POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10v

En mäktig uppvisning tog Sverige till EM

BUKAREST. Sverige är klart för EM 2020 efter en imponerade bortatriumf. Herregud, det var klasskillnad. Insatsen var en signal om att Janne Andersson skapat att landslag som är en utmanare att gå långt i sommar.

En avgörande match. Borta mot Rumänien med allt att spela för. Påhejade av 50 000 fanatiska supportrar. Det borde ha blivit ett drama för nerverna, men det blev en svensk uppvisning i att spela offensiv fotboll utan att släppa kontrollen över försvarsspelet. Första halvlek är bland det bästa Sverige utfört under Janne Andersson, och det blev en oväntat enkel sistasträcka till EM 2020.

Det svenska laget satte knappt en fot fel. Naturligtvis fanns det individer som stack ut och Emil Forsbergs första halvlek var av den magnitud att han borde få till den där försäljningen han drömmer om. Marcus Berg nickade in ett mål och assisterade till ett annat och var den plåga han är för försvararna. Kristoffer Olsson och Albin Ekdal hade full koll centralt.

Egentligen hade man kunnat rabbla hela laget. Rumänien var förvisso blekt men det var Sverige som bidrog till det genom att våga kliva på med hög press när det var läge, vinna boll och skapa chanser. Det var en imponerande uppvisning från ett svenskt landslag som svajat lite under kvalspelet men alltid gjort resultat.

Tänk så många som trodde att svensk landslagsfotboll skulle plana ut efter Zlatan Ibrahimovic. Istället en VM-kvartsfinal, seger i Nations League-gruppen och nu klart för EM 2020. Janne Anderssons prestigelösa ledarstil har gett framgångar, och dessutom sanslösa pengar. Närmare en kvarts miljard kronor har Andersson landslag spelat in med de 100 miljoner som kommer med EM-platsen.

Efter att slutsignalen hade gått på nationalarenan i Bukarest var det givetvis svensk glädje. Förbundskapten Andersson grät. Men det var inte den galna och euforiska extasen som vi sett på Parken i Köpenhamn eller på San Siro i Milano i samband med de senaste avancemangen. Snarare var det en lättnad över att EM-slutspelet nu var ordnat, men det är inte färdigt här.

Ser det som något positivt. Att man inte vunnit något genom att bara ta sig till ett mästerskap. Utan att man vill göra något mer. Faktum är att den fotboll Sverige visade prov på i Bukarest har fler dimensioner än den som gav en VM-kvartsfinal för 18 månader sedan.

Förbundskapten Andersson har efter VM gett Kristoffer Olsson och Robin Quaison förtroende. De har axlat ansvaret och etablerat sig i viktiga roller i landslaget. Olsson är en smart playmaker och Quaison är rena poängmaskinen. Pierre Bengtsson fick också oväntat chansen och har gjort fem starka landskamper.

De nya spelarna har visat att Janne Andersson inte alls bara är stöpt efter en modell. Utan att han vågat med Olsson och Quaison från start efter att de knappt varit med tidigare. Därefter har de varit givna. Nu är det en rad unga spelare som vill trycka sig in i startelvan med Alexander Isak som varit med sedan i mars och även Dejan Kulsevski och Mattias Svanberg plus spelare som Sebastian Andersson och Riccardo Gagliolo.

Fler alternativ gör definitivt Janne Anderssons jobb svårare, men samtidigt gör det Sverige bättre. Uppvisningen i Bukarest Innebär garanterat att fler landslag kommer att lägga märke till Sverige och att man gärna slipper laget i EM-gruppen. För det är givet att Sverige kan gå långt i EM om man kan upprepa insatser som den här i Bukarest.

Kanske speglade även den svenska överlägsenheten mot Rumänien av sig i att firandet inte blev så galet. För det var en match som Sverige kontrollerade från start till mål och att det bara blev 0-2 förvånade. Det var mycket närmare 3-0 och 4-0 än att rumänerna skulle ha reducerat och skapat dramatik.

Det var en match som inte bara tog Sverige till EM utan även antydde att EM i sommar kan bli roligt att följa. Ännu är det långt kvar till EM drar i gång i juni men det är svårt att inte fara i väg i tankarna kring vad ett svenskt landslag ska kunna åstadkomma i ett nytt stort mästerskap.

***

Den rumänska publiken tog tyvärr vid där man lämnade i samband med matchen mot Spanien vilket ledde till en match utan publik. Nu följde knallskott, bengaler, banderoller och apljud mot Alexander Isak. För djävligt, givetvis, och straff från Uefa kommer att följa. Något som dock verkar vara helt verkningslöst och det känns underligt att Bukarest ska anordna EM-matcher kommande sommar.

***

EM-lottningen är lördagen 30 november i Bukarest. Alla detaljer om hur den går till finns via länken. Mästerskapet spelas 12 juni till 12 juli. Målet måste vara finalen på Wembley.

***

Sveriges spelare skulle fira på nattklubb i Bukarest efter att Robin Quaison hade känningar om ett bra ställe. Kan bli en lång natt. Talas om presskonferens 19:30 lördag kväll, och till dess ska väl laget vara tillbaka i Stockholm.

***

Sverige spelar match mot Färöarna på måndag. Ett utmärkt tillfälle att hylla landslaget och samtidigt kolla in en del av de nya spelarna som kommer att få chansen att starta. Dessutom är poängen viktiga för att kliva i seedningen inför EM-lottningen.

***

Finland gjorde vad som krävdes mot Liechtenstein och landet tog sig äntligen till ett stort mästerskap. Första gången Finland är med i ett mästerskap sedan OS 1952 – om det nu räknas – och det var inte konstigt att det var karnevalsstämning i landet. Är någon nykter?

Man har varit nära några gånger tidigare, värsta missen var 1997 i kvalet till VM i Frankrike där ett finskt självmål på övertid stjälpte planerna. Nu höll man hela vägen efter att ha hållit både Grekland och Bosnien bakom sig i tabellen. Det gläder mig att Tim Sparv o Co gjorde det.

Danmark har en god chans att nå EM. Kryss mot Irland i Dublin på måndag så får Åge Hareide sluta stilfullt. Danskarna får dessutom spela en eller två matcher på Parken som är en tolv arenor runt om i Europa som anordnar EM.

Lars Lagerbäcks Norge får spela playoff i mars och möter antagligen Serbien hemma. Vinst där så väntar final mot Skottland eller Bulgarien. Inte helt omöjligt att det blir fyra nordiska länder i EM.

 

Publicerad 2019-11-16 kl 00:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå