Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Anderssons resultat ger honom rätt att välja Granen

Lundhs blogg

En typisk Janne Andersson-trupp. Utan skrällar, men med en skadeförföljd 36-årig lagkapten. Reaktionerna blev därefter, men förbundskaptenen har presterat nog för att kunna strunta i dem.

Tjänstefel! Är det ens lagligt? Varför? Märkligt! En bild på Janne Andersson som kör Andreas Granqvist i en permobil. Ja, det var inte svårt att känna av de negativa vibbarna kring att landslagets lagkapten trots allt fick en plats i EM-truppen. Räckte att titta i min mejlkorg eller på sociala medier.

Ni kan historien. Andreas Granqvist har knappt spelat fotboll de senaste 18 månaderna och är spelande sportchef för en klubb som är i superettan. Vad han gjorde i VM-playoff 2017 och i Ryssland 2018 är sedan länge glömt. Landsfadern har i det närmaste blivit landsfånen. Vilket är elakt, då han knappast tar ut sig själv.

ANNONS

Det är fascinerande att folk blir så upprörda över uttagningen av Granen. En mittback som är tydligt placerad som femte alternativ och där Janne Andersson sa att han inte kommit med om truppen stannat vid 23 spelare. Varför bli så irriterad över det? Coronapandemin har gett förbundskaptenen möjlighet att addera tre spelare och den sista platsen gick till lagkaptenen Andreas Granqvist.

Janne Andersson förklarade att han är viktig för stämningen. Med energi och ledaregenskaper bidrar han mycket. Klart det är bistert för Joakim Nilsson och Carl Starfelt, men det kan inte vara den 26:e spelaren som avgör Sveriges EM-öde. Om Granqvist nu leder laget utanför planen är det väl värt att ta med honom.

Sebastian Larsson och Mikael Lustig försvarade valet av Andreas Granqvist på presskonferensen efter trupputtagningen. De talade om att Granen har egenskaper som vi utanför laget inte ser. Framför allt Lustig talade om hur lagkaptenen tagit laget hit, att det är hans lag och att han ger spelarna och laget mycket.

ANNONS

Under Janne Anderssons tid har Sverige nått VM-kvartsfinal, vunnit en Nations League-grupp, tagit sig till EM och startat VM-kvalet med två segrar. Plumpen är sistaplatsen i Nations League när Frankrike, Portugal och Kroatien stod för motståndet. Resultaten har stort sett varit oklanderligt för en nation som Sverige.

Inser att inte alla delar uppfattningen att Sverige gjort det bra under Janne Andersson. Att han är för försiktig och feg, men för mig har han förtjänat rätten att vara feg och försiktig, vilket delvis präglade spelet under VM 2018. Så att Granen tar plats 26 i truppen är inget jag kan gå i gång på, men inser att det kommer hänga över EM-truppen.

I så fall är snarare Gustav Svensson en uttagning att ifrågasätta. Hade inte Jesper Karlsson kunnat ta den platsen istället? Jo, självklart, men även Svensson är en typisk Janne Andersson-uttagning. En lojal rollspelare som ger allt på träningar och aldrig skulle gnälla över en plats på läktaren. Det är så förbundskaptenen bygger sitt lag, inte genom att satsa på unga oprövade stjärnskott.

ANNONS

Zlatan Ibrahimovic borde väl kunnat vara med sett till ledaregenskaper. När Andersson fick frågan om varför inte Milan-stjärnan kunde ingå bland 26 spelare om det var cirka sex veckor till spel var svaret att knäskadan gjorde det svårt att tro på spel alls under EM. Då var det inte aktuellt.

Naturligtvis är det resultaten som skriver historien. Ingen kom ihåg uppståndelsen kring Viktor Claesson efter att Sveriges U21-landslag vann EM 2015. Eller att Anders Limpar var arg på Tommy Svensson USA-sommaren 1994. Däremot kom Pär Zetterberg upp en del när landslaget havererade i EM 2000. Eller bänkandet av Glenn Strömberg VM 1990.

Janne Andersson är tydlig med att han inte bryr sig om kritiken. Andreas Granqvist är också van. Samtidigt kan landslaget räkna med att lagkaptenen är en given måltavla om och när landslaget ska kritiseras. Bara starka resultat kan ändra på det. Ett misslyckat EM kommer att ge kritikerna bensin till brasan när de eldar på om att förbundskaptenen fastnat med gamla favoriter.

ANNONS

Lider dock med Pierre Bengtsson som för andra gången är med och kvalar in till ett mästerskap men inte får vara med på festen. Så var det även till EM 2016. Under hösten 2019 var Bengtsson stark i landslaget men nu gick Martin Olsson före och det måste ha gjort ont att få det beskedet. Samtidigt fyller Olsson fler roller.

Det var glädjande att se Jordan Larsson, Jens Cajuste och Mattias Svanberg i truppen. Larsson kom in när Zlatan Ibrahimovics knä gick sönder och de andra två fick extraplatserna när det gick att ta ut 26 spelare. Tre spelare som kan göra insatser under EM, men även är spelare som kan ta sats mot VM 2022 och då är ett mästerskap en nyttig och viktig erfarenhet.

Det är knappt fyra veckor till EM-premiären mot Spanien. Till dess ska väl svallvågorna kring Granen ha lagt sig. Och då kan man räkna med en typisk Janne Andersson-elva. Ja, ni kan nästan lista elvan i sömnen. I varje fall kan jag det.

ANNONS

Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Claesson, Berg. Om det räcker? Möjligheterna finns och vi har väntat länge efter triumfen i Bukarest att det ska bli spännande att följa om förbundskaptenen kan fortsätta att få ett landslag att prestera. Oavsett om det är fegt, försiktigt och gammalt.

***

Enligt det besked jag fått av den svenske EM-domaren Andreas Ekberg så skulle han ha varit med på uttagningen. Nu var han inte på plats på Lidingö. Kan misstänka att det handlar om han vill slippa frågor om att Skatteverket kontaktat honom om inkomster från Uefa-matcher. Domarna och de uteblivna skatterna uppmärksammades även av SR:s Ekot under måndagen.

***

Ni missar väl inte nya podden Fotbollskanalen On Tour EM 2020. Varje dag fram till att Sveriges EM är över så kör jag, Martin Petersson och Andreas Sundberg en podcast. Runt 20 minuter med det senaste kring landslaget och premiäravsnittet finns här.

ANNONS

Klicka här för att att komma till ACAST.

Klicka här för att komma till SPOTIFY.

Klicka här för att komma till PODCASTER.

Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

EM-låten Flaggan i Topp av Anis Don Demina och Sami hade klara Markoolio-vibbar. Det är ett gott betyg.

***

Kristin Kaspersen ledde EM-uttagningen och var som vanligt proffsig, men det var lite plågsamt med ljudstrulet. Höll någon igen när kostnadsförslaget kom?

***

Andreas Granqvist står över onsdagens match mot Norrby. Kritiken lär inte dö ut av det…

Publicerad 2021-05-18 19:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto