Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fotboll handlar om resultat - och nu ökar trycket på Andersson

Lundhs blogg

OSLO. Erling Haaland såg till Sveriges väg till EM blir svårare. Och att pressen ökar på Janne Andersson.

Erling Haaland byttes ut till ett oerhört jubel på ett fullsatt Ullevål. Med två mål och en assist visade Manchester Citys blivande anfallare klass. För bara en vecka sedan skickade han in två mål på Sverige och nu ordnade han den andra raka vinsten när Norge klivit förbi.

Janne Anderssons landslag har nu förlorat tre raka matcher och efter EM i fjol har man vunnit fem (om man räknar playoffet mot Tjeckien där) och tappat sju. Spanien-triumfen sticker ut positivt, men det finns även en rad förluster mot landslag som är sämre rankade och är inget man skrämmer barn med.

Ukraina i EM i fjol. Grekland och Georgien borta. Norge. Serbien. Klart att det finns bra spelare men kraven på ett svenskt landslag är högre. Precis som att Janne Andersson motiverar att han ska köra vidare som förbundskapten med resultaten han åstadkommit. Likadant blir det när resultaten går emot. Så grym är idrotten.

ANNONS

Klart att det går att leta upp förmildrande omständigheter. Spelarrotationen som varit osannolik. Återbuden. Skadorna. En del som slutat. Fakta är att den trupp Sverige har för tillfället är ganska svag och det blir givetvis inte lättare av att man ska köra in ett nytt spelsystem. Uppförsbacken är brant för landslagets ledning.

Förbundskapten Andersson har antagligen haft några av sina jobbigaste veckor som ansvarig för landslaget. Frustrationen går att ta på när man kollar in hur han reagerar kring domslut eller vid saker som snuddar vid kritik. Nej, det är inte lätt att leda ett landslag som inte gör resultat. Det smyger sig in vare sig man vill eller ej.

Den svenska backlinjen var onekligen oerfaren och oprövad på söndagen och Haaland är en best i straffområdet. Inte konstigt att misstag och mål följde. Norske förbundskaptenen Ståle Solbakken visade sin krassa inställning när han beordrade attacker på den svenska högerbacken Gabriel Gudmundsson som fått kliva in från start efter att Ludvig Augustinsson inte kunde spela.

ANNONS

Klart det var hårt för Gudmundsson och det går att leta upp misstag kring de flesta spelarna. Ofta kan man sedan leta upp situationer för att visa varför det var svårt för spelare X eller Y med tanke på att Z inte gjorde sitt jobb och pressade. Och så vidare i all evinnerlighet.

Resultatet 3-2 var smickrande för Sverige och det borde blivit fler norska mål. Det svenska laget satt inte ihop och det var lätt för Norge att både ta sig igenom och skapa lägen men även att ha kontroll över matchen långa stunder. Robin Olsen stod för ett par vassa parader och Sörloths missade öppet mål med en nick.

Enda gången Sverige vaknade till liv på allvar var efter trippelbytet när Gyökeres, Elanga och Claesson kom in efter en timme. Men det var för lite och för klent även om man fick till en snabb reducering av Emil Forsberg. Klart att det var en hel del individuella misstag men det var också ett lag som inte fungerade och där en del spelare hoppat i på djupt vatten. För djupt möjligen.

ANNONS

Det går inte att bara hänga upp sig på tillfälligheter, oerfarna spelare och domslut när det blir förlust på förlust på förlust. Alla ser att något inte stämmer och flera av de mer etablerade spelarna har också svårt att hitta rätt. Tålamodsprövande för landslaget och dess supportrar. Hur gör man för att hålla motivationen i gång?

Känslan var att matcherna betydde mer för Norge. Att de var beredda på att göra mer för att vinna. Kanske var det en illusion som hänger ihop med att Sverige inte fungerade som lag. Då vill man ibland ha spelare som brinner till och gör allt för att vinna dueller, kampen och offrar sig. Den brinnande viljan fanns inte i Sverige.

Många gånger har Janne Andersson uttryckt sin frustration att det är långt till nästa samling efter en förlust. Nu måste ångesten vara monumental efter TRE raka förluster, ett nytt spelsystem som inte sitter och över 100 dagar till nästa chans att försöka slipa på spelet. Om spelsystemet lever då? Återstår att se.

ANNONS

Något säger mig att det inte blir någon rolig sommar för Andersson, Peter Wettergren och analytikern Christoffer Bernspång. De lär vända och vrida på insatserna och kanske måste man tänka till om hur man går vidare. Kanske måste man också ta ett nytt varv med en del spelare som lagt av? Allt för att hitta tillbaka till en vinnande väg.

Janne Andersson har sig själv att skylla. Likt en fotbollens Cajsa Warg tog han resterna av EM-haveriet 2016 och fick till ett landslag som överpresterade och där det inte tog slut förrän i en VM-kvartsfinal. Det bästa resultatet för ett svenskt herrlandslag sedan bronssommaren 1994. Han följde upp det med att ordna ett EM-slutspel. Förväntningarna for i taket och att åka ut mot Ukraina i EM-åttondelen efter en gruppseger räckte inte för att tillfredsställa.

ANNONS

Inte blev det lättare av att Sverige sänkte Spanien i VM-kvalet och skaffade sig ett gyllene läge att nå Qatar, men i slutändan stöp man mot Polen efter några svaga insatser och där bortaspelet var riktigt kasst. VM-missen ledde till en omstöpning av spelsystemet och ett Nations League med tre poäng på fyra matcher. Inte konstigt att trycket ökar på förbundskaptenen.

Klart är att Sveriges väg till EM i Tyskland blir svårare. När EM-kvalet lottas i oktober är det svenska landslaget i tredje seedningsgruppen. Man riskerar att få två starka lag i ett kvalspel där man måste bli sämst tvåa i gruppen för att få spela mästerskapet. Då vill det till att spelsystemet sitter.

*****

Vet att många reflekterar över att VM i fotboll 2022 egentligen skulle varit i gång nu om inte Qatar fått mästerskapet och flyttat det till vintern. Samtidigt är det bara sommar för ena halvan av klotet just nu.

ANNONS

*****

Erling Haaland tvingades genom den mixade zonen men stannade inte vid någon mikrofon.

*****

Oslo har verkligen maximerat läget vid vattnet med sin rätt fina arkitektur men det andas också rikedom. Energin i form av olja och gas i Nordsjön har onekligen pumpat upp levnadsstandarden.

*****

Äntligen semester för slitna spelare. Sverige är tillbaka i spel i slutet av september då man avslutar Nations League med en bortamatch mot Serbien och en hemmamatch mot Slovenien. Därefter blir det två träningsmatcher mot oklart motstånd i november. EM-kvalet? Det lottas i oktober och avgörs under 2023.

*****

Häftigt att se Egil “Drillo” Olsen, 80, fortsatt ha en kungastatus kring Ullevål. Han hade svårt att röra sig fritt för unga och gamla ville ta selfies, få autografer och komma nära norsk landslagsfotbolls gigant som är expert i norska TV2.

ANNONS

Hans fotboll var begränsad men sett till att Norge missat elva av tolv mästerskap sedan han slutade går det att förstå uppskattningen. Det fanns något i effektiviteten även om jag vet att många ogillade fotbollen där man nästan kunde ge tillbaka bollen om man inte uträttat något på tre passningar.

Publicerad 2022-06-12 21:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto