Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sverige dolde rankningen – men inte Rytting Kaneryd

Lundhs blogg

SOLNA. Några byten fick fart på Sverige som dolde sin världsrankning i en dryg timme inför rekordpublik. Och Johanna Rytting Kaneryds 1-1 mål är värt en plats i EM-startelvan.

Sverige vann EM-genrepet med 3-1 mot Brasilien inför nya rekordet 33 218 åskådare. Landslaget avslutade som tur var matchen klart bättre än man inledde. Den sista halvtimmen med tre mål, en del chanser och en fungerande offensiv gjorde att de flesta garanterat var nöjda när de lämnade nationalarenan.

Men – för det finns ofta ett sådant – det var ingen match att skrämma motståndet i EM med. Herregud, den första timmen var direkt plågsam och att det bara stod 0-1 då ska man tacka svaga brasilianska avslut för. Slarv, svagt passningsspel, brist på kombinationer och ett försvarsspel där man ett par gånger hamnade snett mot kontrande brassor i öppna landskap.

ANNONS

Mycket riktigt kom 0-1 på en kontring där Magdalena Eriksson hamnade helt snett och Debinha var iskall när hon skickade in det rättvisa ledningsmålet bakom Hedvig Lindahl. Då hade man haft en boll i stolpen och något ytterligare avslut. Det var svårt att avgöra vilket lag som är tvåa på världsrankningen och ska spela EM och vilket lag som är nia.

Om ett genrep ska vara dåligt för ge en bra premiär kan Nederländerna räkna med förlust mot Sverige om tio dagar. Det är då Peter Gerhardssons landslag inleder EM i Sheffield och sett till insatsen i genrepet mot Brasilien på Friends Arena tyder ovan talesätt på en klar svensk triumf.

Nej, det är naturligtvis inte så att Sveriges 90 minuter under tisdagen har någon större betydelse till EM. Klart att Peter Gerhardsson fick se en del spelare som inte närmade sig startelvan och att Johanna Rytting Kaneryd ska starta. Lägg till det att avsaknaden av lagkaptenen Caroline Seger var tydlig.

ANNONS

Klart att det är en speciell match att spela efter att en majoritet av de svenska spelarna haft semester och sedan tränat några dagar i Stockholm följt av en vecka i Båstad. Lagets olika delar var inte synkat med varandra och det var ovant att se många och upprepade exempel av dålig touch. Vilket påverkade det offensiva spelet.

Förbundskaptenerna för Nederländerna, Portugal och Schweiz fick en fin genomgång av delar av det svenska landslaget. För detta är varken den fulla startelvan eller den inställning som följer med när det är tävlingsmatch, men klart att de kunde plocka en del bitar. Något även troliga motståndare i en eventuell kvartsfinal kan ta till sig.

Man måste kunna ställa höga krav på ett landslag som är rankat tvåa i världen och som under uppladdningen inför EM talat om tron på att vinna EM-guld. Att det var en besvikelse att följa det svenska spelet under den första dryga timmen och det borde ha sett bättre och skarpare ut.

ANNONS

Bytena där Olivia Schough, Stina Blackstenius och Rytting Kaneryd kom in och ersatte Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson vände på det svenska spelet. Det tog bara ett par minuter innan Rytting Kaneryd visade klass och tog sig igenom och skickade skckligt in 1-1.

Kvitteringen gav Sverige än mer energi och Lina Hurtig skallade in 2-1 på ett snyggt inlägg från Jonna Andersson. Visst, Brasilien borde kvitterat när Eriksson gick bort sig igen, men skottet gick över. Istället ordnade Stina Blackstenius 3-1 på slutet mot ett kroknande Brasilien.

Klart Peter Gerhardsson och Co är nöjda med att gå på ledighet några dagar med 3-1 i ryggen, men både förbundskaptenen och en del av spelarna måste undra hur man gör en starkare insats över en hel match. Mot ett starkare motstånd hade matchen knappast levt för Sverige efter en plågsam timme, men nu får man jobba med det fram till EM-premiären.

ANNONS

****

Nyfiken på Johanna Rytting Kaneryd? Gjorde nyligen en poddintervju med henne och bara att klicka här och lyssna.

***

Över 33 000 åskådare på Friends Arena och ett nytt publikrekord. Det finns en kraftfull symbolik i att Sveriges damer drar mycket folk och det kommer givetvis vara viktigt att se och uppleva för unga tjejer och killar. Det går att förstå de som är otåliga och vill att mer ska hända snabbt, men den här typen av skiften tar längre tid än man tror. Det handlar om att etablera nya vanor och att få människor att lägga till nya beteenden och intressen. Historien har lärt oss att man inte ska tro att genombrottet är här. Snarare är det ett par steg fram och något tillbaka.

***

Missa inte Fotbollskanalens dagliga EM-podd, Vägen till Wembley. Ni lyssnar här.

Publicerad 2022-06-28 20:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto