Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En reboot av landslaget väntar - och det är enda vägen

Lundhs blogg

Janne Andersson vill inte avslöja sifferkombinationerna ännu. Däremot spelarna som ska göra det. Krävs inte något särskilt fotbollsöga för att se bristerna i ombygget.

Förbundskapten Janne Andersson inledde den första presskonferensen efter förlusten mot Polen i VM-playoff med att tala länge om landslagets resa från mars 2021 då VM-kvalet började och fram till denna onsdag i maj.

Det var allt från spelare som slutade till formfall på en del. I grunden ett zonförsvar för insatserna från landslagets sida och med en slutkläm om att marginalerna var emot 2022 och med Sverige 2017.

Därefter tog han avstamp i den reboot av landslaget som han och Peter Wettergren ska inleda 30 maj. Eller rättare sagt redan inlett när man rest runt och träffat spelare för att sälja in den förvandling som duon anser måste till med sikte på EM i Tyskland 2024.

ANNONS

Förbundskapten Andersson sa att den omstöpningen skett oavsett om Sverige gått till VM eller ej med tanke på hur spelarmaterialet ändrats. Det lutar vad jag förstår åt 4-2-3-1 med Emil Forsberg som nummer tio och offensiva krafter som Kulusevski, Karlsson och Claesson på kanterna och Isak på topp.

Exakt hur det ser ut ville inte Andersson gå in på utan det ska vi få se under Nations League i juni. Då det väntar fyra matcher på elva dagar och det är hektiskt med Slovenien borta, Norge hemma, Serbien hemma och Norge borta. Lägg till resor och träningar.

Klart att det inte är optimalt för landslaget att parera en omstöpning samtidigt som matcherna i Nations League både är grund till EM-kvalets seedning och där gruppvinst ger en andra chans att nå EM. Däremot är det givetvis rätt att söka efter en annan modell med det spelarmaterial man besitter.

ANNONS

Det krävs dock inte särskilt fotbollsöga för att lokalisera bristerna. När aldrig skadade Albin Ekdal måste läka ut en skada som plågat honom sedan i vintras och varken Oscar Lewicki eller Jens Cajuste är redo för spel riktigt ännu är det ont om defensiva alternativ på mittfältet.

Bland mittbackarna är det också en del luckor precis som att alternativen till höger och vänster är så där. Ja, det är brist på defensivt kunnande och det är inget som Janne Andersson hade kunnat lösa. Uppdraget att fostra spelare som är skickliga på försvar ligger inte på honom utan svensk fotboll.

Som förbundskapten Andersson konstaterar i en intervju. ”Det är jobbigt, det ställer till det”. Inte utan att man förstår att det är en uppförsbacke för honom när grunden tidigare varit ett starkt försvarsspel. Nu saknas pjäser till det.

ANNONS

Klart det ska bli spännande att följa om Janne Andersson och Peter Wettergren klarar av den här processen. Inte nog med att de ska få med sig spelarna som helst ska utföra uppdraget skickligt, man ska få med sig en opinion som svajat på senare år när det handlar om herrlandslaget.

Man får nog ge det lite tid och Sverige har sex Nations League-matcher och två träningsmatcher i höst innan EM-kvalet piskar i gång 2023. Även om Andersson hoppades att man tidigt skulle se konturerna av det nya landslag han har ansvaret för kan man misstänka att det kommer att svänga. Reboot är lätt i teorin, svårare i praktiken.

****

Förre TT-reportern Niclas Green kliver in kommande samling och styr pressaktiviteterna. Alltid nyttigt med personer på andra sidan som har erfarenhet av att ha jobbat som journalister. Större möjligheter till förståelse för vad medierna önskar.

ANNONS

****

Viktor Claesson konstaterade nyligen i en DN-intervju att om det något VM man kanske ska missa är det Qatar-VM. Går givetvis att tycka det, men att spela VM i Ryssland var inga problem.

****

Ingen Zlatan Ibrahimovic och det är svårt att tänka sig honom spela mer för landslaget. Sett till hur skadefylld den snart avslutade säsongen varit är det inte troligt att ta sikte på EM 2024. Eller finns det en ledarroll? Det bygger möjligen på om han flyttar hem till Stockholm.

Först ska Serie A avgöras på söndag och sedan väntar beslut om att spela vidare eller inte. Om Zlatan lägger av helt väntar nästa process kring vad som sker då. Ledare i Milan? Agent och vara en del av det företag Mino Raiola byggde upp? Ledare i Hammarby? I landslaget? Eller ta en paus?

Undrar om han inte lägger av trots allt och sedan går in som ledare i Milan snarare än att bli agent. Om inte en kommande operation, som Daniel Kristoffersson skrev om i Bladet, hade kunnat göra att det finns möjlighet att spela vidare en säsong till.

ANNONS

****

Fotbollskanalen On Tour kommer denna vecka ut i dag, onsdag och på torsdag. Därefter nytt avsnitt fredag 27 maj och sedan kör vi dagligen över hela Nations League-samlingen med start 30 maj och fram till 13 juni. Inte hört dagens avsnitt? Finns via länken här.

***

Viaplay har tagit över rättigheterna för herrlandslaget med start med Nations League i juni, men det var viss förvåning inom fotbollsförbundet när nya rättighetsinnehavaren inte anmält sig till onsdagens presskonferensen. Där Janne Andersson presenterade landslagstruppen.

Det slutade med att man skickade ett team och fick täckning på aktiviteterna och truppsläppet. Samtidigt får man inse att det är mycket annat med Europa League-final och slutskedet av Premier League och att Viaplay inte direkt har någon större avsättning av nyhetsverksamhet. De får sina intervjuer ändå.

ANNONS
Publicerad 2022-05-18 17:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto