Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lång matchs väntan på ett svenskt segermål

Lundhs blogg

LEIGH. Linda Sembrant sköt Sverige till EM-semifinal i matchens slutsekunder. Otroligt nog blev det spännande trots total svensk dominans.

Sverige åkte till EM med målet att ordna det första mästerskapsguldet sedan 1984. Nu är man nära en final på Wembley efter 1-0 i kvartsfinalen mot Belgien, men det var en lång väntan på det svenska segermålet. Först på tilläggstid tryckte Linda Sembrant in bollen efter en hörna.

Tungt för Belgien som gjorde en oerhörd defensiv insats och där lagets målvakt Nicky Evrard med rätta blev utsedd till kvartsfinalens främste. Hon tog nästan allt som Sverige skickade mot hennes mål och trots över 30 svenska avslut stannade segermarginalen vid 1-0. Den svenska effektiviteten var 180 grader från tysk och de sista 15 minuterna hotade Belgien några gånger, men utan riktig spets.

ANNONS

Resultatet är det som räknas. Detta är tredje raka mästerskapet som Peter Gerhardsson leder ett gäng svenska spelare till semifinal och spel om medaljer. Men förbundskaptenen erkände att trots dominansen var det en match som kunde slutat hur som helst. När Linda Sembrant rakade in segermålet gjorde Gerhardsson inget, van vid VAR. Först när matchen blåstes i gång vågade han jubla och då var han ensam om det vid bänken.

England väntar i semifinal på tisdag kväll i Sheffield. På ett utsålt Bramall Lane kommer Sverige att prövas på allvar. Vi kan nog vara säkra på att förbundskapten Sarina Wiegman och Beth Mead, Lucy Bronze, Ellen White och de andra engelska stjärnorna inte sover dåligt i natt med tanke på Sveriges insats mot belgiskorna.

Men England-Sverige ska spelas och det är fyra dygn kvar. Nu får det svenska landslaget njuta av att man gjorde jobbet och slog Belgien och tagit sig till semifinal. England får vänta till en annan dag och till dess bör Sverige få tillbaka covidsmittade duon Hanna Glas och Jonna Andersson. Vilket hade stärkt laget.

ANNONS

Den svenska matchinledningen mot belgiskorna var trög men efter hand fick man bett i sin höga press och skapade fler och fler lägen, men utan att få dit bollen. Man försökte med distansskott, inlägg, fasta situationer men utan lycka. När de svenska supportarna till slut fick jubla efter dryga 20 minuters spel var det en frispelad Stina Blackstenius som avslutat iskallt och ordnat 1-0.

Blackstenius hade vänt om och tagit sig onside när Kosovare Asllani vann bollen på mittplanen men tyvärr hade anfallaren precis hunnit offside (eller?) när passningen kom. Därmed fick inte Sverige det viktiga 1-0 trots en dominans kring avslut, utan VAR kom in och tog bort ännu ett svenskt mål. Om det var rätt återstår att se när linjerna granskas.

Det fysiskt stora och starka Belgien stod upp väl mot ett svenskt landslag som hade svårt att hitta något ordnat spel. För många skiften i laget efter covid och för många spelare ur slag (vad är fatt med Fridolina Rolfö?) gjorde att passningar, löpningar och samspel brast. Ändå grävde man fram målchanser och avslut och att det stod 0-0 efter 45 minuter var svårt att förstå.

ANNONS

De två svenska mittbackarna Linda Sembrant och Magdalena Eriksson kunde i paus vara glada över att man stött på ett trubbigt anfall. Bägge två var så svaga och osäkra att de var förvånande att de fick fortsätta i andra halvlek och att Peter Gerhardsson inte skiftade någon av dem. Samtidigt var backalternativen få. Osäkerheten kring dem bidrog till att Sveriges samspel haltade.

Direkt i andra halvlek var Sverige mer dominanta och tryckte tillbaka Belgien som försvarade med mur av spelare. När Sveriges avslut inte gick utanför eller över var det alltid en back eller Nicky Evrard som såg till att förhindra att bollen nådde nätet. Det ska sägas att den svenska skärpan och kvaliteten ganska ofta brast.

Kosovare Asllani försökte och försökte men fick mycket stryk och hade svårare än mot Portugal. Likadant med Johanna Rytting Kaneryd som emellanåt gjorde starka defensiva insatser, något även Rolfö bidrog med. Klart att det är viktigt att de jobbar hemåt också, men de är med på planen för att Sverige ska hota framåt.

ANNONS

Firma Angeldahl och Björn gjorde det oftast bra centralt och de försökte lugna ner spelet emellanåt och andra gånger utmanade man. Bägge fick möjligheter att skjuta in sig, men det blev inget mål trots en radda försök. Saknaden av Caroline Seger (som aldrig ens värmde och är högst osäker till semifinalen) var inte stor och det var inte där det svenska spelet brast.

Framåt är Blackstenius oerhört tuff att möta och hon är hänsynslös mot sig själv och sina motståndare. Mot England kommer hon att få en matchbild som passar henne ännu bättre än att kriga mot ett samlat och lågt liggande försvar där ytorna är oerhört begränsade. Hon är nyttig och har ingen riktig ersättare i det svenska laget.

Bakåt gjorde Amanda Ilestedt ett habilt arbete på högerbacken och kom fram i flera avslutslägen på nick, vilket Peter Gerhardsson flaggat för på torsdagens presskonferens, men hon är ingen Hanna Glas. Amanda Nildén på högerbacken gjorde en stark EM-debut men en rad fina inlägg och hörnor och är ett alternativ om Jonna Andersson inte är tillbaka.

ANNONS

På tisdag är det Sverige som får ta sig an Belgiens roll. Vilket kanske inte är det roligaste spelet, men det kan ge resultat mot England som bär förhoppningar och förväntningar från nationen och där alla räknar med ett nytt tittarrekord för damfotboll. Då lär det bli ett annat svenskt landslag som ska agera festförstörare.

Peter Gerhardsson var på presskonferensen efter kvartsfinalen öppen med att han hellre hade mött Spanien i semifinal. Inte för att han tror att det varit lättare utan för att det varit en roligare utmaning. Sverige har mött England flera gånger, men aldrig Spanien och han lockades av tanken och utmaningen att ställas mot en annan fotbollsidé.

Nu får han och Magnus Wikman fundera på hur Sverige ska störa England. Givetvis har de sett alla Englands matcher i EM och den svenske förbundskaptenen var imponerad av ett varierat anfallsspel, men han såg ut som om han redan vet hur Sverige ska göra. Han avslöjade dessutom att en av de covidsmittade testat negativ. Vem? Det mörkade han…

ANNONS

****

Om arenan Leigh Sports Village var lagom för publiken som sökt sig till kvartsfinalen var det slående att den inte klarade av att många medier givetvis bevakade matchen. Det trådlösa nätverket gick ner flera gånger. Man fick flytta ut den mixade zonen trots regn.

Det fanns inte utrymme för alla närvarande medier att göra intervjuer och TV4, som trots allt är sändande bolag (om än inte för denna match) och har betalat för rättigheterna, hamnade långt ner på listan för att göra intervjuer efter matchen.

Till och med svenska landslagets pressansvarige reagerade över hur Uefa och dess agent CAA Eleven hade prioriterat bland TV-bolagen, men det spelade ingen roll utan man gav intervjumöjligheterna till utländska bolag utan direkt sportslig inblandning.

****

Sofia Jakobsson är en möjlig startspelare mot England.

ANNONS

****

Jonna Andersson visade sig också vara covidpositiv. Inget lag i EM har blivit så hårt drabbat på en gång som det svenska. Trots att man då anser sig vara ett av de hårdare landslagen. Även om det sistnämnda är baserat på vad några spanska spelare lagt ut via sociala medier.

Klart att man behöver fundera på vad Sverige gjorde, för det var tydligt att man inte kunde kommunicera en klar strategi från start när spelare i Nederländerna blivit smittade. Då hade svenska spelare haft närkontakt med både anhöriga och supportrar på läktaren efter premiären.

****

Sverige-England och Tysklan-Frankrike? Ja, det hade varit maximalt om det blev den utdelningen, men fransyskorna ska ordna en plats i semifinal mot Nederländerna lördag kväll. Borde bli så, men det har varit jämnt i alla kvartsfinaler.

Publicerad 2022-07-22 23:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto