Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bra eller ej, upp till andra svenska klubbar att ta efter MFF

Lundhs blogg

MALMÖ. Oavsett Champions League eller ej så står Malmö FF inför ett nytt lönsamt gästspel i Europa. Om det är bra eller ej för svensk fotboll är ovidkommande – upp till andra klubbar att ta efter.

Malmö FF är två matcher från Champions Leagues gruppspel. Bulgariska Ludogorets står i vägen och det är naturligtvis möjligt att klara det. För MFF är det givetvis så att spelarna och klubben vill till den finaste turneringen, men det är en fin försäkring att redan veta att Europa League är säkrat.

Sportsligt hade Malmö FF svårt att göra något avtryck när man mötte Paris SG, Juventus, Real Madrid och de andra giganterna i Champions League även om man tog några vinster. I Europa League nådde man 16-delsfinal två år i rad och det är givet att det är roligare om gruppspelet lever längre än bara 2-3 matcher, vilket det gjort i Europa League. Ändå är det givet att Champions League måste locka.

Annons

Oavsett vilken av Uefas turneringar som Malmö FF får spela i höst så vet man att det blir stora intäkter. Frågan är bara om det blir 90 eller 160 miljoner bara för att kvala in med möjlighet till mer. Även om Hammarby eller Elfsborg skulle ta sig till Europa Conference League så kommer det ekonomiska avståndet öka i allsvenskan. MFF kommer att vara fortsatt rikast och gapet ner bara ökar och ökar.

Det är givetvis lätt att fastna i huruvida det är bra för svensk fotboll eller ej. Ingen vill ha en allsvenska som är avgjord på förhand, men MFF har inte prenumererat på guldet sedan första gästspel i Champions League även om man cementerat en plats i toppskiktet. Det går fortfarande att utmana Malmö FF om Lennart Johanssons pokal.

Sedan är det så att MFF genom att göra det bra i Europa ökar möjligheterna för de andra klubbarna. Den svenska rankingen blir bättre vilket ger alla allsvenska klubbar ett lyft. Malmö tar dessutom hem pengar från en pott som annars hade gått till andra klubbar i Europa. På sistone har en del av MFF:s miljoner hamnat i Degerfors och Häcken när man värvat från klubbarna.

Annons

Det går givetvis att förstå supportrar till andra klubbar som är frustrerade och absolut inte vill se MFF bli ännu rikare. Ändå borde fokus snarare vara på att andra klubbar ska kunna ta efter Malmö FF och nå Europa. Klart att det går, även om det kan ta tid och krävas långsiktighet.

Det är dryga tio år sedan Malmö FF kallade till presskonferens. Klubben hade under 2010 förlorat över 30 miljoner kronor när man vann SM-guld. Den då rätt nye ordföranden Håkan Jeppsson fick ingen enkel start men skiftade vd och började sakta lägga en plan där styrelsen tog en mer tillbakadragen roll med långsiktighet och strategi som främsta uppgifter.

Även om det var en ny prövning efter SM-guldet 2013 där tränare, vd, sportchef, lagkapten Jiloan Hamad och en del andra spelare försvann så gav det också möjligheter. In kom en ny vd i form av Niclas Carlnén och Daniel Andersson gick från assisterande tränare till sportchef. Där efter blev Jeppssons strategier även verklighet när MFF tog fortsatta kliv, även om det var ont om pengar innan man nådde Champions League.

Annons

Om det blir ett tredje gästspel i turneringen? Osäkert, det blir svårt för det svenska mästarlaget att passera en märklig klubb som dominerar den inhemska bulgariska ligan med hjälp av en miljardärs pengar. Den 52-årige Kiril Domuschiev navigerade sig skickligt fram till stora rikedomar i efterskalvet efter murens fall ihop med sin bror Georgi och är stor ägare på många områden, bland dem mediciner.

För dryga tio år sedan tog han över fotbollsklubben Ludogorets i den lilla staden Razgrad där det fanns en kemifabrik. Sedan klubben tog klivet upp i den bulgariska högstaligan har man tagit tio raka ligatitlar. Ovanpå det har man spelat Champions Leagues gruppspel två gånger och Europa Leagues fem gånger, varav fyra av EL-gästspelen kom de fyra senaste säsongerna.

Utan tvekan ett skickligt ihopvärvat lag som skapas för att nå långt i Europa. Ett par bulgariska landslagsspelare och en rad importer från Portugal, Spanien, Brasilien, Kroatien, Ukraina, Nederländerna, Cypern och Rumänien. De ser säkert Malmö FF som en bra väg mot Europas främsta turnering och det är kanske ett plus för MFF.

Annons

Med insatsen i Glasgow i färskt minne är det svårt att tro att Malmö FF inte ska ge Ludogorets rejält motstånd. Även om man saknar en del spelpjäser finns det en erfarenhet och en tro om att det här kan gå. Vilket brukar räcka långt. Sedan får man ha respekt för att det även finns i motståndarlaget. Kul oavsett med ett allsvenskt lag i Europas gruppspel. Bara att hoppas på fler framöver.

Publicerad 2021-08-18 16:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto