Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Enda vägen att vägra möta Ryssland i VM-playoff och sätta tryck på Fifa

Lundhs blogg

Fifa vill vänta och se kring Rysslands krig mot Ukraina. Hoppas Gianni Infantino på att Putin vinna i tid till VM-playoff? Oavsett, nu sätter Sverige och Polen tryck på Fifa.

Under lördagen tog styrelsen i det svenska fotbollsförbundet ett historiskt beslut. Man bestämde sig för att herrlandslaget inte kommer att möta Ryssland i ett eventuellt VM-playoff. Och det utan att det spelar någon roll var matchen spelas. Sverige vägrar att möta Ryssland i VM-playoff.

Ordförande Karl-Erik Nilsson hänvisade till säkerhetsfrågorna men även till Rysslands angrepp på Ukraina: “Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför FIFA att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad FIFA väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars.”

Annons

Sverige ska enligt planerna möta Tjeckien i en semifinal 24 mars på Friends Arena. Därefter skulle vinnarlaget i den matchen på bortaplan möta vinnaren av Ryssland-Polen. I potten finns en plats i VM i Qatar i höst. Men nu har Sverige tagit ett beslut som äventyrar möjligheten att få spela playoff.

Tidigare under lördagen var Polen ute och meddelade att man inte kommer att möta Ryssland i sin playoffmatch. Något flera av spelarna backade upp, bland dem Robert Lewandowski. Det polska förbundet var tydligt om att det var dags för handling i den här frågan och att kalla saker vid dess rätt namn.

Teoretiskt skulle Fifa kunna förklara att Ryssland vinner mot Polen i och med det polska förbundets vägran att spela matchen. Om Tjeckiens fotbollsförbund följer det polska och det svenska är vägen till Qatar öppen för Vladimir Putins herrlandslag. Vågar Fifa diskvalificera Ryssland?

Annons

Klart är att Fifa-basen Gianni Infantino och den organisation han leder har ett nära samröre med Ryssland. Det är bara några år sedan VM gick i Ryssland och Infantino fick ta emot medalj av Vladimir Putin. Ryska Gazprom och en del andra ryska företag skickade in stora summor i Fifa.

Lägg till att av Fifas 212 medlemmar är det inte alla som kommer att ta ställning mot Ryssland. Det är garanterat så att inte alla ser på sakerna som sker på samma sätt som Sverige, och dessutom kan ryska fotbollsförbundet ha en del gentjänster att återkräva. Det kommer att gå hett till i Fifas korridorer i den här frågan.

I samband med en presskonferens med Infantino i torsdags kom frågan om VM-playoff upp och att Polen, Sverige och Tjeckien ifrågasatt avsaknad av besked. Då ville Fifa-basen avvakta med att ta ett beslut kring kommande VM-playoff och hänvisade till att matcherna först ska spelas i slutet av mars.

Annons

Karl-Erik Nilsson säger i pressmeddelandet att han inte tror att Sverige riskerar sin möjlighet att nå VM: “Vi har svårt att tro att FIFA inte kommer att följa vår uppmaning. Ryssland kan inte vara med så länge detta vansinne pågår. “ Återstår att se om Fifa lyssnar på det här.

Trycket att utestänga Ryssland från internationell idrott ökar. I Sverige har Anders Ygeman, som är det statsråd som har ansvar för idrott, gått ut med att han vill att EU ska fatta beslut om att medlemsländerna inte ska tävla i Ryssland och även utestänga ryska idrottare.

En del kanske hoppas på FN, men där sitter Ryssland på ett veto i Säkerhetsrådet. Vilket betyder att det inte blir några FN-sanktioner mot Ryssland som Fifa hade kunnat luta sig emot. Något Uefa gjorde när man 1992 kastade ut resterna av Jugoslavien från EM i Sverige då landet var på väg att falla samman under ett pågående inbördeskriget.

Annons

FN-sanktioner var på slutet även grunden till idrottsbojkotten mot apartheid och Sydafrika, men det började med IOK på 1960-talet. Då tog idrotten ställning och IOK-beslutet innebar att fler organisationer följde efter innan FN började agera tidigt 1980-tal. Kanske är det något liknande vi ser nu?

I Sveriges grannländer Norge och Danmark har deras motsvarigheter till svenska Riksidrottsförbundet, RF, tagit beslut om att kräva att Ryssland utestängs. Här är den danska motiveringen från DIF. Här är den norska motiveringen från NIF. Svenska RF är ännu betydligt försiktigare, vilket man kan läsa här.

Det är ingen lätt fråga. Vi har de senaste dagarna sett hur många ryska idrottare tagit ställning mot kriget. Ska de straffas för ett krig som Putin drar i gång? Inser att många vill det och det är förståeligt att organisationer följer sin värdegrund och agerar mot Ryssland.

Annons

Klart att trycket på Fifa och andra idrottsorganisationer kommer att öka. Det är notabelt att Uefa, där Karl-Erik Nilsson är förste vicepresident, i fredags tog beslut om att ryska lag och landslag får spela matcher, men att de ska ske på neutral plan. Varför skulle Fifa ta ett annat beslut?

I så fall var fotbollsförbundets historiska styrelsebeslut ett möjligt nej tack till VM-playoff för Sveriges herrar. Moraliskt riktigt, naturligtvis, och ingen lär döma det svenska förbundet för det. Sedan kanske det svider för spelare och ledare som hade hoppats på att spela ett VM.

Frågan är hur Gianni Infantino och Fifa vill bli betraktade i historiens backspegel? Är det bilderna när Infantino får medalj av Putin efter VM 2018 och att vara diktaturkramare även efter ett angreppskrig på ett grannland och en Fifa-medlem? Eller vill Infantino signalera att Fifa faktiskt kan ta ställning i en fråga som betyder något? Upp till dig, Gianni.

Annons
Publicerad 2022-02-26 16:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto