Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Onödigt nervigt när nytt Sverige tog sats mot EM 2020

Lundhs blogg

Tre poäng var kravet på Sverige. Även om det var skakigt så ordnade landslaget rätt start på EM-kvalet mot Rumänien. Och en del nya spelare visade klass och gav viktig framtidstro.

EM-kvalet handlar om resultat och det fick Sverige när det blev seger i premiären mot Rumänien. Tre poäng där ger ett lugn inför bortamatchen i Oslo på tisdag och plötsligt kan ett kryss vara väldigt bra mot Lars Lagerbäcks manskap. Just kombinationen av segrar hemma och kryss borta räcker långt i ett kvalspel.

Även om det skakade till på slutet av matchen, när Rumänien var ytterst nära att trycka in 2-2 på tilläggstid, så ska inte det få överskugga att Sverige i långa stycken var överlägset. Dessutom var det nya spelare som klev fram och på olika sätt visade att landslaget har alternativ till de vanliga Janne Andersson-favoriterna.

ANNONS

Ta bara Alexander Isaks korta inhopp i 88:e minuten till publikens jubel. Löpningen på kanten, vändningarna i straffområdet samt avslutet som var ytterst nära att innebära 3-1. Wow, liksom. Rumäniens målvakt Ciprian Tătăruşanu fick sträcka ut rejält för att tippa skottet till en hörna. Och jag förstår alla som hade velat ha mer Isak, men vilken signal av talangen.

Eller ta Kristoffer Olsson som startade sin andra tävlingslandskamp. Under första halvlek var han magnifik och i högsta grad delaktig i att Sverige fick ett bra grepp om både motståndarna och om matchen. Imponerande med tanke på en hel säsong i AIK och sedan flytt till Krasnodar. Även det en härlig framtidssignal.

Sedan har vi Robin Quaison som fick chansen från start när Albin Ekdals stukade fot innebar läktaren för Sampdoria-spelaren, och ledde till en del rockader i den svenska startelvan. Den tidigare AIK-spelaren Quaison som via Palermo hamnat i Mainz visade att han kan leverera poäng. Först skickade han in 1-0 innan hans skott styrdes av en back till Viktor Claesson som sköt 2-0.

ANNONS

Tätt före avspark hade förbundskapten Janne Andersson motiverat sitt val med att Quaison varit stark på veckans träningar. Den känslan visade sig vara riktig och förutom att den omskolade mittfältaren var delaktig i bägge de svenska målen så var han en viktig beståndsdel av en potent svensk offensiv.

De som minns Sveriges avslutande match i Nations League, hemma mot Ryssland i november, kommer ihåg att det var en sprakande offensiv från Anderssons landslag. Åtminstone jämfört med tidigare. Trots att det har gått fyra månader sedan den matchen så var det som om landslaget bara tog vid där man avslutade den matchen.

Nästan direkt från start på Friends Arena var det ett rörligt, roligt och hotande svenskt anfallsspel som präglade matchen. Ett fantasifullt och offensivt Sverige där Kristoffer Olsson, Emil Forsberg, nämnde Quaison och Claesson såg till att skapa flera målchanser via ett skickligt och kreativt kombinerande, löpande och passande.

ANNONS

Marcus Berg fick dock det första läget när Forsberg med en perfekt avvägd passning frispelade honom till höger i straffområdet. Tyvärr hade anfallaren ingen lycka utan spelade bort sig själv utan att komma till avslut, men det visade prov på en svensk offensiv som styrdes från ett centralt mittfält dit många spelare sökte sig.

Det svenska 1-0 målet efter en halvtimme kom ur ett liknande läge och det var väldigt vackert. Forsberg stod för en NHL-assist när han hittade Ludwig Augustinsson ute till vänster på kanten och ytterbacken spelade in till Quasion som högg påpassligt när bollen var fri i luften efter att den hade gått på en back. Väldigt vaket och rappt.

Även 2-0 kom efter ett flytande svenskt spel. Återigen var det Forsbergs läckra passning som slog ut ett gäng rumäner och öppnade för Quasion till höger. Hans avslut täcktes av en back men det gick rakt ut till en framstormande Claesson som var väldigt kall när han skickade in det andra svenska målet.

ANNONS

Där och då kändes det som om Janne Andersson kunde plocka fram kulramen för att hålla koll på de svenska målen. Någon rumänsk halvchans var allt bortalaget skapat och att det landslaget bara förlorat en match sedan september 2017 gick inte att se. Utan det var Sverige som ägde matchen.

Efter paus var det som om antingen Sverige kände sig säkert på seger eller att Rumänien blivit omskakat. Möjligen var det en kombination och förbundskapten Cosmin Contra fick rätt effekt när han skickade in Claudiu Keseru direkt efter pausen och mindre än en kvart senare hade inhopparen reducerat på nick.

Då skakade det till i det svenska laget och en Janne Andersson, som fått lägga ett byte på Mikael Lustigs lårkaka i första halvlek, skickade in Gustav Svensson och lade om det svenska mittfältet till mer rakt och traditionellt. På något sätt var det som om rumänerna mattades en aning, men det var ingen känsla av säkerhet efter reduceringen.

ANNONS

Om den första halvleken påminde om segern mot Ryssland i november var den andra halvleken mer av Nations League-premiären mot Turkiet. Då Sveriges 2-0 förvandlades till 2-3 och en överraskande förlust när landslaget inte gjorde jobbet som krävs för att hålla undan.

Självklart hade även Sverige lägen och Emil Krafth, Claesson, Berg och Isak hade alla möjligheter att göra 3-1 och döda matchen, men istället var det som Rumäniens hopp levde hela vägen in till slutsignalen. Slutsignalen var en svensk befrielse och gav en solid start på EM-kvalkampanjen, och det är gott nog.

***

Emil Forsberg var knappast ensam om att bli förvånad när skylten med nummer 10 kom upp och Gustav Svensson skulle hoppa in. Med tanke på Leipzig-spelarens insatser och då framför allt i första halvlek var det svårt att förstå att han blev avplockad när matchen stod och vägde.

ANNONS

Även om han tappat en del boll borde det funnits plats för honom på en kant. Han är en spelare som tar risker och då blir det så, men det var tydligt att han inte var nöjd när skylten kom upp. Vad han ansåg? Ingen vet, för han stannade inte i den mixade zonen efter matchen.

Förbundskapten Janne Andersson hade sin syn på presskonferensen: “Jag hade räknat med en timme av Emil Forsberg eftersom han har spelat lite de senaste månaderna. Bytet kom till för att ta ut Emil i god tid och balansera upp med Gustav i stället för att sätta in en offensiv spelare.”

***

Mikael Lustig blev näste givne spelare i backlinjen som föll i från. Knappast troligt att Celtic-backen spelar på tisdag på UllevålLars Lagerbäcks Norge väntar. Emil Krafth fick ersätta och gjorde det bra och borde kanske gjort mål.

ANNONS

***

EM-kvalet sker i Uefa:s regi och då gäller inbördes möten före målskillnad. De två bästa i Sveriges grupp går till EM 2020.

***

Tätt över 30 000 en kväll när Sverige spelade på en tid som ingen kan klaga på. Avspark 18:00 en lördag borde dra mer åskådare.

***

Marcus Berg övertygade inte mot Rumänien men det är inte han som tar ut sig själv i startelvan. Däremot är det uppenbarligen att förbundskapten Janne Andersson ser en nytta i Berg som få andra gör. Lider lite med Berg som får kritik av många som följer landslaget från läktarna och tv-sofforna.

***

Den norska fotbollspubliken är minst sagt svårflörtad. Trots ett starkt 2018 där Norge vann sin grupp i Nations League så är inte tisdagens match mot Sverige utsåld ännu. Ullevål i Oslo tar runt 27 000 åskådare. De kanske vill avvakta och se hur det går mot Spanien borta.

ANNONS
Publicerad 2019-03-23 22:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto