Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Oron för det svenska försvaret minskade inte

Lundhs blogg

Sverige klarade av att slå Finland utan större problem. Trots en ny hållen nolla är det svårt att inte oroa sig över det svenska försvaret.

Matchen på Friends Arena mellan Sverige och Finland hade inte ens blåsts i gång innan Janne Andersson fick mer att fundera på. BK Häcken förklarade att Martin Olsson missar söndagens cupfinal och Pontus Jansson klev av i Brentfords kvaltriumf. Ja, herregud, det är inte lätt att ha ansvaret för det svenska försvaret.

Förbundskapten Andersson såg efter Sveriges 2-0 seger till att skjuta alla frågor om hur det eventuellt påverkar EM-truppen till söndagen. Naturligtvis förståeligt att han inte vill grotta i det, men självklart är det långt i från en optimal uppladdning för den svenska EM-kampanjen. Kanske vill han slippa föra diskussioner via medier.

ANNONS

Sedan tidigare kör Filip Helander rehabträning i Malmö och ansluter först på onsdag och Ludwig Augustinsson har endast rehabtränat med landslaget i Båstad. Ingen av dem har spelat på några veckor. Andreas Granqvist har spelat en del men är så långt från formen att han inte fick en minut mot Finland. Därför fanns två spelare utanför EM-truppen i den svenska startelvan: Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson.

Under Janne Anderssons tid som förbundskapten har ett solitt försvarsspel varit en stabil grund till framgångarna. Det har delvis byggt på en stomme som oftast suttit på plats, men nu svajar det med väldigt många osäkra spelare. Är de friska och hela? När är de i form? Och hur mycket spel får de tillsammans innan de ska hantera Spanien i EM-premiären?

Ett gäng frågor som saknar svar och Janne Andersson väljer att hålla korten nära bröstet. På onsdag vet vi mer då EM-truppen återsamlas i Stockholm för att träna inför genrepet mot Armenien nästa lördag. Framför allt måste förbundskaptenen bestämma sig kring hur många skadade spelare han kan ta med sig till EM.

ANNONS

Vad är rimligt och vilka kan komma tillbaka? Sett från utsidan verkar det obegripligt att lita till två skadade vänsterbackar. Att chansa med en spelare är kanske möjligt, men två… Ja, det vore svårt att förstå och det vore också ett tydligt tecken på hur landslagets ledning ser på Pierre Bengtsson som är närmast i kön.

Av fyrbackslinjen som kom till spel mot Finland hade Marcus Danielson en möjlighet att etablera sig som alternativet bredvid givne Victor Nilsson Lindelöf. Det vore fel att påstå att Danielson tog vara på möjligheten och han gjorde sin sämsta landskamp, och det mot svagt motstånd. De bolltappen hade kostat mot Spanien eller Polen.

Emil Krafth fick starta till höger och utmanade inte Mikael Lustig med sin insats. Bäst i backlinjen var Joakim Nilsson och om det blir en lucka för en mittback innan tisdag är platsen hans. Pierre Bengtsson skötte sig till vänster utan att glänsa och om Martin Olsson inte kan vara med i EM är vägen in i truppen öppen. Onekligen speciellt för Bengtsson som först blev ratad och nu har en EM-chans trots allt.

ANNONS

Sverige slog Finland med 2-0 efter framför allt en stark första halvlek. Emil Forsberg var spelaren som bar fram den svenska offensiven totalt sett och var involverad i bägge de svenska målen. Tänk om han kunde leverera på högsta nivå i ett mästerskap. Det hade kunnat ta Sverige vidare, för han har mer i sig än de flesta av kollegorna. Han bara flöt fram på planen.

Dock var det Mattias Svanberg som stod för en briljant framspelning till Robin Quaison som iskallt skickade in 1-0. Ett underbart mål. Det svenska 2-0 målet dröjde till andra halvlek och det var Sebastian Larsson som förvaltade en straff. Marcus Berg blev fälld och även där hade Forsberg en fot med i förspelet. Landslagets förste straffskytt var säker när han tryckte in det andra målet som säkrade en svensk seger.

Överlag var det få som övertygade, men det kanske inte var det viktigaste. Det är på träningar och med en större närhet till EM-premiären som alternativen utkristalliserar sig för Janne Andersson. Förbundskaptenen har den udda kombinationen av ont om alternativ i försvaret och ett gäng möjliga alternativ i offensiven. Det blir en lurig ekvation för honom att lösa.

ANNONS

Direkt efter slutsignalen och en del käk så spreds landslagsspelarna åt olika håll för att gå på ledighet. Under tre och halvt dygn är de fria innan de äntrar en EM-bubbla på onsdag. Landslagets ledning har vädjat till spelarna att hålla sig till få människor. Allt för att undvika att få in smitta i truppen.

Inget att tveka på för spelarna om de vill att Sverige ska ha största sportsliga möjlighet att gå långt i EM. För man vill undvika att vara den som tar in smitta i truppen genom att man inte tar det på allvar. Vad är det Stefan Löfven brukar säga? Håll i! Håll ut!

Därefter ryckte en rad byten sönder matchen och man får vara ärlig och konstatera att Finland var svagt och en besvikelse. Ur svenskt perspektiv var det det viktigaste att vinna, att se till att klara spelarna från skador och freda det svenska målet. Något man klarade av utan att anstränga sig särskilt mycket och det är nog mer ett tecken på ett svagt motstånd.

ANNONS

***

Varje morgon är ett nytt avsnitt av EM-podden Fotbollskanalen On Tour ute på valfri plattform. Ta rygg på mig och kollegorna Andreas Sundberg och Martin Petersson om du vill ha järnkoll på svenska landslaget under EM. Vi kör så länge Sverige är kvar i EM.

Länk till dagens avsnitt här där vi bland annat talade om möjligheten att både Kulusevski och Isak tar plats i startelvan i EM, rapporter från Sveriges EM-motståndare och del annat från den svenska uppladdningen.

Om du vill nå podden på olika plattformar så klicka här för att att komma till ACAST. Klicka här för att komma till SPOTIFY. Klicka här för att komma till PODCASTER. Finns även i andra poddspelare – sök endast på “Fotbollskanalen on tour – EM 2020”.

***

Här är Fotbollskanalens betyg efter mötet med Finland.

***

Har hela tiden trott att Marcus Berg var given i Janne Anderssons elva, men han såg ut att ha en del kvar till toppformen. Berg är dessutom utmanad av en rad spelare.

ANNONS

Publicerad 2021-05-29 21:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto