Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svensson närmar sig startelvan

Lundhs blogg

GÖTEBORG. Mattias Svanberg är ur spel på grund av coronaviruset. Albin Ekdal tränade inte och Jens Cajuste fick en smäll. Gustav Svensson är plötsligt några steg närmare spel.

Under lördagen flyger landslaget till Sevilla och det är bara ett par dygn till att Sverige går in i EM. Man möter Spanien vid 21:00 och förutom ett bollskickligt motstånd väntar , enligt en svensk kvällstidning, “en värmesmocka” på landslaget. Något som lär gynna hemmalaget.

Spanien borta är aldrig lätt för svensk del och det har blivit några kölhalningar, senast i Madrid i EM-kvalet. Nu minns jag förvisso när Olle Nordins landslag chockade spanjorerna 1988 och vann med 3-1 i Salamanca efter mål av Joakim Nilsson, Glenn Hysén och Mats Magnusson.

Efter det har Spanien tre vinster på hemmaplan (1998, 2007 och 2019) med den sammanlagda målskillnaden 10-0. Då är då och nu är nu, men det är klart att man kan önska sig en lättare EM-premiär än just det för svensk del. Särskilt med tanke på att en premiär är viktig.

ANNONS

EM består av 24 lag fördelade på sex grupper och det är viktigt att ha i åtanke att fyra av sex grupptreor går vidare. En förlust i Sevilla går att leva med om man bara gör en spelmässigt stark insats. Ungefär som när Sverige i VM-kvalet hösten 2016 imponerade borta mot Frankrike, även om man förlorade knappt. Då växte landslaget.

Lördagens träning på hemmabasen vid Häckens anläggning var öppen och vi fick se Jens Cajuste stuka foten och Albin Ekdal köra vid sidan. Den förstnämnde ska det inte vara någon fara med, den sistnämnde är osäker till spel på måndag. Han fick en smäll på den stängda träningen i torsdags och var inte bra nog för att träna.

Om de första veckorna av landslagets EM-uppladdning handlade om oron kring backarna som var skadade och ur slag har det plötsligt blivit oklart kring det centrala mittfältet. Utan skador hade Kristoffer Olsson och Albin Ekdal varit givna på måndag kväll, men nu är det osäkert.

ANNONS

Ett av alternativen hade hetat Mattias Svanberg – start mot Finland, inhoppare mot Armenien – men han ligger isolerad och är borta från spel i EM-premiären. Klart att Sebastian Larsson kan flyttas in och öppna för Viktor Claesson till höger. Annars är det Jens Cajuste eller Gustav Svensson som kan få spela centralt.

Just Svensson hade ingen lycka senast Sverige ställdes mot riktigt vasst motstånd och han fick starta, i Nations League. Då formerade Sverige ett innermittfält med Gustav Svensson och Kristoffer Olsson mot Portugal. Svensson fick två gula under första halvlek och till slut ett rött kort när han inte riktigt hängde med och tätt därefter hade portugiserna tagit ledningen.

Klart att det inte är tanken att Kina-flyktade Svensson ska starta. Han är spelare som möjligen kan hoppa in sista tio minuterna för att stänga en match. Om Ekdal inte kan starta lär Sebastian Larsson vara den som får ta klivet in och då är Claesson den som fyller ut till höger. Även om Krasnodar-spelaren är blekare än före skadan.

ANNONS

Under träningens spelsekvens var det Andreas Granqvist som fick kliva upp på mittfältet när de andra fyra mittbackar körde på sina ordinarie positioner. Lagkaptenen är fortsatt femte alternativ. Det gick tydligt att se ett par formationer där Janne Andersson samlat en mittback, en ytterback och en ytter.

I det perspektivet var startelvan mot Spanien följande, men med två frågetecken: Olsen – Lustig, VNL, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson, Ekdal (?), Forsberg – Berg, Isak (?). Klart att en Ekdal med känning är osäker och på topp slåss Robin Quaison och Alexander Isak om att starta.

Nu lär vi inte få mer insyn innan elvan släpps vid 20-tiden på måndag. Förbundskapten Andersson brukar sällan svara på frågor om skador på presskonferensen dagen före match. Under söndagen blir det han och lagkaptenen som ger en digital presskonferens vid 13:45. Då lär det vara Sebastian Larsson som sitter vid podiet.

ANNONS

***

Ni följer väl podcasten Fotbollskanalen On Tour som kommer dagligen fram till att Sveriges EM är över. Förhoppningsvis blir sista avsnittet från London 12 juli som är dagen efter EM-finalen, men det återstår att se.

Haka på mig, Martin Petersson och Andreas Sundberg och lyssna på när vi punktmarkerar Sverige. Kom med frågor och inspel, vi tar upp även det i podden. Här kan du lyssna på senaste avsnittet som bland annat tar upp att landslagsspelarna skulle nobba Real Madrid under EM…

***

Blåsten på Hisingen var stark under lördagen och det kändes nästan osäkert att sitta i presstältet. Det kunde ha lyft. Sedan gick det knappt att höra vad spelarna sa när det slog så i presenningen.

***

Underbar insats av Italien i EM-premiären. Påminde om Marcelo Bielsas Leeds i sin frenetiska press där de vann tillbaka bollar och försatte Turkiet i en brygga som det knappt gick att spela sig ur. Roberto Mancini har verkligen fått till ett helt annat landslag än det Sverige slog ut på vägen till VM 2018, och som kan gå långt. Belgien kan vänta i en kvartsfinal.

ANNONS

***

Propellerflyg till Sevilla för presskåren. Kungligt med eget flyg och att slippa byten i dessa corona-tider där olika länder har olika regelverk.

***

Den radiostyrda sponsorbilen som rullade in med bollen… Jag vet att Uefa behöver dra in kontanter men det var något som skavde. För övrigt bilmärket som satte stopp för ishockey-VM i Belarus.

***

Värmesmocka!

***

Rom bjöd på en värdig EM-invigning. Bocelli, pyro och publik. En av de bättre inramningarna jag upplevt även om det var på tv, men det är bara att inse att vi alla är svältfödda på det här.

***

Inte bra att smittspridningen ökar så snabbt i Storbritannien att man kommer att skjuta på mer öppning av samhället. Bådar inte gott inför sista veckan av EM då det är två semifinaler och final på Wembley.

Publicerad 2021-06-12 15:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto