt.

***

Janne Andersson hamnade efter matchen i en animerad diskussion med oss journalister om Sveriges första halvlek och vilka chanser Island skapade. Förbundskaptenen hade en för positiv bild när det gällde lägena som Island skapade kontra Sveriges. Till slut flydde Andersson in i omklädningsrummet och lovade att granska .

***

Sveriges ambassadör Eva Polano ville i paus poängtera att Qatar faktiskt avskaffat Kafala-systemet och ändrat lagstiftningen. Vilket är ett perspektiv som försvunnit och den åtgärden har inga andra länder i regionen gjort, även om Polano var noga med att allt givetvis inte är bra på grund av det.

 

Publicerad 2019-01-11 kl 21:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons