Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Europa-spel har gjort Malmö FF till en fin språngbräda

Lundhs blogg

RAZGRAD. Malmö FF är en språngbräda för spelare och tränare. En möjlighet för klubben, men det kräver beredskap. Fortsatt Europa-spel är säkrat och då kan man räkna med anbud på MFF:s bästa oavsett nivå.

Tisdag kväll springer det svenska mästarlaget ut på plan för en match mot det bulgariska mästarlaget i ett avgörande om en plats i Champions League. Det sista steget är alltid svårast, enligt MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson som på presskonferensen predikade om att spelarna ska njuta. De ska vara stolta över vad de gjort på vägen fram och nu är det bara en match kvar till himlen.

I efterhand får vi skänka en tanke till den avsatte Uefa-presidenten Michel Platini som såg till att mindre länders mästarlag skulle ställas mot varandra och inte få lag från de största ligorna. Därmed lever hoppet för både Malmö FF och PFC Ludogorets att få en möjlighet att spela matcher mot Europas största klubbar och samtidigt förstärka klubbkassan rejält.

Annons

Det väntas dryga 5 000 åskådare på Huvepharma Arena i Razgrad i norra Bulgarien. En ort som officiellt ska ha 35 000 invånare och får kämpa en del med att charma oss besökare. Grönskan kan inte dölja att det är ganska slitet och känslan är inte mycket har hänt efter efter varken murens fall och efterföljande privatisering eller efter EU-medlemskapet 2007.

Bakom Professional Football Club Ludogorets 1945 som är en slags bulgarisk motsvarighet till en mix av AFC Eskilstuna och Östersunds FK står en miljardär. Kiril Domuschiev tog sig fram i kölvattnet av murens fall och tillsammans med sin bror såg han till att skaffa intressen i en rad olika branscher i landet: läkemedel, hamnar, rederi, bygg och fastigheter. Bara det att man 2019 att köpte en rad bulgariska medier av svenska MTG, men Domuschiev är även uppskattad i Nebraska i USA där han investerat.

Annons

Under de dryga tio år som Domuschiev satsat pengar på Ludogorets, det sägs ha varit en slump att han träffade företrädare för den då krisande klubben på en båtmässa, har man tagit sig upp i högstaligan och sedan vunnit titeln tio år i rad. Ja, ni förstår säkert alla hur populärt laget är i resten av Bulgarien. Den främlingslegion av spelare som bär klubbdräkten lämnar staden Razgrad så fort tillfälle ges och det är för Europa-möjligheter och en bra och punktlig lön som man är här.

Det är fascinerande att hotellet som Malmö FF bor på i Razgrad inte dök upp som möjligt alternativ på bokningssajter. Skälet är att det bara används för fotbollslag på besök i stan och bara fem av 15 våningar är öppna, enligt Malmös evenemangsansvarig Patrik Jandelin. I lobbyn hänger en rad vimplar från diverse storlag som spelat här, men även danska Midtjylland som nådde Champions League på det bulgariska lagets bekostnad i fjol.

Annons

Klart att trycket är på Ludogorets att ordna en plats i Champions League efter att ha skickat ut grekiska mästarlaget Olympiakos i förre omgången. Klubben har inte spelat i den främsta av klubbturneringar sedan hösten 2017. Tränaren Valdas Dambrauskas skrattar när jag frågar om han är rädd att förlora jobbet om det bara blir Europa League, men är tydlig med att kravbilden är Champions League. Han lovar ett lag som ska satsa framåt och ta risker.

Något krav att nå Champions League finns inte hos Malmö FF. Man har klarat av målet att nå gruppspel i Europa. Vad de inblandade drömmer om är en annan sak. På terrassen på Malmös spelarhotell skiner Antonio Colak upp. Det går att se på anfallarens ögon vad spel i Champions League hade betytt för honom. Något han drömt om sedan han var liten och nu är Malmö FF och Colak bara en match från att nå dit.

Annons

Klubblagsturneringen som den förre Uefa-basen Lennart Johansson var med och initierade för snart 30 år sedan har satt sig för de flesta fotbollsspelare. De har vuxit upp med den och dess hymn och sett världens bästa spelare jaga pokalen. För den tyskfödde kroaten Colak var Malmö FF en väg dit. Han säger själv att möjligheten att få kvala in till Champions League var ett tungt vägande skäl att välja att gå på lån till just MFF från grekiska Paok där han hamnat vid sidan av laget.

Efter en karriär i tysk fotboll med ett gästspel i polska Ekstraklasa fick han rejäl fart på målskyttet i kroatiska Rijeka där han två gånger var med och kvalade till Europa League. Grekiska topplaget Paok betalade tre miljoner euro för anfallaren som då fick kvala till Champions League och sedan delta i Europa League. Nu vill han gå hela vägen med Malmö FF och kanske kan en del av miljonerna som turneringen inbringar betala för att köpa loss honom. Om inte andra klubbar vaknar?

Annons

Champions League är ett oerhört skyltfönster. Det vet givetvis Malmö FF-ledningen om och att den svenska klubben är en möjlig språngbräda för många. Om Jon Dahl Tomasson tar Malmö dit har han stärkt sitt CV och det är klart att den danske tränaren inte har MFF som sin slutdestination. Precis som Uwe Rösler använde framgångarna i Malmö FF till att få en chans i Bundesliga så kan Tomasson bli aktuell för andra och större uppdrag.

Likadant är det för Colak, Veljko Birmančević, Sergio Pena och andra som lockats till Malmö för att jaga titlar och spela i Europa. Där framgångar på plan ofta ger nya möjligheter och framför allt om det sker mot lag från andra ligor. Något blivande sportdirektören Daniel Andersson givetvis har koll på och är förberedd på. Under det svenska fönstret breddade man truppen på både lång och kort sikt. Nu är frågan om man ska behålla Anel Ahmedhodzic?

Annons

Fördelen i Malmös läge är att man kan dra till sig spelare, tränare och ledare som inte funderat på allsvenskan utan Europa-möjligheter, nackdelen är att en del av spelarna blir attraktiva. Men MFF har ömsat skinn många gånger under den nuvarande ledningen. Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Magnus Eriksson såldes efter första Champions League-hösten och rotationen kan fortsätta i vinter.

Vid 21:00 tisdag kväll tågar MFF-spelarna ut på plan för att ta hem det som är och varit en dröm för de allra flesta: spel i Champions League. Det lär bli en annan match med ett hemmalag som fick med sig en läxa hem från Sverige, enligt lagets tränare, och som man nu lärt sig. Med supportrar på läktarna ska man gå framåt och se till att Malmö FF tappar den plats man har i Champions League vid avspark. Klarar MFF att hålla undan lär inga scouter missa det och då kan det bli än mer jobb för klubben att se till att parera framtidens utmaningar.

Annons
Publicerad 2021-08-24 13:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto