Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En svensk seger som inte skrämmer några motståndare

2v

Sverige vann VM-kvalpremiären. Sedan var det slut på det roliga efter en kväll som inte får framtida svenska motståndare att ligga sömnlösa. Snarare borde Janne Andersson ha svårt att slockna på spelarhotellet.

Tre svenska poäng efter 1-0 mot Georgien. Viktor Claesson blev målskytt efter att Zlatan Ibrahimovic hittat fram med en assist. Ovanpå det gjorde Kristoffer Nordfeldt en snygg räddning på slutet. Annars var det en kväll att glömma för Sverige.

ANNONS

Eller så är det en kväll och en match som Janne Andersson och Peter Wettergren kan ha som avskräckande exempel. Insatsen över 90 minuter var utan tvekan en av de allra sämsta i en tävlingsmatch sedan Andersson tog över. Egentligen var det väldigt lite som fungerade.

Förbundskapten Andersson var befriande ärlig i intervjuerna efter matchen. Det var riktigt dåligt. Okej för att han kunde lyfta Nordfeldt och Filip Helander, men i övrigt kunde inte förbundskaptenen gräva fram så mycket positivt förutom att det blev tre poäng i VM-kvalpremiären.

Tyvärr är det målskillnad som gäller i VM-kvalet och 1-0 hemma mot Georgien är inte ett kanonresultat i det perspektivet. Å andra sidan hade en bättre motståndare straffat Sverige mer än en gång och då får man räkna hem segern och vara nöjd med den.

Det svenska försvarsspelet var av den kalibern att det borde ha blivit ett bortamål ganska tidigt men avslutet skvallrade om att Georgien är rankat 89:a i världen. Men det kryllade av svaga insatser i backlinjen och på mittfältet. Inget klaffade. Varken när det gällde att hålla rent eller få fram det svenska spelet.

ANNONS

Egentligen går det inte att peka ut någon ansvarig. Det brast över hela linjen. Dålig rörelse. Svagt passningsspel. Enkla bolltapp. Rörigt i försvarsspel. Inte ens den upphaussade frontlinjen med Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak fungerade även om de längst fram kan skylla på att det fanns för lite bollar att jobba på.

Kristoffer Olsson har på senare år blivit en viktig kugge för att det svenska anfallsspelet ska leva. Nu såg Krasnodar-spelaren ut som en blek kopia av den man som annars burit det svenska innermittfältet. Nej, det var inte vad landslaget behöver och det var länge sedan Olsson var så svag på mitten och det påverkar hela laget.

Sjävklart går det att hitta en förklaring i att Georgien ofta såg till att låsa spelet och stå lågt, men det var inte hela skälet. Snarare var det ett svagt Sverige som närmast gjorde motståndet bättre. Genom att passningar saknade precision och det ofta slutade med att man fick kontringar emot sig.

ANNONS

Okej för att Andersson bänkade slash vilade Albin Ekdal som blev skadad ganska direkt när han ersatte den olycklige Olsson en bit in i andra halvlek. Även Emil Forsberg startade på bänken och var en injektion när han kom in. Av Claesson och Dejan Kulusevski var det Juventus-spelaren som hade tuffast att komma undan från sin bevakning.

Det går egentligen att gå igenom större delen av laget och påpeka vad som inte fungerade. Sverige delade både bollinnehav och avslut med en medioker motståndare. Det är möjligt att blåbären försvunnit från den internationella fotbollen men Sverige kommer att stöta på bra mycket bättre lag i både VM-kvalet och sommarens EM.

Fokus inför matchen låg givetvis på Zlatan Ibrahimovic comeback. Han gjorde det okej och klev av med en matchvinnande assist. Sedan var det uppenbart att samspelet mellan honom och de andra inte fanns där. Bollarna gick inte där de löpte och vice versa. Det kan inte bli sämre i varje fall och med tiden kan det blr bra.

ANNONS

I samband med Zlatans comeback var det en del som talat om EM-guld och att Sverige får ett vasst vapen. Insatsen på Friends Arena skrämmer knappast förbundskaptenerna för Spanien, Polen och Slovakien som väntar i sommarens EM. Snarare fick de se ett Sverige som hade väldigt svårt mot ett svagt landslag.

Att trycka ner förväntningar och förhoppningar på landslaget är nog ingen nackdel, men som förväntad och haussad återkomst levde inte de 90 minuterna upp till vad alla hoppats på. Istället blev det mest en kamp och den största befrielsen var slutsignalen och känslan att det bara kan bli bättre. För det kan inte bli sämre.

***

Greklands 1-1 borta mot Spanien är en riktig skräll. Samtidigt som Sverige rycker till sig ledning i gruppen är det osäkert om det är bra för det svenska landslaget att den troliga rivalen om andraplatsen tar en oväntad poäng.

ANNONS

***

Tysklands landslag tog efter Norge och markerade mot VM i Qatar 2022 inför VM-kvalet mot Island. Man kom in med Human Rights skrivet över sina t-shirts före avspark. Frågan om VM i Qatar och att gästarbetare behandlas dåligt kommer inte att försvinna, utan snarare växa.

***

Kosovo väntar på söndag för svensk del och det finns ett par spelare med koppling till Sverige och Borås. Arber Zeneli och Ibrahim Dresevic. Bägge spelade i genrepet mot Litauen och Zeneli stod för två mål i 4-0 segern. Blir ingen lätt match för svensk del.

***

Zlatan Ibrahimovic sjöng med i den svenska nationalsången. Det var överraskande efter alla år då han stått tyst och inte gjort det. Uppenbarligen hade han lovat Janne Andersson att sjunga.

Publicerad 2021-03-26 kl 00:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto