POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
7v

Röriga tider för svensk fotboll - på mer än ett sätt

Förbundskapten Janne Andersson pratade på måndagens inledande presskonferens om röriga tider. Han överdrev verkligen inte. Nu finns det naturligtvis många som drabbats hårdare av pandemin än det svenska herrlandslaget, men det är klart att uppladdningen för Nations League inte är optimal.

Laget ska in i en bubbla på spelarhotellet och inte träffa utomstående. Att man kan dra ner på mixade zoner och pressträffar är nog inget problem, men tidigare har spelarna varit vana att kunna träffa familj och vänner. Tidigare har det gått ett pärlband av civilklädda spelare tätt efter den dagliga lunchen som följer varje träningspass, men inte nu.

För förbundskaptenen är det svårt att välja startelva. En del spelare är i full säsong, andra har precis inlett försäsongen. Dessutom väntar en höst fullspäckad med matcher för att schemat för alla involverade klubbar ska hålla. Ta bara att Mikael Lustig och Sebastian Larssons AIK spelar borta mot Sirius mindre än två dygn efter slutsignalen mot Portugal.

Ja, vi kan nog räkna in duon på lördag mot Frankrike och räkna bort de två veteranerna mot portugiserna. Janne Andersson får nog ta fram ett excelark och lägga in alla möjliga parametrar för att se vilka spelare som kan spela när. Vilka av de uttagna kan ens spela bägge landskamperna som ryms inom tre dagar? Rätt få.

Första startelvan? Olsen – Lustig, VNL, Jansson, Augustinsson – Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg – Quaison, Berg.

Andra startelvan? Johnsson – Krafth, Helander, Jansson, Bengtsson – Kulusevski, Olsson, Svensson, Sema – Isak, Andersson.

Tidigare har man ganska lätt kunnat ta ut stora delar av en tänkt och trolig startelva för i samband med Janne Anderssons matcher. I det här fallet är det förståeligt att Andersson på dagens presskonferens var ärlig: “Jag har nog aldrig tidigare haft så oklart för mig kring startelvan.”

Betyder då Nations League något? Förutom att det finns prispengar att hämta vilket förbundet har stor nytta av sett till att läktarna på Friends Arena förblir tomma så står viktiga rankingpoäng på spel inför kommande VM-kval som lottas efter Nations League är färdigspelat.

Till VM 2022 i Qatar finns 13 platser för lag från Europa och 55 länder gör upp om dem. Man kör med tio kvalgrupper (fem med fem lag, fem med sex) och vinnarna går direkt till VM. De tio grupptvåorna och de två bästa gruppvinnarna från Nations League (som inte kvalat in till VM) gör upp om tre platser i ett playoff.

Om Sverige vinner sin grupp i Nations League (inser att det är tufft med Frankrike, Portugal och Kroatien) så får man plats i en grupp med endast fem lag. Inför lottningen seedar man lagen efter Fifas världsranking. Man kör tio lag per seedningsgrupp och Sverige som är på 17:e plats bör helst inte falla ner i tredje seedningsgruppen, snarare försöka nå första.

Inser att det knappast är lätt för Janne Andersson att ta fram seedningsgrupper och lottningsscheman för att motivera spelarna. Men det är bara att inse att ett svagt Nations League från svensk sida kan ge en oerhört lång väg till Qatar. Ett riktigt starkt kan ge en lättare väg även om det blir svårt att lösa.

Samtidigt är det säkert inte lättare för Didier Deschamps, Fernando Santos och Zlatko Dalic att motivera spelarna och förbundskaptenerna brottas också med hur man ska matcha spelare där några kommer från semester och andra är i gång. Sverige måste vara möjligt att underskatta i det läget. Samtidigt är det starka landslag som man tagit ut till omstarten.

***

Fotbollsförbundet körde Uefa-direktiv från samlingens start med undantag för munskydd. Annars var det självskattning, febertermometer vid ankomst och rejäla avstånd mellan stolarna på presskonferensen.

***

När Janne Andersson kritiserade både idrottsministern Amanda Lind och Folkhälsomyndigheten i en DN-intervju i fredags och fortsatte på måndagens presskonferens så gjorde han svensk fotboll en tjänst. För han kan sätta tryck på dem på ett annat sätt än fotbollsbyråkraterna. Om det hjälper? Ja, det är inget lätt läge där fotbollen vill en sak, polisen en annan och FHM en tredje. Regeringen som ville signalera handlingskraft när man för tio dagar sedan kallade till pressträff och lovade lättnader från 1 oktober har det knappast lätt.

***

Podden är tillbaka efter sommaren och två avsnitt har kommit ut. Martin Mutumba i torsdags och Åga Hareide under måndagen. Nedan hittar du dem:

Avsnitt 276 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Mutumba. AIK-profilen har nyligen släppt boken ”Äkta hela vägen” ihop med Erik Niva och den förre spelaren berättar om sin tuffa uppväxt, om rasismen i fotboll, om att representera orten, om besvikelsen på Zlatan, om svårigheten att ta sig in i AIK som ung spelare, om hur han sabbade för sig själv, om att starta om i Finland och om kriminaliteten, ångern och när han inte ville leva längre.

Givetvis talar Mutumba om SM-guldet 2009, om varför det var viktigare att leverera som spelare i Rinkeby, om alla bra personer i AIK som hjälpt honom, om besvikelsen över att inte nå svenska landslaget, om konflikten med Goitom som kan ha kostat SM-guldet 2013, om flyttarna till Ungern, Turkiet och Iran som inte funkade och den nya satsningen på musik.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

Avsnitt 277 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Åge Hareide. Norrmannen som egentligen hade slutat som tränare 2013 tillträder nu som Rosenborg-tränare och berättar om målen att göra klubben till en av Nordens största, om att det kan värvas svenska spelare, om hur Hareide behållit nyfikenheten genom alla år, om hur han delegerar jobb och hur tränarrollen utvecklats med allt från stora staber till tekniska hjälpmedel. Hareide talar även om succétiden i Danmark, om det bittra att bli blåst på EM, om reaktionen när det läckte ut att hans ersättare var rekryterad, om vilket landslag som är bäst i Norden, om Lagerbäck-effekten i Norge, om saknaden av tiden i Malmö FF och om det stora i att ta HIF till det första SM-guldet på 58 år.

Lyssna direkt här.

iTunes-användare hittar podcasten Lundh här.

Lyssna här via Acast.

***

Bittert för Martin Olsson som varit riktigt stark i allsvenskan att stoppas från landslaget. Visst, det går att förstå men samtidigt ger inte fotbollsförbundet något bra intryck. Ena dagen kör förbundets tävlingskommitté över Smittskydd Skåne som avrådde från spel i Helsingborg-Djurgården och sedan stoppar landslaget Olsson.

Även om det är olika delar av förbundet så framstår det inte som om SvFF har en riktigt röd tråd kring corona. Polisanmälan av ledamöterna i tävlingskommittén, Helsingborgs ilska och att förbundets medicinska kommitté går emot det hela bidrar till en lätt kaotisk bild av svensk fotboll. Röriga tider!

***

Uefas exekutivkommitté tog under måndagen beslut kring vad som sker om ett landslag i höstens Nations League, EM-playoff och EM-kval drabbas av corona. Ett krav för att en match ens ska kunna spelas då är att man har minst 13 spelare varav en målvakt. Spelarna ska vara testade och friska.

Om man inte kan spela en match av olika skäl kopplade till corona är målsättningen att flytta matchen och det kan bli spel på neutral plan. Kostnaderna för matchflytten hamnar i så fall hos det tänkta hemmalaget. Samtidigt är det inte trolig att en match kan flyttas denna späckade höst.

Då tar Uefa Control, Ethics and Disciplinary Body över ansvaret och avgör vilket lag som har ansvar för att matchen blivit inställd och därmed även förlorad med 3-0. Om det inte går att avgöra vilket lag som har ansvar eller om bägge har ansvar så blir det lottning och då kan det lottas fram 1-0, 0-0 eller 0-1. De nya och tillfälliga reglerna finns här.

 

 

 

Publicerad 2020-08-31 kl 19:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto