Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En återupptagen match visar att spelarna måste ta makten

Lundhs blogg

SEVILLA. Läkarna och lagkamraterna räddade livet på Christian Eriksen. Sedan fick de chockade spelarna välja: spela klart i kväll eller söndag 12:00. Det har aldrig varit tydligare att spelarna måste ta makten över fotbollen.

Det skulle bli en fotbollsfest på Parken i Köpenhamn under lördagen. Hemmanationen Danmark som är en formstark outsider i EM tog emot den nordiska grannen och mästerskapsdebuterande Finland. Lägg till att man hade släppt in närmare 16 000 åskådare varav 3 000 finska supportrar.

Men i slutet av första halvlek föll Christian Eriksen handlöst till gräset utan att någon var i närheten. Lagkamrater, motståndare och domaren förstod omedelbart allvaret. Landslagets läkare och arenans läkare och sjukvårdspersonal rusade till och under 20 minuter pågick livräddande insatser.

I efterhand är det bara att hylla det snabba och skickliga agerandet som antagligen räddade Eriksens liv. Under söndagen kom DBU med besked att Christian Eriksens tillstånd är stabilt och att man talat med honom och att han hälsat till lagkamraterna. Vilket naturligtvis är skönt att veta.

ANNONS

Det var jobbiga scener under lördagen med ett tyst Parken där den efterlängtade fotbollsfesten helt kommit av sig. De danska lagkamraterna stod i en ring runt personalen som jobbade för att rädda Christian Eriksens liv. Allt för att skydda honom mot tv-kamerorna.

Uefa:s produktion som alla tv-bolag sänder är blixtsnabb på att vända bort kameror om det springer in en streaker, sker en politisk protest eller blir slagsmål hade noll bollkänslan. När ryska huliganer gick till angrepp i Marseille under EM 2016 så uppfattade inte sändande bolag att det pågick för Uefa kurerade. Nu gjorde man allt annat och det manar till eftertanke hos alla sändande tv-bolag.

Simon Kjaer och Kapser Schmeichel fick trösta Eriksens fru Sabrina under tiden livräddningen pågick. Det var rader av starka bilder som gick ut till en värld som suktade efter en fotbollsfest men nu fick vara del av en kamp för att undvika en tragedi IRL. Många frågor hos alla som följde, men få eller inga svar.

ANNONS

Matchen sköts givetvis upp men senare kom besked att den skulle återupptas under kvällen. Det hette från DBU-basen att de danska spelarna haft kontakt med Eriksen via Facetime. Uefa gav efter det de chockade danska spelarna två val: återuppta matchen i kväll eller 12:00 söndag. Hur kan de behöva ta det beslutet? I det läget?

Det har aldrig varit tydligare att spelarna måste ta makten i fotbollen. Eller åtminstone ta någon makt. Som det är nu är det en rad välbetalda fotbollsbyråkrater som påstår att de agerar för sportens bästa när de styr världens populäraste idrott. Gubbarna i Uefa, Fifa och nationsförbund har bara låtit allt svälla.

Ett redan pressat spelschema för spelarna har kokat över ytterligare av pandemin. Det är inte konstigt att spelare är skadade inför EM och att det inte finns någon luft någonstans. Tillväxten är viktigare än spelarnas hälsa och det gäller att hålla partners, tv-bolag och supportrar världen över nöjda och samtidigt leta nya matcher och nya affärer.

ANNONS

De senaste 30 åren har inneburit en brutal tillväxt. Ta bara att när Lennart Johansson kom till Uefa som nyvald president 1990 omsatte organisationen i Nyon 50 miljoner kronor. Senaste bokslutet som kom förra sommaren såg ett fall ner till 30 miljarder kronor i omsättning efter att corona-pandemins första månader påverkat.

Ändå en hyfsad utväxling på 600 gånger större på 30 år. Parallellt har Fifa vuxit likadant. EM har gått från åtta lag till 24. VM är uppe i 32 länder och blir 48 till 20206. Uefa har gått från 33 medlemsländer till 55. Lägg till hur klubbfotbollen vuxit. Hjulen har snurrat och snurrat och ingen eller få har kunnat eller vågat stoppa dem.

Nations League var något alla 55 medlemsländer i Uefa röstade för. Skälet var att få fler tävlingsmatcher men även en möjlighet att samla landskamper i ett paket som tv-bolag och partners kan betala för. Det gäller att ta del av den ännu så länge växande marknaden och där fotbollen med hjälp av teknikutveckling blivit global.

ANNONS

Lite hårdraget kan man säga att åskådare på plats mer och mer börjar bli en viktig kuliss för tv-publiken än att vara en viktig inkomstkälla. Se bara Uefa vägrade att ha “spökmatcher” i EM och fimpade Bilbao och Dublin trots allt man investerat. Pandemi eller inte – publiken ska in och vara på läktaren.

För ett drygt år sedan träffade jag Lars-Christer Olsson som då var en av Europas mäktigaste. Han var ordförande för Sef, Europas ligor och medlem i Uefa:s exekutivkommitté, men klev av alla uppdrag i våras. Han var då tydlig med att den internationella matchkalendern var överfylld och att det inte fanns mer plats.

Därefter har Champions League adderat gruppspelsmatcher – från 6 till 10 som ökar på kalendern. Olsson var motståndare till den expansionen, men kunde inte hålla emot. Dessutom har Uefa adderat en ny turnering, Uefa Conference League. Ja, mycket ska ha mer.

ANNONS

Den nyligen havererade superligan var något liknande. Där ett gäng av världens största klubbar ville spela fler matcher för att tjäna mer men ändå behålla sitt inhemska ligaspela och en inhemsk cup. Allt för att rädda fotbollen från att gå under…

Fifa, då? Försöker man bromsa? Jo, tjenare. Fifa-basen Gianni Infantino har adderat ett klubblags-VM som är rejält expanderat. Från åtta lag till 24 och nu en turnering över en månad. Häromveckan tog Fifa-kongressen beslut om att utreda om man kan spela VM för herrar och damer vartannat år och då har ändå adderat fler lag i en rask takt.

Det är som med klimatkrisen. Nästan alla är överens om att vi låter tillväxten gå ut över planeten och en möjlighet att leva vidare. Likadant är det kring fotbollen, alla vill bromsa tillväxten men då för andra parter än en själv. Uefa vill hålla tillbaka Fifa, och Fifa vill hålla tillbaka Uefa. Klubbar och nationsförbund vill ha mer och hålla ner Uefa eller Fifa och så vidare.

ANNONS

Det är här spelarna kommer in. Underligt nog har de inget att säga till om. Skälet är att de haft svårt att samla sig och agera enat och ovanpå det har de tjänat rejält på utvecklingen. Lönerna har följt intäkterna och stjärnorna som blev miljonärer i början av 1990-talet är i dag i en del fall miljardärer.

Klart att de inte klagar, men de borde göra det. För återupptagandet av Danmark-Finland var ett tydligt tecken på att spelarna inte har något att säga till om. I ett EM där man tagit höjd för 48 timmars uppskjutande på grund av corona borde ha inneburit att man sköt på matcherna i Danmarks grupp.

Det är inte säkert att Danmark kunnat ladda om till en ny match i morgon, men de hade fått mer tid att få reda på mer om Eriksen och bearbeta det som hände. Lägg till att de hade kunnat få hjälp och prata om det. Att stämma av om de skulle spela vidare i EM eller inte. Vad matchen slutade spelade mindre roll, för det var en kväll där matchen inte borde spelats klart.

ANNONS
Publicerad 2021-06-13 10:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto