Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svaren till Janne Andersson och frågorna som återstår

Lundhs blogg

Motståndet blir onekligen annat i EM, men det går inte att göra annat än vinna. Några svar fick Janne Andersson och han har mer att välja på. Vilket inte alltid är lätt.

Sverige slog Armenien med 3-1 och det är klart att det är skönare att stå som segrare efter att ha kontrollerat sista träningsmatchen inför EM. Sedan får man vara ärlig om att motståndarna knappast imponerade och hade ingen direkt motivation mer än att gå på ledighet.

Efter en trevande kvart tog Sverige över matchen och skapade möjligheter. En målvaktstabbe ledde till 1-0 efter Emil Forsbergs frispark. 2-0 dröjde en dryg halvtimme in i matchen och kom när Marcus Danielson skallade in en hörna från Forsberg, men då borde man ha hunnit öka på målskörden. Till sist brände Sebastian Larsson en straff till 3-0 efter att Forsberg fått se sin passning stoppas av en hand från förre Blåvitt-spelaren André Calisir.

ANNONS

Precis som mot Finland var det en fröjd att se Emil Forsberg flyta omkring på planen. Insatserna lovar gott, men man får ha i åtanke att det varit risiga motståndare. Men Leipzig-spelaren har en dimension i sitt spel som adderar mycket till den svenska offensiven. Allt från ett lugn med bollen till fina instick, avslut och fasta situationer.

På andra kanten fick Sebastian Larsson och Viktor Claesson varsin halvlek och det är rätt uppenbart att Krasnodar-spelaren inte är lika stark som under VM i Ryssland och i starten av EM-kvalet. Det vill säga före korsbandsskadan. Det innebär att Larsson ser ganska klar ut för en startplats även mot Spanien, och då lär han vara lagkapten också.

Det centrala mittfältet i form av Albin Ekdal och Kristoffer Olsson vann bollar och såg till att skapa en del offensiva alternativ. Olsson stod för några patenterade vändningar men stod även upp i tuffa dueller. Duon är ohotad på det svenska mittfältet men det är alltmer uppenbart att Mattias Svanberg tagit sig fram i kön och är närmaste alternativet om det skulle behövas.

ANNONS

Inför matchen mot Armenien var fokus annars på det unga och heta anfallsparet Dejan Kulusevski och Alexander Isak. Även om det varken blev mål eller vrålsuccé visade bägge klass. Visst, Isak borde gjort mål när han kom igenom och Kulusevski var snäppet bättre än Real Sociedad-spelaren. Här har Janne Andersson två skarpa alternativ i EM.

Nu hoppade Marcus Berg och Robin Quaison in och Berg stod för ett mål på assist från Quasion. EM-kvalparet visar att man inte ger sig och de flesta som följer Anderssons landslag inser nog att Berg är given. Sedan är frågan vilken spelare som ska komplettera honom. Där får Andersson fundera och se på träningarna vem som kliver fram. Ett angenämt problem.

Om en dryg vecka så kliver Sverige ut på plan i Sevilla för att möta hemmalaget Spanien. Även om det spanska landslaget inte gjorde mål mot Portugal så visade man upp ett spel och skapade chanser som blir riktigt svårt för det svenska landslaget. Särskilt om man brister i försvarsspelet vilket det fanns exempel på både mot Armenien och mot Finland. En del kan säkert förklaras av svagt motstånd som leder till tappat fokus.

ANNONS

Inför EM-genrepet fanns ett mindre frågetecken kring Marcus Danielson som slog bort en del bollar i senaste matchen. Efter slutsignalen mot Armenien är det svårt att se landslaget starta utan mittbacken som skallade in en hörna och var solid på ett sätt som gick att känna igen från tidigare. Det är svårt att se någon av Filip Helander eller Pontus Jansson utmana.

Pierre Bengtsson kom med som EM-reserv, fick en plats när Martin Olsson föll i från och har nu spelat två raka träningsmatcher. Mot Armenien låg han högt när Emil Forsberg gick in planen och jobbade hem i försvaret. Många och långa löpningar men han brast en del i offensiven. Här är nog större möjlighet att Ludvig Augustinsson tar tillbaka sin startplats om han fortsatt kan gå för fullt på träningen.

Janne Andersson var ganska återhållsam med berömmet efter andra raka segern i EM-uppladdningen. Kanske vill han undvika att spelarna ska fara i väg i tanken. Eller så såg han vad motståndet var för nivå. Det troliga är en kombination och det är klart att man inte vill få in ens en gnutta hybris i truppen. Snarare ska man känna trycket att man måste prestera.

ANNONS

Men det var nog en nöjd förbundskapten som samlade de andra ledarna på hotellet i centrala Stockholm. Utifrån förutsättningarna har man gjort två delar av EM-uppladdningen och allt ser rätt bra ut. Det finns rejält med offensiva alternativ och en del av de tongivande spelarna ser ut att vara i slag. Upp till landslaget att växla upp med motståndets kvalitet.

***

Emil Forsberg första straffskytt i EM då. Sebastian Larsson sköt bort sig mot Armenien. Om nu Janne Andersson håller sig till det utlovade att man får fortsätta att skjuta så länge man gör mål. Eller är det tävlingsmatcher som gäller?

***

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

ANNONS

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på lördagens avsnitt.

***

500 åskådare på Friends Arena. Alltid något, men det är svårt att se logiken i hur man hanterar detta i Sverige.

***

Albin Ekdal har aldrig gjort mål för landslaget och hade ett gäng möjligheter, men det vill sig inte för honom. Nicken precis utanför efter hörna var närmast men det är nästan en förbannelse.

***

En pressträff under söndagen och sedan väntar vila från medierna på måndagen. Därefter blir det avfärd till Göteborg och EM-basen på Hisingen under tisdagen. Enligt planerna skulle spelarna haft ledigt dessa dagar men med tanke på smittorisken så vågar man inte ha mer ledighet.

***

Tänk att det ska vara så svårt att få ett fungerande gräs på nationalarenan som slukat 3.6 miljarder kronor. Trots allt juni månad, men nu två landskamper på en matta som inte är av högsta klass.

ANNONS
Publicerad 2021-06-05 23:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto