POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Svår lottning, men inte omöjligt och dödens grupp var alternativet

Sportsligt okej. Logistiskt bra. Goda möjligheter att få en gul vägg som backar landslaget. Nej, Sveriges väg till EM-åttondelen är inte öppen, men klart möjlig.

Philipp Lahm snurrade kulorna med papperslappar i och den tidigare tyske backen höll Sveriges EM-öde vid sina fingrar. Antingen Spanien och Polen eller dödens kombination av Tyskland och Frankrike. Valet var ganska lätt och Janne Andersson var nog nöjdare än han ville påskina efter EM-lottningen.

För Lahm drog upp Sverige och det väntar en match i Bilbao och två i Dublin. Visst, Sverige kunde fått lite lättare i gruppen med Ukraina och Nederländerna men annars var detta bästa alternativet med tanke på att Italiens grupp inte var logistiskt lockande med två möjliga matcher i Baku.

Det är lätt att snabbt snegla i spelprogrammet och se att grupptvåan i E får spela åttondelsfinal i Köpenhamn 28 juni och då mot England eller möjligen Kroatien. Vilken grym match och uppbackade av svenskar som invaderat Danmarks huvudstad i slutet på juni. Men tillbaka till verkligheten och det ska spelas om det.

Spanien är inte bara solklar gruppfavorit utan även ett landslag som Sverige har bra koll på efter EM-kvalet där det blev kryss hemma och förlust borta. Fortfarande håller Andersson utspelningen i Madrid i juni som det jobbigaste han upplevt som förbundskapten och att börja EM mot Luis Enriques landslag är inte lätt.

Polen har varit starkare på 2000-talet efter en lång svacka och spelat flera EM och VM i men egentligen bara lyckats okej i Frankrike-EM 2016 då man gick till kvartsfinal. Där förlorade mot blivande mästarna Portugal efter straffdrama. Under VM i Ryssland floppade man och bytte förbundskapten som generationsväxlat.

I EM-kvalet vann man en svag grupp framför Österrike och det är klart att mycket snurrar kring Robert Lewandowski. Den 31-årige Bayern München-spelaren vräker in mål i klubblaget och i landslaget snittar han 0,6 mål per match, men har aldrig riktigt lyckats i stora mästerskap. Det måste han om Polen ska gå långt.

Osäkerhetsfaktorn i Sverige grupp finns i playoffvinnaren utav fyra lag. Bosnien-Nordirland möts i en semifinal där vinnarlaget får hemmaplan i finalen mot vinnaren av Slovakien-Irland. Även om Bosnien hade ett svagt EM-kval så vann man Nations League-gruppen och är favorit i playoff, men man är sämre än när laget nådde VM 2014. Bland annat föll man i EM-playoff mot Irland 2015.

Janne Andersson o Co får vänta till i slutet av mars innan man kan börja scouta laget som kommer från playoff. Även om Bosnien är favorit så ville förbundskaptenen framför allt inte ha Irland som ju får ett rejält hemmastöd om man når EM. Då är väl både Slovakien och Nordirland att föredra. Om det blir så vet vi 30 mars då playoff är avgjort.

Logistiskt är det bra att vara i Irland med två matcher där och sedan en resa till Bilbao för en match. Kanske åker man direkt från Sverige till Bilbao för EM-premiären och sedan till en bas i Irland? Oavsett är det bra matchorter för fansen och det är relativt gott om biljetter, det talas om 10 000 biljetter till svenska fans till varje match.

Sverige har alla chanser att gå vidare från grupp E och i EM så tar sig de två bästa lagen från sex grupper till åttondelsfinal och dessutom fyra av sex grupptreor. Så det är verkligen ingen omöjlighet att Janne Andersson får leda ett landslag till en ny härlig mästerskapssommar. Vägen mot Wembley är hyfsat öppen, det är där finalen spelas 12 juli.

Nu börjar jobbet med förberedelser och på onsdag tar Andersson ut truppen som ska på vinterturné 3-13 januari. Sedan blir det två landskamper i mars och då med en utökad trupp för att testa många spelare. Sedan presenterar han EM-truppen en bit in i maj och den lär samlas kring 25 maj för att börja uppladdningen för EM.

Även om Andersson är en återhållsam herre när det handlar om spekulationer måste han vara glad att slippa tampas med Tyskland och Frankrike, istället hamnade Portugal i den. Att världsmästarna från 2014 möter världsmästarna från 2018 och även Europamästarna från 2016 är med. Ja, det kan med fog kallas dödens grupp. Där får Island vara en del om Erik Hamrén tar laget till EM.

Roligare för Lars Lagerbäck och Norge att veta att England, Kroatien och Tjeckien väntar om man tar sig igenom sitt playoff. Norrmännen börjar med Serbien hemma och om man vinner den väntar vinnaren av Skottland-Israel och Norge har hemmaplan i en eventuell final. Serbien känns som tuffast utmanare och det blir laddat om landet når Kroatiens grupp i England.

Finland hade inte mer än två alternativ och det är klart att det var bättre att hamna i gruppen med Belgien, Ryssland och Danmark än i gruppen med Turkiet, Italien och Schweiz där det spelas två matcher i Baku. Nu får finnarna ladda inför öppningsmatch i Köpenhamn mot Danmark och sedan två matcher i St Petersburg. Häftigt för Finland som bara spelat OS tidigare.

Enda nackdelen är att det är ett drygt halvår innan EM-festen drar i gång i Rom. Den 12 juni väntar Italien-Turkiet 21:00 och sedan följer en månad på det. Fram till dess har vi alla hoppet om att just vårt landslag ska gå hela vägen till Wembley. Alltid en tröst när det är långt att vänta.

Publicerad 2019-11-30 kl 20:16

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå