Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En ny chans för Ylätupa gav effekt

3v

Värvad från Ajax med hopp om att AIK hade fyndat, men Saku Ylätupa klassades ganska snabbt som en flopp. I premiären sänkte han en skakig nykomling och plötsligt finns det nytt hopp.

ANNONS

Man ska givetvis akta sig för några för snabba slutsatser efter 90 minuters allsvensk premiär på en halvrisig gräsplan. AIK får i varje fall en del lugn och självförtroende när man jobbar vidare efter 2-0 (1-0) mot Degerfors. Tre poäng och en hållen nolla räcker långt i en premiär.

Även om det hade gått att fråga sig hur ett bättre motstånd än Degerfors hade utmanat AIK är det givetvis så att Sebastian Larsson och Co hade höjt sig om Malmö FF stått på andra sidan. Och om det nu heter att Bruket vaknar i Värmland apropå Degerfors återkomst i allsvenskan så var spelarna inte direkt morgonpigga i den första seriematchen.

Tagna av stunden? Inte bättre än så här? Begränsade av en stark motståndare? Antagligen en kombination men det var ett Degerfors som hade problem att få igång sitt spel som var så framgångsrikt i superettan. Enkla misstag. Bortslagna bollar. Man hade svårt att hantera pressen från AIK som hela tiden jagade livet ur Degerfors-spelarna.

ANNONS

Av den offensiva trion som hjälpte Degersfors till allsvenskan och där Victor Edvardsen till och med var aktuell för AIK syntes inte mycket. Det är naturligtvis fler än anfallarna som bar ansvaret för att spelet haltade rejält. Nej, det blir hem till Stora Valla, lägga premiären bakom sig och titta framåt. För så här svagt kan man väl inte vara?

Det var klasskillnad på Friends Arena. AIK släppte till oerhört få målchanser och en defensiv med Alexander Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos med landslagets terrier Larsson framför sig är inte lätt att ta sig igenom. På kanterna höll Mikael Lustig och Erick Otieno lika rent. Ett farligt skott på slutet hanterade Budimir Janosevic. Solitt värre.

Nu är det inte kring AIK-försvaret som frågetecknen funnits. Snarare har det handlat om hur offensiven ska klicka och vem som ska göra målen. Det var nog inte många som hade trott att Saku Ylätupa skulle lämna planen med ett mål och en assist men den finske U21-landslagsmannen visade äntligen den potential som fick Ajax att fastna för honom.

ANNONS

De flesta hade nog trott att han var körd i AIK efter de misslyckade sejourerna, men under tiden som assisterande i det svenska U21-landslaget såg Bartosz Grzelak att Ylätupa hade en betydligt högre potential än vad han visat i klubben. Därför ville tränaren ge honom en ny möjlighet när han återvände från lånet i Mariehamn, och det hade effekt redan i den allsvenska premiären.

En annan återvändare på planen var Nicolás Stefanelli som var nyttig när han föll ner i planen, tog hand om bollen och hela tiden var spelbar. Överlag bjöd AIK på en hel del möjligheter framåt och Stefanelli var närmast 1-0 på ett vasst distansskott men Degerfors målvakt Ismael Diawara var otroligt nog på bollen och den gick i stolpen. Den argentinske anfallaren gav precis som Ylätupa intryck av att vara en ny spelare.

ANNONS

AIK-dominansen till trots, ledningsmålet dröjde 38 minuter till Saku Ylätupa kom på bortre stolpen och utnyttjade ett fint inlägg från Otieno till 1-0. AIK borde ha dödat matchen tidigare men det tog 20 minuter in i andra halvlek innan Nabil Bahoui satte 2-0 på nick. Bakom målet låg Ylätupas räd på kanten där han tunnlade en Degerfors-spelare och fick in ett inlägg på andra försöket.

Nej, det var ingen premiär som likt lördagens drabbning mellan Malmö och Hammarby, men det går inte att göra mer än att vinna ganska klart. Då får man vara nöjd. För AIK väntar nu Blåvitt nästa måndag. En klubb som till skillnad mot AIK haussats och som själva bidragit till det men där premiären mot Örebro inte levde upp till förväntningarna.

Blir betydligt lättare för AIK att närma sig den matchen stärkt av att ha tagit hand om en nykomling på ett övertygande vis. Och med hopp om att man har mer i sig än vad som krävdes för att ta hand om Degerfors. Tuffare för Roland Nilsson att hantera skador och ett tilltufsat självförtroende. För ovanlighetens skull har AIK mer att vinna än förlora, och det brukar vara en bra ingång.

ANNONS

***

Veckans poddgäst var AIK:s Per Karlsson som spelat flest tävlingsmatcher och allsvenska matcher för klubben. Mittbacken är någon eller några veckor från spel. Via länken når du podden där han talar om konkurrensen, en rimlig målsättning att han lärt sig att skärma av rubriker som rör klubben och att han vill spela många år till innan han lägger av som AIK-spelare.

***

Åtta åskådare såg AIK-Degerfors. Kan ju bara garva när man hör två personer gorma: “Superettan, här kommer Degen!” Även om AIK under fjolåret var tydligt med att det var alla eller ingen som gällde på läktarplarts är det rätt att släppa in några i väntan på att vaccinering och värme trycker ner smittosiffrorna.

***

Veteranen och inhopparen Mikael Boman frälste Halmstads BK mot topptippade BK Häcken. Snyggt mål. Annars var det en match som tyvärr var typisk för en premiär. Dålig kvalitet och en hel del enkla misstag. Andreas Alms lag var en besvikelse på Örjans Vall. Långt från cupspelet och möjligen att den tunga planen inte gynnade Häcken, men kraven är högre med tanke på satsningen som gjorts.

ANNONS

***

Humor när speakern under första halvlek av AIKDegerfors läste upp liveodds från Svenska Spel…innan han kom på sig och fick rätta till Unibet. Ändå andra säsongen, men det är klart att ett samarbete från 1934 inte är så lätt att sudda ut.

***

Djurgården imponerade i 2-0 segern mot Elfsborg och två av klubbens möjliga försäljningar stod för målen. Aslak Witrys 1-0 var vackert och det var inte lätt att få träff i det läget. Även Edward Chilufya ser fortsatt ut att vara “the real deal”. Klubben är i det avundsvärda läget att man inte behöver sälja utan kan vänta på rätt pris eller välja att behålla spelarna.

***

En stor banderoll på Norra Stå Friends gjorde gällande att den slopade Villkorstrappan endast är ett PR-trick och att “bakom fasaden väntar samma idrottsfientliga dystopi.”

ANNONS

***

Kalmar FF-Östersund 0-0. Vill inte vara elak men det signalerar inte underhållning att läsa det.

***

A-landslagets förbundskapten Janne Andersson och U21-landslagets Poya Asbaghi var på plats på Friends Arena. Inga direkta fynd, men Sebastian Larsson gör alltid nytta och Degerfors Adam Carlén som kallades in i U21-landslaget i höstas kanske får en ny chans även om han blev rätt uppkäkad av starkt motstånd efter en stark start. Däremot är Mikael Lustig en bit från formen.

Publicerad 2021-04-12 kl 21:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto