Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lev upp till din filosofi, Janne, kliv av juryn

Under måndagen samlar Sveriges förbundskapten Janne Andersson 24 spelare på Park Hotell, norr om Humlegården, i centrala Stockholm. Träningar och teoripass väntar i dagarna fyra innan torsdagens avresa till Malta och sedan blir det EM-kval i Valetta på lördag kväll.

Påföljande tisdag ska Sverige ta sig an gruppettan SpanienFriends Arena som glädjande nog går mot utsålt. Innan dess blir det en dag med rehabträning i Valetta under söndagen och sedan blir det en måndag i Stockholm med stängd träning och presskonferens.

ANNONS

Fyra omgångar är kvar av EM-kvalet och när Sverige möter Malta så tar Norge emot Spanien och Rumänien spelar mot Färöarna. På tisdagen tar Rumänien emot Norge på hemmaplan och det är onekligen så att de andra matcherna spelar stor roll när EM-platserna ska delas ut.

Inget snack om att det är ett svenskt landslag under press. Dels för att man tappade poäng hemma mot Norge och att det kan bli ett avgörande borta mot Rumänien, dels för att intervjun i Aftonbladet där Erik Niva träffade agenten Hasan Çetinkaya satte tryck på Janne Andersson.

Çetinkaya har under de senaste åren etablerat sig som den främste agenten på den svenska marknaden och även gjort stora affärer internationellt och representerar bland andra Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Mikael Lustig och John Guidetti. Klart att han har ett inflytande och han var tydlig med sina åsikter om landslaget i intervjun.

Naturligtvis finns det landslagsspelare som funderar kring vad som sades och om olika status på olika spelare. Står spelarna bakom åsikterna som Çetinkaya uttryckte? Det är givet att man följer den här processen och att man talar om det, för alla jobbar inte med samma agent. Vilket naturligtvis följer med till landslagets samling.

ANNONS

Även om förbundskaptenen utåt hållit en låg profil kring åsikterna om allt från spelsystemet till kommunikationen med spelarna så var Janne Andersson inte nöjd med vad som kom fram, enligt uppgifter från landslagets ledarstab. Därför kommer det bli ett tydligt budskap om att vara ett lag när spelarna under måndagen samlas i källaren på spelarhotellet.

Det är ingen tvekan om att grundfundamentet i Janne Anderssons ledarskap är att laget går före jaget. Under lång tid fungerade hans filosofi i landslaget. När Andersson formerade resterna efter EM 2016 hade många av de stora spelarna försvunnit och det var lättare att skapa en grupp. Bara det att hela spelargruppen gick ut och käkade ihop i Paris i november 2016.

Lagtänket var givetvis en avgörande del i att man överraskade och slog Frankrike i VM-kvalet, skickade ut Italien i VM-playoff och sedan gick till VM-kvartsfinal. Nu måste Andersson få ihop en enhet och få spelarna att slita tillsammans för att Sverige ska ha en chans att nå EM 2020. Vilket är en tuff uppgift.

ANNONS

En del i att det började spricka kring lagtänket var när Emil Forsberg inte fick GuldbollenFotbollsgalan 2017 och att den istället gick till Andreas Granqvist. Hur olika personer i juryn röstat har kommit ut och att fotbollsförbundet hade en avgörande röst. Och klart att förbundskaptenens röst blir tongivande.

Till Fotbollsgalan 2018 fick Victor Nilsson Lindelöf Guldbollen och samtidigt blev Andreas Granqvist Årets försvarare. Nu är det helt olika jurygrupper vilket jag förklarade för ett år sedan och repeterar här:

Apropå Fotbollsgalan så var det uppenbarligen svårt för många att förstå att Andreas Granqvist blev Årets back och Victor Nilsson Lindelöf fick Guldbollen. Det är två helt olika jurygrupper som röstar och med tanke på att det kan antas ha varit rätt jämnt dem emellan så blev det så.

Följande jury tar ut årets back: Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Roland Nilsson, SvFF; Tomas Turesson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4/ C More; Kim Källström, Discovery Networks; Daniel Nannskog, SVT; Ola Wenström, Viasat.

ANNONS

Följande jury tar ut vinnaren av Guldbollen: Karl-Erik Nilsson, SvFF, Janne Andersson, förbundskapten, Håkan Sjöstrand, SvFF, Simon Bank, Petra Thorén & Pontus Carlgren, Aftonbladet.

Man kan konstatera att i gruppen som valde årets back fanns betydligt fler gamla spelare än i gruppen som valde vinnaren av Guldbollen. Å andra sidan var det bara ett par stycken i årets back-juryn som röstade på “Vigge” som årets back och bägge kom från gruppen av experter i media.

Varje höst kliver Janne Andersson in i två jurygrupper. En som tar fram vinnaren av Guldbollen. En som tar fram vinnarna i allt från årets målvakt till årets tränare på herrsidan. Men det är rätt uppenbart att han gör det av plikt, vilket var tydligt när jag frågade honom om det under måndagens presskonferens.

Klart att han ska kliva av uppdragen. Det är bara dumt att han kan bli gisslan kring något som ett individuellt pris där han tvingas välja mellan spelare som han har i sitt lag. Janne Andersson var glasklar i att individuella priser strider mot vad han står för, då fotboll är ett lagspel.

ANNONS

Faktum är att det tog 42 år för Svenska Fotbollförbundet att införa ett individuellt pris. Skälet var att SvFF länge hade samma inställning som Janne Andersson: fotboll är ett lagspel. Sedan blev man övertalat av Stockholms-Tidningen som 1946 gav den första Guldbollen till Gunnar Gren. Sedan har det rullat på.

Under lång tid var det inte så uppmärksammat med Guldbollen, men i takt med att samhället förändrats och det handlar mer och mer om individer så har tyngden ökat. Lägg till att vi i media också drivit på utvecklingen och i dag är det något helt annat att få priset i ett konfettiregn i direktsänd tv med efterföljande uppmärksamhet.

Sedan an man säga att när Zlatan Ibrahimovic prenumererade på priset så var det inte heller så laddat. För ingen kunde känna sig bortvald. Däremot är det betydligt svårare när spelarna är jämnare och där en röst från en förbundskapten givetvis kan betyda att man tappar i status hos andra spelare.

Därför hoppas jag att Janne Andersson lever upp till sin filosofi om att laget är viktigare och hoppar av jurytjänstgöring. Den viktigaste plikten som en förbundskapten har är att försöka leverera resultat och om det finns saker som går emot det är det inget att tveka på.

ANNONS

 

Publicerad 2019-10-07 kl 15:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto