POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Viktigaste matchen för svensk del spelas på Ullevål

Sverige tar emot Malta fredag kväll i EM-kvalets tredje omgång. Även om både Janne Andersson och Albin Ekdal under torsdagens presskonferens var noga med att det inte finns blåbär i internationell fotboll och att jobbet måste göras på plan så är det rätt uppenbart även för herrarna på podiet. Det enda som gäller är tre svenska poäng.

Efter EM-kvalstarten med en knapp seger mot Rumänien och kryss borta mot Norge är kravet inför samling två enkelt: minst tre poäng mot Malta hemma och Spanien borta. I den sistnämnda matchen finns allt att vinna men en svensk plats i EM 2020 avgörs knappast i Madrid.

Det är möjligt att Malta ryckt upp sig som alla säger men i det senaste kvalspelet, på vägen till VM i Ryssland, så klarade man ett kryss på tio matcher och det var 1-1 mot Litauen på hemmaplan. Man gjorde tre mål framåt, alla på hemmaplan, och släppte samtidigt in 25 mål över tio matcher.

I EM-kvalet till Frankrike 2016 gick det något bättre för malteserna med två kryss på tio matcher varav 1-1 borta mot Bulgarien sticker ut. Man tog som sagt ytterligare en poäng, hemma mot Azerbajdzjan, och hade en starkare målskillnad än i VM-kvalet med 3-16 på tio matcher.

I höstens Nations League ställdes Malta mot motstånd i egen viktklass men vann ändå ingen match i gruppen med Färöarna, Azerbajdzjan och Kosovo, där det sistnämnda laget vann gruppen. Malta tog endast tre poäng via dubbla kryss mot Azerbajdzjan och ett mot Färöarna. Målskillnaden 5-14 mot de gängen skrämmer inte.

Så även om det inte finns blåbär längre så är det rätt uppenbart att det finns bättre och sämre motstånd. Malta tillhör definitivt den senare kategorin och under tio tävlingsmatcher och en träningsmatch så har Sverige elva segrar. Å andra sidan var det tufft borta i VM-kvalet 2009 då Marcus Berg jobbade fram ett maltesiskt självmål.

På presskonferensen inför matchen var Janne Andersson tydlig med att det är en svår laguttagning. Framför allt i anfallet och på mittfältet där det är rejäl konkurrens och där förbundskaptenen måste välja bort någon av spelarna som tidigare varit givna. Framför allt är det två platser det är kamp om.

Nio givna och två frågetecken i en svensk startelva: Robin Olsen – Mikael Lustig, Pontus Jansson, Filip Helander, Ludvig Augustinsson – Viktor Claesson, Albin Ekdal, SVÅRT VAL, Emil Forsberg – Marcus Berg, SVÅRT VAL.

Val 1 står mellan Sebastian Larsson och Kristoffer Olsson och med tanke på att Malta väntar hemma borde Olssen vara det troliga alternativet. Larsson är väl mer given mot Spanien i Madrid.

Val 2 står mellan Robin Quaison och Alexander Isak. Skadan kan tala emot Quaison och Isaks starka form är också något som är en faktor. För det är svårt att se Andersson ställa över Marcus Berg, även om det är Malta som väntar.

Sveriges EM-kvalgrupp ser ut som nedan inför den här samlingen. Då är det rätt lätt att konstatera att Norge-Rumänien är en avgörande match för det svenska EM-hoppet. Ett kryss på Ullevål och Sverige skulle sitta bra inför höstens EM-kvalspurt och där Norge kommer till Stockholm i september.

 23/3 Sverige - Rumänien   2-1   
    Malta  - Färöarna   2-1   
    Spanien - Norge    2-1   
 26/3 Rumänien - Färöarna   4-1   
    Norge  - Sverige   3-3   
    Malta  - Spanien   0-2   
 7/6  Norge  - Rumänien       
    Sverige - Malta         
    Färöarna - Spanien        
 10/6 Spanien - Sverige        
    Malta  - Rumänien       
    Färöarna - Norge         
                    
 1 Spanien    2 2 0 0  4-1  6
 2 Sverige    2 1 1 0  5-4  4
 3 Rumänien    2 1 0 1  5-3  3
 4 Malta     2 1 0 1  2-3  3
 5 Norge     2 0 1 1  4-5  1
 6 Färöarna    2 0 0 2  2-6  0

Norsk seger är nästbäst då Sverige är ett steg före i och med krysset i Oslo. Rumänsk seger innebär att Norge får svårt att nå andraplatsen och ger en injektion till rumänerna som förvisso förlorat på Friends Arena men samtidigt har både Sverige och Norge på hemmaplan i höst.

Lars Lagerbäck har historiskt varit vass på att gräva fram segrar mot lag av den här karaktären. Sedan återstår att se hur bråket som skakat norsk fotboll de senaste dygnet påverkar landslaget. Då Martin Ödegaard gick till ett tufft angrepp mot Ada Hegerberg efter hennes intervju i Josimar.

Även om vi kanske inte förstår till fullo hur det skakar om räcker det att se de norska rubrikerna och medierna om bråket mellan landets två största fotbollsstjärnor. Ta bara att Lars Lagerbäck nu gått ut på en presskonferens och förklarat att Ödegaard har hundra procents stöd.

Resten av spelschemat i Sveriges och Norges EM-kvalgrupp är enligt nedan:

5/9 Färöarna – Sverige, Norge-Malta, Rumänien-Spanien.

8/9 Sverige – Norge, Rumänien-Malta, Spanien-Färöarna.

12/10 Malta – Sverige, Norge-Spanien, Färöarna-Rumänien.

15/10 20.45 Sverige – Spanien, Rumänien-Norge, Färöarna-Malta.

15/11 20.45 Rumänien – Sverige, Spanien-Malta. Norge-Färöarna.

18/11 20.45 Sverige – Färöarna, Spanien-Rumänien, Malta-Norge.

I och med att det är Uefa så gäller inbördes möten i första hand när det handlar om tabellen. Så här skiljer man lagen åt i gruppen när EM-kvalet är färdigspelat i november förutsatt att två eller flera är på samma poäng:

 1. Inbördes möten.
 2. Inbördes målskillnad.
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten.
 4. Flesta gjorda bortamål i inbördes möten.
 5. Om några lag fortfarande är lika efter att man använt 1 till 4 så kör man samma procedur igen mellan bara de lagen. Om inte det hjälper går man vidare till 6-10 för att skilja lagen åt.
 6. Målskillnad i alla matcher i kvalspelet.
 7. Flest gjorda mål i alla matcher i kvalspelet.
 8. Flest gjorda bortamål i alla matcher i kvalspelet.
 9. Flest antal vinster i kvalspelet.
 10. Flest antal bortavinster i kvalspelet.
 11. Fair Play under kvalspelet och där det gäller att ha lägst poäng. Gult kort ger 1 poäng, rött kort efter två gula kort ger 3 poäng, direkt rött kort ger tre poäng och gult kort följt av direkt rött ger 4 poäng.
 12. Ranking enligt Uefa Nations League och där är Sverige efter Spanien men före de andra lagen.

 

Dessutom går endast de två första lagen i gruppen till EM 2020. Totalt är det tio kvalgrupper vilket innebär 20 platser av 24. Det finns inget playoff mellan bästa grupptreor denna gång utan de sista fyra EM-platserna går till ett slutspel mellan Nation Leagues gruppvinnare, eller de som är rankade därefter, och där kan ju både Sverige och Norge få en andra chans i mars 2020.

 

 

Publicerad 2019-06-06 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto